Garantiebaan
De gemeente Rotterdam werkt met bedrijven samen om werkplekken te creëren voor mensen met mentale, fysieke of sociale problemen. Er zijn verschillende voorzieningen beschikbaar, voor zowel werknemers als werkgevers. Denk bijvoorbeeld aan extra ondersteuning op de werkvloer of hulp bij het aanpassen van een werkplek. Op deze pagina staan de voorzieningen vermeld die de gemeente werkgevers kan bieden.
Als u aan het werk wilt, maar wordt belemmerd door mentale, fysieke of sociale problemen, kunt u hulp krijgen van de gemeente. Op de pagina Werkvoorzieningen vindt u de voorzieningen die de gemeente u kan bieden.
Heeft u vragen over één van de onderwerpen of wilt u uw situatie bespreken? Neem dan contact met ons op.
Voor werkgevers
De gemeente Rotterdam helpt bedrijven bij het toegankelijk maken van werkplekken voor mensen met een (arbeids-)beperking. Soms is daar ondersteuning bij nodig, bijvoorbeeld jobcoaching of loonkostensubsidie. Om passende werkplekken te creëren in uw bedrijf, heeft de gemeente verschillende voorzieningen beschikbaar.
Vaak kijkt de gemeente al samen met een werkgever of werknemer naar de voorzieningen die zij nodig hebben. Bijvoorbeeld naar aanpassingen op de werkplek, of een tegemoetkoming in het woon-werkverkeer. Als u een beroep wilt doen op één van de voorzieningen, kunt u ook zelf een aanvraag indienen.
Een garantiebaan bij uw bedrijf
Mensen die door een fysieke of mentale beperking niet een wettelijk minimumloon kunnen verdienen, komen in aanmerking voor een garantiebaan. Het gaat om werkplekken bij reguliere werkgevers, waarbij extra hulp of ondersteuning wordt geboden. Daarbij zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zodat u een passende werkplek kunt creëren. De mogelijkheden in uw bedrijf kunt u bespreken met de participatieadviseurs van het WerkgeversServicepunt Rijnmond.
De volgende voorzieningen kunnen worden ingezet:
Neemt u een Rotterdammer in dienst die door een fysieke of mentale beperking niet een wettelijk minimumloon kan verdienen? Dan spreken we van een werknemer met verminderde loonwaarde. Daar kunt u een loonkostensubsidie voor aanvragen. De loonkostensubsidie compenseert werkgevers voor het gedeelte van het werk dat uw werknemer door de (arbeids)beperking niet kan leveren.
In overleg met de gemeente kunt u voor het eerste half jaar van het dienstverband kiezen tussen forfaitaire loonkostensubsidie of voor loonkostensubsidie op basis van de objectief vastgestelde loonwaarde.
- Forfaitaire Loonkostensubsidie
De werkgever kan in overleg met de gemeente voor het eerste half jaar van het dienstverband kiezen voor een forfaitaire loonkostensubsidie. Deze is 50% van het wettelijk minimumloon.
Als u kiest voor forfaitaire loonkostensubsidie vindt in de 5e maand van het dienstverband een objectieve loonwaardemeting plaats. Op basis van deze vaststelling ontvangt u vanaf de 7e maand de loonkostensubsidie op basis van de dan vastgestelde loonwaarde.
Goed om te weten: - Als er voorafgaand aan het dienstverband eerst een proefplaatsing is ingezet, dan is forfaitaire loonkostensubsidie niet mogelijk. Dan kan alleen loonkostensubsidie op basis van de vastgestelde loonwaarde worden ingezet.
