Werk is geweldig!
Alle Rotterdammers die (nog) niet werken, zijn nodig op de arbeidsmarkt. Om de oplopende personeelstekorten op te lossen en belangrijk werk uit te voeren in maatschappelijke cruciale sectoren. Maar het is vooral belangrijk voor de werkzoekenden zelf. Wie werkt, is productief. Betekent iets. Ontmoet mensen. Hoort bij een team. Vergroot zijn eigenwaarde. En kan met het bijbehorende inkomen een beter, betaalbaarder en minder stressvol leven opbouwen.
Kortom: werk is geweldig. En voor veel Rotterdammers met een te klein inkomen is werk vaak precíes wat ze nodig hebben. Iedereen die kan werken, moet aan de slag kunnen komen. Dat is dan ook de essentie van 'Werk is geweldig! Beleidskader Participatie 2023-2026'. In dit document schetst de gemeente Rotterdam haar ambitie voor de collegeperiode 2023-2026.
Nergens zijn relatief zoveel mensen afhankelijk van een uitkering als in Rotterdam. Dit moet anders. De ambitie is om het aantal Rotterdamse huishoudens met een bijstandsuitkering te laten dalen naar 30.000 eind 2025. Dat kan alleen slagen als werkzoekenden, gemeente, sociaal ondernemers, werkgevers, onderwijspartners én andere partners samenwerken. De gemeente zet tijdens deze collegeperiode in op vijf actielijnen:
Op de huidige krappe arbeidsmarkt is iedereen nodig. Personeelstekorten zijn structureel en spelen in vele sectoren. Dit betekent dat er goede kansen zijn om werk te vinden. De gemeente gaat deze kansen verzilveren in samenwerking met werkzoekenden en werkgevers. De focus ligt op sectoren die cruciaal zijn voor de maatschappij, zoals zorg, onderwijs, openbaar vervoer en de haven.
Tegelijkertijd moet instroom in de bijstand worden beperkt. Daarom is het belangrijk dat mensen met werk hun baan behouden, zich daarin verder ontwikkelen en eventueel kunnen overstappen naar ander werk. Jongeren worden gestimuleerd om na hun studie door te stromen naar een toekomstbestendige plek op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de maatschappelijk cruciale sectoren.
Lees ook: Werkgever Fulco haalt 'verrijking' binnen via HalloWerk | HalloWerk. Link opent een externe pagina.
De gemeente verstevigt de basis voor bestaanszekerheid door rechtmatige, tijdige en voorspelbare uitkeringsverstrekking voor Rotterdammers die daar recht op hebben. Het ontvangen van een uitkering is niet vrijblijvend: wie een uitkering ontvangt, doet naar vermogen mee en is op de hoogte van de rechten en plichten die daarbij horen.
Misbruik van bijstandsuitkeringen komt helaas nog steeds voor. Fraude mag nooit lonen. De gemeente zet daarom in op het voorkomen van misbruik van gemeenschapsgeld. We intensiveren het aantal uitgevoerde rechtmatigheidsonderzoeken en vergroten de ervaren pakkans bij fraude.
Rotterdammers die langere tijd een uitkering ontvangen, hebben een relatief zwakke arbeidsmarktpositie. Ze zijn vaak ouder, hebben een lager opleidingsniveau en kampen met schulden en/of gezondheidsproblemen. Hierdoor is betaald werk niet meteen haalbaar voor iedereen. Toch hebben ook deze Rotterdammers kwaliteiten en talenten die nodig en gewenst zijn. De gemeente helpt Rotterdammers bij het verbeteren van hun arbeidsmarktpositie, zodat ze op termijn toch de stap naar werk kunnen maken. Bijvoorbeeld door de inzet van leerwerktrajecten, taaltrainingen en gezondheids- en beweegtrajecten. Voor mensen die niet (meer) kunnen deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt zoeken we naar zinvolle participatie- en ontwikkelmogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk en mantelzorg.
Om de drempel naar betaald werk te verlagen, creëert de gemeente meer passend werk. Onder meer via het sociaal ontwikkelbedrijf Rotterdam Inclusief. Het is belangrijk dat ook werkgevers het beschikbare werk laten aansluiten bij de kwaliteiten en mogelijkheden van werkzoekenden. Daarom gaat de gemeente hard aan de slag met werkgevers om via die weg meer duurzaam werk te creëren. Dit kan onder meer met instrumenten als loonkostensubsidie (LKS), social return, jobcarving of open hiring. Het beschikbare budget voor loonkostensubsidie gaan we optimaal benutten: ons doel is om het aantal LKS-banen met 300 per jaar te laten toenemen, zodat eind 2026 2.400 Rotterdammers aan het werk zijn met LKS.
Lees ook: 'Geld is nodig, maar bezig zijn is nóg belangrijker' | WSP Rijnmond. Link opent een externe pagina.
De gemeente Rotterdam wil de weerbaarheid en inzetbaarheid van de bestaande beroepsbevolking bevorderen, zodat mensen aan het werk blijven en zich verder ontwikkelen. Samenwerking met werkgevers, ondernemers, onderwijsinstellingen, sociale partners, intermediairs en regiogemeenten is daarbij cruciaal. Er wordt doorgebouwd op het stevige fundament en een start gemaakt met het Rijnmonds Arbeidsmarktperspectieffonds (RAP) en het Regionaal Werkcentrum (RWC).
Lees ook: 'Het voelt zó goed om weer mee te doen!' | Werkcentrum Rijnmond. Link opent een externe pagina.
Hoe doen we dat?
Dit doen we met mens- en wijkgerichte dienstverlening. De Participatiewet krijgt vorm en inhoud in de gesprekken die onze professionals elke dag hebben met werkzoekenden, werkgevers en vele andere partners. We bieden een divers aanbod aan ondersteunende dienstverlening. Daarmee leveren we maatwerk met oog voor zowel de persoon als de omstandigheden op de arbeidsmarkt. Ook weten we wat er vanuit de Rotterdamse wijken gevraagd wordt en laten we onze dienstverlening daarop aansluiten.
We willen een lerende organisatie zijn en onze professionaliteit steeds verbeteren. We willen weten wat werkt en wat niet. Zo kunnen we ons beleid en de organisatie beter en sneller aanpassen aan veranderingen in de omgeving en adequaat inspelen op signalen van medewerkers en Rotterdammers.
Meer weten?
In 'Werk is geweldig! Beleidskader Participatie 2023-2026' leest u meer over bovenstaande actielijnen. Ook wordt per actielijn nader toegelicht wat de gemeente precies gaat doen, welke instrumenten worden ingezet, welke doelen de gemeente wil bereiken en wat dat voor Rotterdammers betekent.
Klik op onderstaande link voor het beleidskader of ontvang de PDF in uw mailbox door een mail te sturen naar: beleidskader_WenI_2022_2026WI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.