Werkvoorzieningen
Als u aan het werk wilt, maar wordt belemmerd door mentale, fysieke of sociale problemen, kunt u hulp krijgen van de gemeente. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u hulp krijgen bij het vinden van een baan, of u kunt extra ondersteuning krijgen bij het uitvoeren van uw werkzaamheden.
Op deze pagina vindt u de voorzieningen die de gemeente u kan bieden. Heeft u vragen over één van de onderwerpen of wilt u uw situatie bespreken? Neem dan contact met ons op.
Garantiebaan
Als u door een fysieke, mentale of sociale beperking niet genoeg kunt werken om het wettelijke minimumloon te verdienen, kan een garantiebaan (tijdelijk) uitkomst bieden. Met een garantiebaan gaat u werken bij een bedrijf in een reguliere functie en krijgt u hulp bij de uitvoering van uw werk. Uw werkgever krijgt van de gemeente financiële compensatie voor dat deel van het werk dat u (nog) niet kunt leveren. Dit noemen we loonkostensubsidie.
Jobcoach
Als u hulp nodig heeft om uw functie zelfstandig uit te voeren, kunt u tijdelijk begeleiding krijgen van een jobcoach. U leert stapsgewijs hoe u het werk zelf kunt doen. Ook kan de jobcoach u op de werkplek hulp bieden:
- U kunt bij de jobcoach terecht voor vragen.
- De jobcoach ondersteunt u bij het overleg met de werkgever.
- De jobcoach helpt u bij het regelen van een passende werkplek, bijvoorbeeld bij het doen van een aanvraag voor een aangepast bureau of andere hulpmiddelen.
Vervoersvoorziening
Kunt u niet zelfstandig naar uw werk reizen door uw beperking? Dan kunt u via de gemeente in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening voor woon-werkverkeer, bijvoorbeeld door middel van groepsvervoer. U kunt de aanvraag zelf doen bij de gemeente, of uw werkgever doet dit voor u.
Hulpmiddelen
Heeft u een hulpmiddel nodig om uw werk goed te kunnen doen? Dan kunt u of uw werkgever deze middelen via de gemeente aanvragen. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn:
- Communicatiehulpmiddelen: bijvoorbeeld een brailleleesregel, computersoftware, een voorleesmachine, een beeldschermloep, een speciaal toetsenbord of muis.
- Meubilair voor op uw werk: denk aan een aangepaste bureaustoel, zitmeubilair, een zit-sta bureau, maar ook een tillift zou nodig kunnen zijn. Als u door uw belemmering aangepast meubilair nodig heeft, kunt u bij de gemeente een aanvraag doen.
- Orthopedische werkschoenen: de gemeente betaalt aangepaste werkschoenen als u die nodig heeft om uw werk te kunnen doen. Het gaat hier om een vergoeding van (semi) orthopedische werkschoenen en inlegzolen.
- Hulpmiddelen in verband met doof-, slechthorend- of doofblindheid: deze middelen kunt u alleen bij het UWV aanvragen. Zie voor meer informatie de pagina Tolkvoorziening schrijf- en gebarentolk. Link opent een externe pagina op de website van het UWV.
Aanvragen (persoonlijke) ondersteuning op maat
Heeft u nog geen contactpersoon bij de gemeente Rotterdam, maar heeft u wel één van de voorzieningen nodig bij de stap naar werk? Dan kunt een aanvraag indienen via het aanvraagformulier op deze webpagina.
Proefplaatsing
Een werkgever wil u in dienst nemen, maar weet nog niet zeker of u geschikt bent voor de functie. In dat geval kunt u op proef geplaatst worden. Zo kan de werkgever u beter leren kennen en u krijgt de kans werkervaring op te doen. Bij een proefplaatsing gaat u met behoud van uitkering, voor 2 maanden, aan het werk bij de werkgever. In deze periode wordt ook een loonwaardemeting gedaan. De bedoeling is dat u na de proefplaatsing aan het werk gaat bij de werkgever.