Beverwaard
Beverwaard is ruim opgezet met veel groen, waterpartijen en speelvoorzieningen en ligt ten oosten van de snelweg A16. Centraal ligt de Oude Watering met winkels, wijkhub en Huis van de Wijk.
De bebouwing bestaat vrijwel uitsluitend uit rijtjeshuizen en appartementen, waardoor de wijk een relatief hoge woningdichtheid heeft. Er wonen zo’n 12.000 inwoners.
De Beverwaard heeft een zogenaamde 'bloemkoolstructuur': de hoofdstronk bestaat uit grote straten en een trambaan die dwars door de wijk loopt, de buurten daaromheen vormen de zijtakken.
Uw wijk heeft een wijkraad. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die zij belangrijk vinden in de wijk. Wat de wijkraad allemaal kan doen leest u op de pagina Wijkraden. Lees meer over de wijkraadsleden op Wijkraad.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Een leuk idee? Vraag subsidie aan
Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.
Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Of loop binnen bij de Wijkhub. Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Nieuws
Het Buurtsteunpunt (BSP) Beverwaard van het Leger des Heils organiseert wekelijks een sportavond in het Middachtenplantsoen. Jongeren uit Beverwaard kunnen er elke donderdag van 19.00 tot 21.00 uur meedoen aan verschillende sporten. Jonge vrijwilligers van het BSP begeleiden de activiteit.
Maikel Erkens, zet zich in bij het Leger des Heils: 'De jongeren kunnen onder andere voetballen, basketballen en volleyballen. Als er veel jonge kinderen komen, dan zorgen we ervoor dat ze met leeftijdgenoten kunnen spelen. Zij sporten dan tussen 19.00 en 20.00 uur, daarna is het tot 21.00 uur tijd voor de wat oudere jeugd.' Na afloop zorgen de vrijwilligers en deelnemers ervoor dat het plantsoen schoon achterblijft.
Zorg voor contact
'Niet alleen het sporten is het doel van deze avonden', vertelt Erkens. 'Door samen te spelen, krijgen de jongeren meer contacten. Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijker voor ze om over dingen te praten, als ze iets dwars mocht zitten.'
Iedereen is welkom
Het sporten gaat het hele jaar door. Het BSP heeft voor de donkere dagen een aantal lampen en palen die ze neer kunnen zetten. Erkens: 'Iedere jongere uit de Beverwaard is welkom. Het is niet nodig om je van tevoren aan te melden. Wil je een keer meesporten, dan kan je gewoon op een donderdagavond naar het Middachtenplantsoen toekomen.'
Samen met twee andere bewoners verzorgt mevrouw Lok iedere maandagavond een maaltijd in IJsselburg. 'Zo krijgen de senioren in de Beverwaard weer contact met elkaar', vertelt ze. 'Dat is fijn, zeker nadat iedereen twee jaar voornamelijk thuisgezeten heeft door de coronamaatregelen.' Dat er belangstelling is om samen te eten, bleek wel uit het feit dat bij een proef vijftig mensen aanwezig waren.
Mevrouw Lok en haar medeorganisatoren zorgen er met de maaltijd niet alleen voor dat de deelnemers minimaal een keer per week gezond en gevarieerd eten. Dat mensen elkaar bij het eten zien, maakt het ook makkelijker voor ze om, om hulp te vragen als dat nodig is. 'Bijvoorbeeld als er een lamp aan het plafond vervangen moet worden. Niet iedereen kan dat nog zelf', zegt mevrouw Lok. 'Maar nu er is altijd wel iemand die aanbiedt te helpen.'
Welkom
De maaltijd is iedere maandag om 18.00 uur in IJsselburg, Schinnenbaan 130. Zowel bewoners van de flat als senioren uit de wijk zijn welkom. Deelnemers betalen een eigen bijdrage van 2 euro. Bewoners die hulp nodig hebben, worden gehaald en thuisgebracht.
Wilt u mee-eten dan moet u zich aanmelden. Dat kan bij mevrouw Lok op telefoonnummer 06 434 421 65.
Voorzieningen
Aan de Oude Watering ligt het centrale winkelcentrum van de Beverwaard. Het is in 2006 gerenoveerd.
Regelmatig worden in de wijk activiteiten georganiseerd voor jong en oud, zoals het jaarlijkse wijkfeest. Het aanbod voor ouderen is goed in ontwikkeling, onder andere in de IJsselburgh. Het aanbod voor jongeren en kleine kinderen is nog verder te ontwikkelen en heeft de aandacht.
In de zuidpunt van de wijk ligt de tramremise van de RET. Op het dak ervan vindt u een P+R-voorziening met 500 parkeerplaatsen. De Beverwaard is met tramlijn 23 vanaf Rotterdam Centrum in ongeveer een half uur te bereiken.
Wijkhub
Als u de gemeente zoekt en u weet niet waar u moet zijn? Of heeft u vragen, zorgen over uw wijk of iets te melden over buitenruimte of veiligheid? Loop dan even binnen in onze Wijkhub aan de Oude Watering 204.
Huis van de Wijk
In een Huis van de Wijk kunt u vrijwilligerswerk doen of activiteiten volgen of geven zoals een taalcursus, les in gezond eten of bewegen. Er is aandacht voor jeugd met speciale activiteiten.
