Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Bommenkaart

Op de Bommenkaart staan locaties waar een verhoogde kans is op aanwezigheid van niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat daarbij om niet ontplofte vliegtuigbommen, ook wel blindgangers genoemd en munitie.

De Bommenkaart, die officieel Bodembelastingkaart Conventionele Explosieven heet, is gemaakt omdat de gemeente het belangrijk vindt dat alle Rotterdammers - en bedrijven die in Rotterdam werkzaamheden verrichten - zich goed over dit onderwerp kunnen informeren. Iedereen kan nu zien waar verdachte gebieden voor niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zijn.

Risico’s zeer klein

De gemeente benadrukt dat de kans zeer klein is dat achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog spontaan ontploffen. Bij werkzaamheden in de grond (bijvoorbeeld hei-werkzaamheden) is deze kans iets groter, maar nog steeds heel klein. Als er op verdachte locaties werkzaamheden gepland staan, moet men eerst op zoek naar de mogelijke explosieven. Als deze daadwerkelijk worden aangetroffen, worden ze door de explosievenopruimingsdienst van het ministerie van Defensie (EODD) geruimd.

Wat laat de Bommenkaart zien?

Op de Bommenkaart. Link opent een externe pagina is te zien dat op ongeveer 230 plekken een verhoogde kans is op blindgangers en op meer dan duizend plekken kunnen niet ontplofte munitie (zoals granaten en patronen) liggen. Op één plek kunnen één of meerdere explosieven liggen.

Dat deze locaties op de Bommenkaart staan aangegeven, wil niet zeggen dat er ook daadwerkelijk explosieven liggen. De gemeente heeft wel aanwijzingen dat dit het geval is. In sommige gevallen zijn die aanwijzingen sterker dan in andere. De meeste verdachte locaties liggen in havengebieden. Ook in het centrum van Rotterdam zijn meerdere verdachte locaties. 

Verdachte gebieden zijn te onderscheiden in twee soorten:

  • Verdachte gebieden op harde meldingen, dit zijn plekken die extra verdacht zijn op de mogelijke aanwezigheid van een blindganger (niet ontplofte bom). Bij harde meldingen werd al tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoed dat een blindganger was ingeslagen, maar die is vervolgens niet geruimd. Tijdens het uitgevoerde historisch onderzoek is veel verschillende informatie gevonden waarin melding is gemaakt van een mogelijke blindganger op deze plekken
  • Locaties waar geen concrete meldingen van blindgangers of munitie in de ondergrond zijn, maar waar een verhoogde kans op niet ontplofte explosieven is omdat hier veel bommen zijn gevallen die wél zijn ontploft of omdat er in het gebied in de oorlogsjaren door de Duitse bezetter onder andere bunkers, tankgrachten en mijnenvelden zijn aangelegd (zoals in Hoek van Holland).
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Advies bij werkzaamheden

Rotterdammers die wonen op plekken die op de Bommenkaart als verdachte locaties staan aangegeven, hoeven zich geen zorgen te maken.
Als u van plan bent graafwerkzaamheden (bijvoorbeeld voor funderingsherstel) uit te voeren in de grond onder uw huis of in uw tuin, moet u dat vooraf aan de gemeente laten weten door een controleverzoek explosieven in te dienen. De gemeente controleert dan of de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden of dat eerst gezocht moet worden naar mogelijke ontplofbare oorlogsresten.

Verantwoordelijkheid gemeente

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het opsporen en ruimen van niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Rotterdam heeft als doel om - uiteindelijk - alle blindgangers uit de ondergrond van Rotterdam te verwijderen. Het verwijderen vindt pas plaats als dat noodzakelijk is vanwege bouwwerkzaamheden.

Tv-serie Blindgangers

RTV Rijnmond maakte een compilatie van de zeven televisie-afleveringen van Blindgangers. In de compilatie is onder meer te zien hoe de Bommenkaart door nieuw, jarenlang, historisch onderzoek tot stand kwam. Andere onderwerpen: hoe gaat het opsporen en ruimen van blindgangers in zijn werk, de verdachte gebieden in het havengebied, de speciale rol van Hoek van Holland tijdens de oorlog en de bijzondere ruiming van de Bellebom.
De gemeente werkte mee aan de productie van de serie Blindgangers bij RTV Rijnmond.

Vragen en antwoorden

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de Bommenkaart.

Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer informatie over een verdacht gebied of harde melding? Dan kunt u mailen naar controleverzoekensb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of het gemeentelijk nummer 14 010 bellen. De gemeente beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Bommenkaart

Blindgangers en munitie

Opruimen blindgangers en munitie

Overige vragen