Zwerfafval
Zwerfafval is één van de grootste ergernissen in de stad. Het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.
Niet iedereen gooit afval netjes in de afvalbak. Ook worden vuilniszakken naast containers gezet. Het zwerfafval dat niet in de afvalbak terecht komt, bestaat vooral uit weggegooide of achtergelaten blikjes, petflesjes, patatbakjes, snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom. Ook zakken die naast de afvalcontainers gezet worden veroorzaken zwerfafval, doordat ze worden opengescheurd door meeuwen of ratten waardoor het vuil wegwaait.
Wat doet de gemeente?
Gemeente Rotterdam zorgt voor voldoende afvalbakken op straat en maakt ze op tijd leeg. Ook wordt de openbare ruimte elke dag schoongemaakt. De gemeente doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er minder afval op straat terecht komt. Bijvoorbeeld door informatie te geven over afval aan alle bewoners van Rotterdam. En door kinderen van alles te leren over afval en mensen die willen helpen om de stad schoon te maken schoonmaakspullen te geven.
Zelf in actie komen?
Wilt u als bewoner, school, BSO, ondernemer of vereniging ook graag uw steentje bijdragen aan een schoon Rotterdam? De gemeente denkt graag met u mee en kan uw initiatief ondersteunen door schoonmaakmaterialen beschikbaar te stellen of het verzamelde zwerfafval op te halen. Ga naar goedbezig.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina om daar uw schoonmaakmaterialen aan te vragen.
Verantwoordelijkheid
De gemeente is er wettelijk verantwoordelijk voor om de stad schoon te maken. Ze zet zich hiervoor elke dag met honderden medewerkers in. Elk jaar halen we ongeveer 13 miljoen kilo afval van straat.
De gebruikers van de stad, zoals bewoners en ondernemers, zijn ervoor verantwoordelijk dat zij de stad niet vervuilen. Veel Rotterdammers nemen deze verantwoordelijkheid ook. Zij helpen mee aan een schone stad door hun afval netjes in de afvalbak te gooien. Of door een schoonmaakactiviteit te organiseren. Mensen die hun afval op straat gooien, lopen het risico op een boete.
Vragen en antwoorden
Zwerfafval is al het afval dat rondslingert in de buitenruimte. Dat kan zijn op straat, in de parken, op het strand en in het water. Het is afval dat mensen hebben weggegooid of achtergelaten.
Zwerfafval zorgt voor een rommelig en soms onveilig straatbeeld en is erg schadelijk voor het milieu en de dieren. Vaak duurt het lang voordat het afbreekt en uit het milieu verdwijnt. Sommige soorten afval breken zelfs helemaal niet af. Een paar voorbeelden van afbreektijden:
- sigarettenpeuk: minimaal 2 tot 12 jaar
- bananenschil: 1 jaar
- blikje: minimaal 50 jaar
- kauwgom: minimaal 20 jaar
- glazen fles: breekt niet af
- petfles: breekt niet af
- plastic zak: breekt niet af.
Voor veel producten worden verschillende soorten plastic gebruikt. Zelfs in sigarettenpeuken zit plastic. De meest gebruikte plastics hebben gemeen dat ze in de natuur heel langzaam afbreken in piepkleine stukjes die nooit compleet vergaan. Zo blijft het plastic zeer schadelijk voor planten en dieren op het land en in het water.
Zwerfafval is schadelijk voor de dieren. Het is slecht voor hun gezondheid. De dieren bezeren zich bijvoorbeeld aan de voorwerpen, ze eten ze per ongeluk op of raken erin verstrikt.
Zwerfafval opruimen is dus goed voor de dieren en het milieu en zorgen voor een fijne, gezonde en veilige leefomgeving!
Vanaf 1 januari 2020 is het verboden ballonnen op te laten in Rotterdam. Dit geldt voor ballonnen in alle vormen en van alle materialen die door helium of een andere gas- of vuurbron in de lucht worden opgelaten. Ballonnen die vastzitten of vastgehouden worden mogen nog wel. Maar alleen als ze weer netjes worden opgeruimd.
Ballonnen en de daarbij behorende linten, touwtjes en ijzerdraden zorgen voor vervuiling op straat en in het water. Ze vormen een gevaar voor dieren. De resten kunnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren. Die kunnen er ziek van worden of erin stikken.