- Loonkostensubsidie naar loonwaarde
De loonkostensubsidie (LKS) op basis van vastgestelde loonwaarde bedraagt maximaal 70% van het wettelijk minimumloon. Een onafhankelijk loonwaardebepaling bepaalt de loonwaarde en daarmee de LKS. De LKS die de werkgever ontvangt is het verschil tussen het wettelijk minimumloon (WML) en de loonwaarde, vermeerderd met een vergoeding voor de werkgeverslasten. Als het cao-loon hoger is dan het WML zijn die meerkosten voor rekening van de werkgever. De LKS kan nooit meer zijn dan 70% van het WML. - Loonkostensubsidie bij verhuizing
Heeft u een werknemer in dienst die verhuist naar de gemeente Rotterdam? Dan neemt de gemeente Rotterdam de betaling van de loonkostensubsidie en – indien nodig en mogelijk- de verstrekking van de voorzieningen over van de oude woongemeente. Om deze overdracht te regelen, kunt u contact opnemen met het loket 'werkvoorzieningen', door te mailen naar werkvoorzieningenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Waar u op moet letten bij aanvraag loonkostensubsidie:
- Degene die u in dienst wilt nemen of korter dan 6 maanden geleden in dienst heeft genomen woont in de gemeente Rotterdam.
- De werknemer behoort tot de doelgroep van de Participatiewet.
- U kunt de loonkostensubsidie uiterlijk aanvragen tot iemand 6 maanden in dienst is.
- De hoogte van de loonkostensubsidie wordt bepaald door de loonwaarde van de werknemer en bedraagt maximaal 70 % van het wettelijk minimumloon.
- Het bedrag van de loonkostensubsidie wordt vermeerderd met de aanspraak op vakantietoeslag (8 %) en met een vergoeding voor werkgeverslasten. Deze vergoeding is 23,5 %.
- De loonkostensubsidie wordt naar rato verminderd als de arbeidsduur korter is dan de normale arbeidsduur, zoals bedoeld in artikel 12 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.
- Er wordt geen loonkostensubsidie verstrekt in de periode(n) waarin recht bestaat op ziekengeld op grond van artikel 29b van de Ziektewet (no-riskpolis).
- Een loonkostensubsidie wordt niet verstrekt als de werkgever voor de werknemer al een andere loonkostensubsidie ontvangt van de gemeente. Of als de werkgever een beroep kan doen op loondispensatie van het UWV (voorliggende voorziening).
Loonkostensubsidie schoolverlaters
Jongeren die vroegtijdig een opleiding aan het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs of de entreeopleiding afbreken, staan niet altijd sterk op de arbeidsmarkt. Daarom is voor deze doelgroep loonkostensubsidie beschikbaar, ook als zij al zijn gestart bij een werkgever. Op deze manier heeft de jongere meer kans om bij de werkgever in dienst te kunnen blijven. De subsidie wordt door de werkgever aangevraagd. De jonge medewerker moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De jongere is niet ouder dan 27 jaar.
- Alleen jongeren die wonen in de gemeente Rotterdam komen in aanmerking.
- Jongeren komen alleen in aanmerking indien zij direct voorafgaand aan de arbeidsovereenkomst het voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs of de entreeopleiding (MBO niveau 1) hebben gevolgd.
- Alleen schoolverlaters die binnen 6 maanden de stap naar werk hebben gemaakt komen in aanmerking.
- De jongeren moeten vallen onder de doelgroep banenafspraak - dus ingeschreven staan in het doelgroepregister.
- Het gaat alleen om jongeren met een verminderde productiviteit.
Let op:
- De jongere moet behoren tot de doelgroep van de Participatiewet. Dat betekent dat zij begeleiding nodig hebben bij de stap naar werk.
- Tot uiterlijk 6 maanden na de start van het dienstverband, kunt u nog voor een schoolverlater loonkostensubsidie aanvragen.
- Het bedrag van de loonkostensubsidie wordt vermeerderd met de aanspraak op vakantietoeslag en met een vergoeding voor werkgeverslasten. Deze vergoeding is 23%.
- De loonkostensubsidie wordt naar rato verminderd als de arbeidsduur korter is dan de normale arbeidsduur, zoals bedoeld in artikel 12 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.
- Er wordt geen loonkostensubsidie verstrekt in de periode(n) waarin recht bestaat op ziekengeld op grond van artikel 29b van de Ziektewet (no-riskpolis).
- Een loonkostensubsidie wordt niet verstrekt als de werkgever voor de werknemer al een andere loonkostensubsidie ontvangt van de gemeente. Of als de werkgever een beroep kan doen op loondispensatie van het UWV (voorliggende voorziening).
