Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 13 min

Verborgen leed

Ongeveer 1 op elke 20 ouderen in Rotterdam krijgt te maken met onprettige situaties. Denk hierbij aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het misbruiken van de pinpas van de oudere. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats.

Ouderen vinden het moeilijk hierover te praten. Daarom spreken we van verborgen leed.

Campagne 'Verborgen leed'

Via de campagne 'Verborgen leed' vraagt de gemeente Rotterdam aandacht voor verschillende vormen van ouderenmishandeling, zoals financiële uitbuiting en ontspoorde mantelzorg. Dat doet de gemeente samen in een alliantie met diverse organisaties in de stad die hulp en ondersteuning bieden aan ouderen (bekijk deze organisaties onder het kopje Deelnemers Alliantie ouderenmishandeling).

We vertellen slachtoffers, de mensen om hen heen en professionals waar zij op moeten letten om zorgwekkende situaties te ontdekken. We helpen ook om in actie te komen. Bijvoorbeeld door voorlichtingsmateriaal te maken. En door mensen in contact te brengen met hulporganisaties. Zo willen we verborgen leed zichtbaar maken én er iets aan doen.

Verborgen Verhalen

Verborgen leed kan plaatsvinden op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld fysiek, mentaal, financieel en seksueel, maar ook verwaarlozing. De signalen lopen uiteen van een lege koelkast tot blauwe plekken of onbetaalde rekeningen. Hieronder beluister of lees je de verborgen verhalen van drie ouderen, een mantelzorger en een huishoudelijke hulp. Deel de verhalen met bekenden om verborgen leed beter zichtbaar te maken en eerder te herkennen

Verborgen leed. Praat erover.

Vertrouwt u een situatie niet? Of heeft u vragen over verborgen leed? Veilig Thuis is 24 uur per dag en 7 dagen in de week anoniem bereikbaar via de telefoon op 0800 20 00 of de chat op www.veiligthuis.nl. Bel bij direct gevaar altijd 112.

Bent u een oudere, een mantelzorger, familielid of bekende of een zorgprofessional of vrijwilliger? Kijk dan op één van de pagina’s voor tips en middelen die speciaal voor u zijn gemaakt.

Deelnemers Alliantie ouderenmishandeling

Gemeente Rotterdam werkt in een alliantie samen met verschillende welzijns- en ouderenorganisaties die hulp en ondersteuning geven aan oudere Rotterdammers. Hieronder vindt u een overzicht van de betrokken deelnemers.