Strand Nesselande
Het strand van Nesselande ligt aan de Zevenhuizerplas en vlakbij het recreatiegebied de Rottemeren. Het strand is een stadsstrand en is ruim 800 meter lang. Er is veel te doen, vooral watersport- en recreatiemogelijkheden. In het hoogseizoen is er strandwacht aanwezig.
In het Oeverpark, langs de Kosboulevard zijn er sportvelden voor beachvolleybal en een atletiekbaan. Er is een skatepark, een calisthenicspark en er zijn schaaktafels.
Meer informatie
Geliefde plekken om van het weer te genieten zijn de stadsparken. Tas met eten en drinken mee en het is al snel gezellig. Genieten is fijner in een schoon park. Help de reinigers van de gemeente daarom mee om de parken schoon te houden. Gooi afval zoals blikjes, flesjes en sigaretten netjes in de afvalbakken of neem het mee naar huis. Het afval gaat anders zwerven en belandt in het water en dat is slecht voor de natuur. Laat u toch uw afval liggen dan riskeert u een boete van Handhaving. Neem daarom uw afval altijd mee of plaats dit in de daarvoor bestemde afvalbakken. Op de pagina Zwerfafval staat meer informatie over zwerfafval.
Het zwemgedeelte van het strand is afgezet met een ballenlijn. Binnen de ballenlijn is de diepte niet meer dan 1,40 meter. Voorbij de ballenlijn wordt het snel dieper en is het water ook in de zomer veel kouder. Er staan waarschuwingsborden in het water. Deze waarschuwen voor verdrinkingsgevaar en voor diep water.
In het zonnetje barbecueën, dat moet kunnen. Hou het netjes met elkaar, hou rekening met elkaar. Zodra het barbecueën overlast of schade voor de omgeving geeft, kan Politie of Handhaving ingrijpen. Op meerdere plekken mag u alleen barbecueën in de daarvoor ingerichte barbecuezones (borden geven dit aan). Die locaties zijn het Kralingse Bos, Het Park, het Vroesenpark, het Zuiderpark en het strand Nesselande
Het strand is gelegen aan de Siciliëboulevard. Het strand is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Er zijn weinig parkeerplaatsen voor auto’s.
- Openbaar vervoer: metrolijn B en uitstappen bij station Nesselande. Het strand ligt op vijf minuten lopen vanaf het metrostation.
- Fiets: voor fietsen en scooters zijn er fietsparkeervakken op de boulevard.
- Auto: bezoekers worden aangeraden om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen. Er zijn weinig parkeerplaatsen voor auto’s. Parkeren kan alleen aan de Kosboulevard. Dit is gratis.
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan (binnen)stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of het strand van de Zevenhuizerplas Nesselande nog aan de vereisten voldoet.
Soms spoelen er dode vissen aan of liggen er andere dode dieren op het strand. Raak de dode dieren niet aan, maar meldt dit via de app MeldR bij de gemeente of waarschuw de strandwacht.
Voor eerste hulp kunt u terecht bij de Reddingsbrigade. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Houd u rekening met scherpe schelpjes of steentjes aan de voeten van uw kinderen: het dragen van waterschoenen is aan te raden.
Rondom het strand van de Zevenhuizerplas vinden jaarlijks evenementen plaats.
De Zevenhuizerplas behoort binnen de ballenlijn tot gemeente Rotterdam. Het grootste deel van de Zevenhuizerplas en aangrenzend gebied is van gemeente Zuidplas. Link opent een externe pagina.
Uw hond mag mee naar in het park, maar niet overal. U bent verplicht de poep van uw hond zelf op te ruimen. Op de pagina Hondenstaat alles over honden in de stad. Op de kaart hondenuitlaatzones. Link opent een externe pagina staat waar uw hond mag komen.
Het strand bevindt zich op loopafstand van het Maltaplein, het winkelcentrum van Nesselande. U vindt hier allerlei winkels en horecagelegenheden.
Het venten en het gebruik en bezit van lachgas is verboden.
Buiten op straat of in het park een biertje of wijntje drinken in het zonnetje, dat moet kunnen. Buiten de zomermaanden is het drinken van alcohol maar op een aantal plekken toegestaan. In de periode van 1 april tot 1 oktober mag u in de meeste Rotterdamse parken tijdens uw barbecue een biertje of wijntje drinken. Hierop geldt voor een aantal plekken een uitzondering. Kijk op de pagina Alcoholverbod voor alle informatie. Houd het in ieder geval gezellig, want overlast door alcohol blijft overal strafbaar.
Tijdens het strandseizoen is de strandwacht aanwezig op woensdagmiddag, zaterdag en zondag als de temperatuur de 23 graden heeft bereikt.
Langs de Kosboulevard vindt u diverse sportvelden: beachvolleybal. Link opent een externe pagina en een atletiekbaan. Link opent een externe pagina. Er is een skatepark, een calisthenicspark en er zijn schaaktafels. Op de Zevenhuizerplas kunt u surfen, waterskiën bij de waterski-baan van Project 7. Link opent een externe pagina en zeilen bij watersportvereniging Buurman. Link opent een externe pagina.
Op warme dagen is er een verhuurder van strandstoelen aanwezig dichtbij het strandwachthuis.
Strandrolstoelen zijn gratis te leen bij de strandwacht.
Zowel aan de Siciliëboulevard als aan de Kosboulevard vindt u zelfreinigende toiletunits. Ook in het gebouw van de strandwacht bevinden zich toiletten. Op alle drie de locaties zijn er toiletten voor minder validen.
Het venten van eten en drinken en goederen is verboden.
Op het strand staan palen waar u een volleybalnet kunt ophangen. Bij de strandwacht kunt u dit volleybalnet lenen als de drukte op het strand dit toelaat.
Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. U kunt ons telefonisch bereiken via 14 010 of per e-mail. Link opent een externe pagina.
Het strand Nesselande is een mooie plek om te recreëren en trekt daarom veel bezoekers, zeker bij mooi weer. Om goed in te kunnen spelen op deze drukte zet de gemeente, net als voorgaande jaren, het zogenaamde Warm weer protocol in. Dat betekent dat er vanaf 23 graden extra mensen worden ingezet. Niet alleen vanuit de politie maar ook vanuit Stadsbeheer, jongerenwerk en particuliere beveiliging. Zo houden we het strand gastvrij en veilig. Het protocol gaat in van het eerste weekend van april tot en met het laatste weekend in september.
Op het Maltaplein is er ter hoogte van Albert Heijn een watertap. Ook zijn er watertaps bij de toiletunits op het Noorderstrand en de Kosboulevard.
De gemeente bezoekt het hele jaar iedere dag het strand Nesselande en in het hoogseizoen zelfs twee maal per dag. Heeft u vragen of opmerkingen over de schoonmaak, belt u dan met 14 010.
Gedurende het landelijke badseizoen (het badseizoen van Nesselande kan afwijken) worden de officieel aangewezen zwemplekken, waaronder die van strand Nesselande, regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreinigingen het grootst is. Alle locaties worden minimaal één keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben één keer per twee weken.
Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën (intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli)) in het water voorkomen. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en op veiligheid.
Buiten het badseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht of gecontroleerd. Als u buiten het seizoen het water in gaat, moet u zelf bepalen of dit verantwoord is.