Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Groente-, fruit- en etensresten en tuinafval

In steeds meer wijken in Rotterdam zamelen we afval van groente, fruit, etensresten en tuin (gfe+t) apart in.

Ongeveer 40% van uw afval bestaat uit gfe+t. Als u dit bij het restafval gooit, wordt het verbrand. Dat is jammer. Want van gfe+t wordt compost gemaakt. Compost is natuurlijke voeding voor bomen, struiken en planten.

We gebruiken compost bijvoorbeeld in het groen bij u in de buurt. En ook in de landbouw. Boeren gebruiken Nederlandse compost als voeding voor groenten en fruit. Zo hoeft de boer compost niet uit het buitenland te halen of gebruik te maken van kunstmest. Daardoor is er minder uitstoot van CO2.

Gfe+t is hetzelfde als gft

Gft kent u vast wel, maar sinds kort noemen we het gfe+t. Naast afval van groente, fruit en tuin, mogen in de gft-container namelijk ook etensresten. Het is dus groente-, fruit- en etensresten + tuinafval.

Gfe+t scheiden: hoe doe ik dat?

Bij gfe gaat het bijvoorbeeld om aardappelschillen, koffiedrab, eierschalen, etensresten en verwelkte bloemen. Dit kunt u in uw keuken apart houden. Bijvoorbeeld in een klein keukenbakje. Leeg het bakje regelmatig in de huiscontainer voor gfe+t.

Gooi uw tuin- en snoeiafval direct in de huiscontainer voor gfe+t. Dikke takken, boomstammen en -stronken zijn grof tuinafval. Dat mag niet in de huiscontainer, want daar kan geen compost van gemaakt worden. Lever grof tuinafval gratis in bij een milieupark. Of laat het gratis door de gemeente ophalen. Maak hiervoor een afspraak via www.rotterdam.nl/tuinafval of bel 14 010.

Het is belangrijk dat er geen ander afval in de container komt. Schone en bruikbare compost maken kan alleen als het gfe+t-afval niet vermengd is met ander afval (dat noemen we restafval).

Dus let op! Restafval mag alleen in de grijze huiscontainer met sticker restafval of wijkcontainer voor restafval.


Tips scheiden gfe+t

  • Leg een oude krant of een stuk karton op de bodem van uw huiscontainer.
  • Zet de container in de schaduw als dat kan.
  • Vooral etensresten zorgen voor overlast. Doe etensresten bij warm weer in de huiscontainer die het eerst wordt geleegd: restafval of gfe+t. Heeft u toch maden in de gfe+t-container? Dan kunt u deze bestrijden met heet water of een scheut azijn.
  • Gooi het afval zo droog mogelijk in de huiscontainer. Laat gemaaid gras een dag drogen. En laat vochtige etensresten eerst uitlekken boven de gootsteen. Door vocht kan het afval sneller vies gaan ruiken.
  • Verzamel uw resten van groente, fruit en eten in een klein keukenbakje.  Zet het bakje op een handige plek, bijvoorbeeld op het aanrecht of in een keukenkastje.
  • Leeg uw keukenbakje om de paar dagen. Zo voorkomt u dat het onprettig gaat ruiken in huis. 
  • U mag in het keukenbakje speciale composteerbare afvalzakjes doen. U herkent deze zakjes aan het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo. 
  • Maak het bakje regelmatig schoon. Dat kan ook in de afwasmachine.
  • Last van fruitvliegjes? Zet een bakje met natuur- of wijnazijn en een paar druppels afwasmiddel naast uw keukenbakje. Dat lokt fruitvliegjes het water in.

Wilt u weten hoe gfe+t scheiden werkt? Bekijk dan onze film.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Ophaaldagen voor gfe+t

We legen uw gfe+t-container een keer in de twee weken. 
U ziet wanneer we uw huiscontainer legen op www.mijnafvalwijzer.nl. Link opent een externe pagina of in de Afvalwijzer-app. De app kunt u gratis downloaden via één van de app-stores (zoek op 'Afvalwijzer').

U kunt in de app ook instellen dat u een bericht krijgt voordat we uw huiscontainer komen legen.

Zet uw huiscontainer op de ophaaldag tussen 6 uur en 8 uur in de ochtend aan de stoeprand of op de verzamelplaats. Zet uw huiscontainer met de handvatten richting de rijweg. Zorg dat uw huiscontainer na 8 uur in de avond weer weg is van de stoep.

Groente-, fruit- en etensresten scheiden door bewoners die in hoogbouw wonen

De komende jaren plaatst de gemeente wijk voor wijk afvalcontainers op straat voor groente-, fruit- en etensresten. In het kort: een gfe-bak. Bewoners van galerijflats, portiekwoningen en appartementen kunnen in deze containers hun afval van groente, fruit en etensresten kwijt. Bewoners ontvangen tijdig informatie als het scheiden van gfe in hun wijk mogelijk wordt.

Welk afval moet in welke bak?

Dat leest u in onze afvalwijzer, die u helpt bij het scheiden van afval. Dit is belangrijk, omdat we afval alleen opnieuw kunnen gebruiken als het in de juiste bak terechtkomt! Zo blijft er weinig restafval over. En dat is goed voor het milieu.

Vragen en antwoorden