No-riskpolis
Voor werknemers die starten in een garantiebaan, is een no-riskpolis beschikbaar. De no-riskpolis van het UWV is een financiële vergoeding bij ziekte van uw werknemer. De no-riskpolis is bedoeld om het financieel risico voor werkgevers te verminderen als ze een werkzoekende met een (arbeids)beperking aannemen.
Wanneer de werknemer ziek wordt, krijgt u via de no-riskpolis in het eerste ziektejaar tussen de 70 en 100% van het dagloon vergoed door het UWV. In het tweede jaar 70% van het dagloon. Er geldt een maximum dagloon. Het UWV verzorgt deze no-riskpolis als de werknemer binnen 6 weken via de gebruikelijke route wordt ziekgemeld. De werknemer moet ook door de werkgever ziek worden gemeld bij de gemeente.
Meer informatie over de no-riskpolis vindt u op de website van het UWV. Link opent een externe pagina.
Goed om te weten
- Er moet voor de no-riskpolis sprake zijn van een arbeidsovereenkomst voor ten minste 6 maanden.
- De werknemer moet zijn opgenomen in het landelijk doelgroepregister.
- De werkgever ontvangt ten behoeve van deze persoon een loonkostensubsidie.
- De werknemer woont in de gemeente Rotterdam, is 18 jaar of ouder en niet inburgeringsplichtig.
- Artikel 29b van de Ziektewet is niet van toepassing.
Als u iemand in dienst wilt nemen met een (arbeids-)beperking, dan kan een proefplaatsing een eerste stap zijn. Bij een proefplaatsing gaat de nieuwe werknemer, met behoud van uitkering, voor 2 maanden aan het werk in uw bedrijf. Zo kan uw werknemer wennen aan de werkplek en kunt u ontdekken of de functie succesvol uitgevoerd kan worden. In deze periode wordt ook een loonwaardemeting gedaan, zodat (eventueel) loonkostensubsidie aangevraagd kan worden. De bedoeling is dat de werknemer na proefplaatsing een aanstelling krijgt in uw bedrijf.
U kunt een beroep doen op een jobcoach, als uw werknemer nog niet zelfstandig alle werkzaamheden kan uitvoeren. Jobcoaching is tijdelijk en wordt in principe in natura verstrekt. De kosten voor jobcoaching worden door de gemeente vergoed.
Het is belangrijk dat de werknemer zich goed, veilig en vertrouwd voelt bij de jobcoach, zodat de kans op succes wordt vergroot. Er zijn verschillende manieren waarop jobcoaching kan worden ingezet:
- Een gemeentelijke jobcoach.
- Een jobcoach in dienst van de werkgever, dat is een interne jobcoach
- Een jobcoach in dienst van een organisatie, dat is een externe jobcoach.
Het is sinds 1 juli 2023 mogelijk om subsidie aan te vragen voor interne werkbegeleiding voor werknemers die extra begeleiding nodig hebben. De begeleiding is in handen van een collega-werknemer die een training heeft gevolgd om iemand te begeleiden op de werkplek.
Aan de subsidie voor extra begeleiding zijn voorwaarden verbonden.
U kunt de werkbegeleiding alleen aanvragen als meer ondersteuning nodig is en de reguliere begeleiding van de werknemer flink wordt overschreden. De noodzaak van de begeleiding moet u toelichten. De subsidie kunt u alleen aanvragen voor medewerkers die u ná 1 juli 2023 in dienst heeft genomen.
Als de werknemer niet zelfstandig kan reizen naar het werk, met eigen vervoer of het OV, dan kunt u een vervoersvoorziening aanvragen. De vervoersvoorziening is alleen bedoeld voor woon-werkverkeer voor uw werknemer met een (arbeids)beperking.
Heeft uw werknemer een hulpmiddel nodig om het werk goed te kunnen doen? Dan kan de werkgever of de werknemer deze middelen via de gemeente aanvragen. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn:
- Communicatiehulpmiddelen: bijvoorbeeld een brailleleesregel, computersoftware, een voorleesmachine, een beeldschermloep, een speciaal toetsenbord of muis.
- Meubilair voor op uw werk: denk aan een aangepaste bureaustoel, zitmeubilair, een zit-sta bureau, maar ook een tillift zou nodig kunnen zijn. Als u door uw belemmering aangepast meubilair nodig heeft, kunt u bij de gemeente een aanvraag doen.
