Zwerfafval
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 21-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zwerfafval/
Ga naar de hoofdinhoud

Zwerfafval is een van de grootste ergernissen in de stad. Het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Niet iedereen gooit afval netjes in de prullenbak. Ook worden vuilniszakken naast containers gezet. Het zwerfafval dat niet in de afvalbak terecht komt, bestaat vooral uit weggegooide of achtergelaten blikjes, petflesjes, patatbakjes, snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom. Ook zakken die naast de afvalcontainers gezet worden veroorzaken zwerfafval doordat ze worden opengescheurd door meeuwen of ratten waardoor het vuil wegwaait.

Wat doet de gemeente?

Gemeente Rotterdam faciliteert met voldoende prullenbakken op straat, leegt deze tijdig en maakt de openbare ruimte dagelijks schoon. Ook richt de gemeente zich op educatie, voorlichting en ondersteuning bij participatie om zwerfafval te verminderen en het liefst te voorkomen.

Zelf in actie komen?

Wilt u als bewoner, school, BSO, ondernemer of vereniging ook graag uw steentje bijdragen aan een schoon Rotterdam? De gemeente denkt graag met u mee en kan uw initiatief ondersteunen door schoonmaakmaterialen beschikbaar te stellen of het verzamelde zwerfafval op te halen. Neem contact op met de wijkregisseur of wijkconciërge in uw wijk of bel met 14 010.

Samen houden we Rotterdam schoon!

Verantwoordelijkheid

De gemeente draagt wettelijk de verantwoordelijkheid om de stad schoon te maken en Stadsbeheer zet zich hiervoor dagelijks met honderden medewerkers in. Jaarlijks wordt er ongeveer 13 miljoen kilo afval van straat gehaald. De gebruikers van de stad zoals bewoners en ondernemers dragen daarnaast ook een verantwoordelijkheid om de stad niet te vervuilen. Vele Rotterdammers nemen deze verantwoordelijkheid ook en dragen bij aan een schone stad door hun afval netjes in de prullenbak te gooien of door een schoonmaakactiviteit te organiseren. Mensen die hun afval op straat gooien, riskeren een boete.

Zwerfafval is al het afval dat rondslingert in de buitenruimte. Dat kan zijn op straat, in de parken, op het strand en in het water. Het is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten.

Zwerfafval zorgt voor een rommelig en soms onveilig straatbeeld en is erg schadelijk voor het milieu en de dieren. Vaak duurt het lang voordat het afbreekt en uit het milieu verdwijnt. Sommige afvalsoorten breken zelfs helemaal niet af. Een greep uit de afbreektijden:

  • sigarettenpeuk: minimaal 2 tot 12 jaar
  • bananenschil: 1 jaar
  • blikje: minimaal 50 jaar
  • kauwgom: minimaal 20 jaar
  • glazen fles: breekt niet af
  • petfles: breekt niet af
  • plastic zak: breekt niet af

Voor veel producten worden diverse soorten plastic gebruikt. Zelfs in sigarettenpeuken zit plastic. De meest gebruikte plastics hebben gemeen dat ze in de natuur heel langzaam afbreken in minuscule stukjes die nooit compleet vergaan. Zo blijft het plastic zeer schadelijk voor planten en dieren op het land en in het water.

Zwerfafval is schadelijk voor de dieren omdat ze gezondheidsschade oplopen. Ze bezeren zich bijvoorbeeld aan de voorwerpen, ze eten ze per ongeluk op of raken erin verstrikt.

Zwerfafval opruimen is dus goed voor de dieren en het milieu en zorgen voor een fijne, gezonde en veilige leefomgeving!

Vanaf 1 januari 2020 is het verboden ballonnen op te laten in Rotterdam. Dit geldt voor ballonnen in alle vormen en van alle materialen die middels helium of een andere gas- of vuurbron in de lucht worden opgelaten. Ballonnen die vastzitten of vastgehouden worden mogen nog wel, mits deze weer netjes worden opgeruimd. Ballonnen en de daarbij behorende linten, touwtjes en ijzerdraden zorgen voor vervuiling op straat en in het water en vormen een gevaar voor dieren. De resten kunnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren die hier ziek van worden of erin stikken.