PFAS Zuid
In sloten bij Slinge en het Zuiderpark zijn op twee plekken verhoogde PFAS-waarden gemeten. De GGD Rotterdam-Rijnmond ziet geen directe risico's voor uw gezondheid. Ze adviseert om zo min mogelijk in contact te komen met dit water.
Meer informatie over PFAS
Veelgestelde vragen
Oppervlaktewater is bijvoorbeeld een sloot of een meer.
Het RIVM heeft op 1 mei 2024 gezondheidskundige advieswaarden bekend gemaakt voor zwemwater, irrigatiewater voor moestuinen en consumptie van vis en andere waterdieren. Voor zwembaden stelt het RIVM een gezondheidskundige advieswaarde voor PFAS voor van 71 nanogram PEQ per liter. Voor oppervlaktewater dat als zwemwater wordt gebruikt, is dat 280 nanogram PEQ per liter. Deze advieswaarde is anders omdat mensen minder vaak in oppervlaktewater zwemmen dan in zwembaden. Voor irrigatiewater van grote moestuinen is de voorlopige advieswaarde 350 nanogram PEQ per liter. Dit geldt voor tuinen waaruit mensen vrijwel alle groenten halen die ze dagelijks eten. Voor oppervlaktewater waar vis en andere waterdieren voor consumptie wordt gevangen geldt een advieswaarde van 0,3 nanogram PEQ per liter. PEQ staat voor PFOA-equivalenten: de som van meerdere soorten PFAS, uitgedrukt in PFOA-eenheden.
- Via de mond: Kinderen of volwassenen kunnen PFAS binnenkrijgen als zij het water in de mond krijgen en inslikken. Dit gebeurt voornamelijk bij zwemmen of spelen in het water.
- Via de huid: De opname van PFAS via de huid is naar verwachting verwaarloosbaar klein.
- Via het eten: PFAS kan in groenten en fruit terechtkomen als het water wordt gebruikt om groenten of fruit te besproeien. Als mensen deze groenten eten, kunnen zij extra PFAS binnenkrijgen.