- Orthopedische werkschoenen: de gemeente betaalt aangepaste werkschoenen als uw werknemer die nodig heeft om het werk te kunnen doen. Het gaat hier om een vergoeding van (semi) orthopedische werkschoenen en inlegzolen.
- Hulpmiddelen in verband met doof-, slechthorend- of doofblindheid: deze middelen kunt u alleen bij het UWV aanvragen. Zie voor meer informatie de pagina Tolkvoorziening schrijf- en gebarentolk. Link opent een externe pagina op de website van het UWV.
U kunt een aanvraag doen voor een werkplekaanpassing, als dat voor uw werknemer met een (arbeids-) beperking noodzakelijk is. Per situatie kijken we wat nodig is voor de werknemer, en hoe we dit samen kunnen oplossen.
Het is voor een werkgever niet altijd mogelijk om iemand direct in dienst te nemen. Daarom is het mogelijk om een garantiebaan te realiseren via detachering. Deze detacheringen tellen mee als garantiebaan bij de inlenende werkgever.
Welke voorwaarden stelt de gemeente Rotterdam aan detacheringen?
De voorwaarden die gesteld worden komen vrijwel overeen met de voorwaarden die gelden voor directe dienstverbanden voor een garantiebaan bij werkgevers. Wel geldt er een extra voorwaarde: in het geval van een detachering moet de detacheerder (de feitelijke werkgever) lid zijn van brancheorganisaties ABU, NBBU, VPO of een soortgelijke brancheorganisatie.
Reden hiervoor is de waarborging van de kwaliteit van de dienstverlening van de detacheerder. Zowel naar de werkgever als de werknemer.
Overige aandachtspunten
- De kosten voor detachering kunnen voor de inlenende werkgever hoger zijn dan wanneer de werknemer direct in dienst wordt genomen. Deze eventuele extra kosten voor een detachering zijn volledig voor rekening van de inlenende werkgever.
- De detachering is een overeenkomst tussen de detacheerder en de inlenende werkgever.
- De gemeente is hierin geen partij en is ook niet verantwoordelijk.
- De gemeente kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele (financiële) risico's die het gevolg zijn van de detacheringsconstructie. Het is aan de detacheerder en de inlenende werkgever om afspraken te maken over het inleentarief.
- Onder andere op basis van loon, loonkostensubsidie die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente, enzovoort.
- Er moet een arbeidsovereenkomst worden aangegaan met de werknemer voor minimaal 6 maanden en voor minimaal 12 uur per week.
- Er moet een vaste werkplek voor de werknemer zijn.
- De loonwaardemeting wordt in principe jaarlijks eenmalig uitgevoerd. Dit gebeurt op de werkplek door een deskundige op basis van een beschreven objectieve methode. (Deze deskundige kan een medewerker van de gemeente zijn of een door de gemeente in te schakelen derde. Het mag niet zo zijn dat de werknemer steeds andere functies moet vervullen. Omdat dan steeds opnieuw een loonwaardemeting moet worden uitgevoerd. Of opnieuw andere instrumenten moeten worden ingezet.
- Als de werknemer geen werk meer verricht (anders dan door ziekte) kan dat tot gevolg hebben dat de loonkostensubsidie wordt beëindigd. In geval van ziekte worden de loonkosten (deels) gedekt via een no-riskpolis. De gemeente bepaalt welke voorziening nodig is (in de vorm van begeleiding of aanpassing van werkplek) en waar deze wordt ingekocht. Dit gebeurt al dan niet in overleg met de werknemer en de inlenende werkgever. De detacheerder kan niet als eis stellen dat detacheren via zijn bedrijf alleen mogelijk is als hij ook bijvoorbeeld jobcoaching mag leveren.
Voorwaarden
De voorwaarden voor bovenstaande voorzieningen kunt u vinden in het document Participatieverordening Rotterdam 2015 | Overheid.nl. Link opent een externe pagina
Meer informatie
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de participatieadviseurs van het WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSP Rijnmond):
- via telefoonnummer 010 700 89 89
- via het contactformulier | WSPR.nl. Link opent een externe pagina
- of kijk op de pagina Subsidies en regelingen | WSPR.nl. Link opent een externe pagina