Huis van de Wijk de Focus
Oude Watering 324
3077 RE Rotterdam
010 - 760 12 85
info@pit010.nl. Link opent een externe pagina
Activiteiten
Regelmatig worden in de wijk activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Nieuws hierover leest u op de Facebookpagina van het gebied. Link opent een externe pagina. Op de site van Pit010. Link opent een externe pagina vindt u een agenda met alle activiteiten en evenementen in onder andere het Huis van de Wijk Focus.
- Wijkmanager Krista van der Schee. Link opent een externe pagina, telefoon 06 218 476 65
- Wijknetwerker Helène Mast. Link opent een externe pagina, telefoon 06 226 935 41
Onderscheiding voor vrijwilligers in IJsselmonde
Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor onze stad. Zonder vrijwilligers zouden veel activiteiten nooit gebeuren. Om de waardering voor deze vrijwilligers te uiten is de IJsselmonde Speld in 2021 weer ingesteld. Met deze speld worden mensen die jarenlang iets doen of gedaan hebben voor IJsselmonde bedankt voor hun inzet.
De meeste Rotterdammers kunnen zichzelf redden. Soms met wat hulp van familie, buren of vrienden. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Denk aan stadsgenoten die geen mensen in hun omgeving hebben op wie ze (voldoende) kunnen terugvallen als het leven even tegenzit. Mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, omdat zij in de war zijn, niet voor zichzelf kunnen zorgen, of in sommige gevallen zelfs dakloos zijn.
Zorg voor kwetsbare jonge Rotterdammers
Voor die kwetsbare Rotterdammers zorgen de Nico Adriaans Stichting (NAS) en de gemeente Rotterdam samen met hulp- en zorgverleners voor een plek waar ze zich veilig kunnen voelen.
Planning
Er moeten nog diverse procedures rondom vergunningen worden doorlopen en het pand moet nog worden verbouwd. Afhankelijk van de te volgen procedures en de verbouwing zal naar verwachting de locatie op zijn vroegst in 2023 in gebruik worden genomen.
Toekomstige bewoners
Op de Oude Watering 10 - in een voormalig schoolgebouw - is de gemeente Rotterdam in samenwerking met de NAS voornemens een thuis te bieden aan een groep kwetsbare bewoners. Het gaat om een beschermde woonvoorziening voor 21 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. Dit zijn jongeren die het niet zelfstandig redden om woonruimte, werk en/of studie te vinden en te behouden. Het zijn jongeren die in staat zijn voor zichzelf te zorgen in een beschermde omgeving en die bereid zijn zich minimaal 4 dagdelen per week in te zetten voor (vrijwilligers)werk en/of dagbesteding. Doelstelling is om de bewoners te ondersteunen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, het aangaan van nieuwe of hernieuwde relaties en het vinden van een eigen plek om te wonen en te werken of studeren.
De jongeren zijn niet verslaafd aan drank of drugs. Er komen ook 5 plekken voor studenten in het pand, die de cliënten van de NAS een extra steuntje in de rug kunnen geven en die een goede buur en voorbeeld kunnen zijn.
24 uur toezicht en begeleiding
De NAS heeft veel ervaring met de huisvesting van deze kwetsbare Rotterdammers. Zij verzorgen 24 uur per dag toezicht en begeleiding. Ook kunt u bij eventuele vragen altijd bij de begeleiding terecht.
Samenwerking met de buurt
Het is belangrijk dat bewoners in de wijk prettig en veilig met elkaar kunnen samenleven. De NAS en de gemeente Rotterdam willen hier actief aan bijdragen door een klankbordgroep op te richten. In deze klankbordgroep zitten onder andere medewerkers van de NAS, medewerkers van de gemeente, omwonenden, omliggende organisaties en de politie. In de klankbordgroep worden goede afspraken gemaakt en ervaringen gedeeld. En wordt een beheercommissie aangesteld en een beheerovereenkomst gesloten. Zo zorgen we dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.
Extra informatie
Voor meer informatie is er een lijst met meest gestelde vragen en antwoorden opgesteld. U vindt deze op de website van de Nico Adriaans Stichting.
Advies van de gebiedscommissie IJsselmonde. Link opent een externe pagina op het voornemen van het college om een hbd-voorziening (huisvesting bijzondere doelgroepen) te plaatsen in de Oude Watering 10.
Heeft u nog vragen? Mailt u dan naar gebiedijsselmonde@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Informatie over uw wijk
- Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Link opent een externe pagina
- Bekijk uw wijk op Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Vergaderdata, vergaderstukken en besluiten van de wijkraad. Link opent een externe pagina
- Bekijk het wijkprofiel van Beverwaard. Link opent een externe pagina
- Wat doen de wijkraadsleden naast hun werk als wijkraadslid. Link opent een externe pagina
Meer informatie
Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:
- Bel met het gemeentelijke informatienummer 14010 of ga naar de pagina Melding, vraag of klacht. Link opent een externe pagina, hier kunt u ook een compliment achterlaten.
- Wilt u iets regelen bij de gemeente? Ga naar Mijn Loket.. Link opent een externe pagina
- U kunt de wijkraad bereiken via e-mail. Link opent een externe pagina, of per brief: Wijkraad Beverwaard, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam