Hillegersberg-Schiebroek
In het noorden van Rotterdam, boven de A20, ligt gebied Hillegersberg-Schiebroek (HIS). Hier wonen bijna 45.000 mensen.
Hillegersberg-Schiebroek heeft vijf wijken:
- Hillegersberg-Noord
- Hillegersberg-Zuid
- Schiebroek
- Terbregge
- Molenlaankwartier
Actueel
In november en /december plegen we onderhoud aan het groen van het Molenpark en het Argonautenpark. We gaan vooral snoeien. Hier en daar moeten we misschien ook dode bomen of struiken weghalen of het groen wat uitdunnen.
Regelmatig snoeien is belangrijk. Want: zo blijft het groen in vorm en krijgen bomen en struiken meer ruimte en licht. Snoeien is ook vanwege de veiligheid van belang. Bijvoorbeeld als overhangende takken de weg blokkeren. Snoeien gebeurt alleen als het nodig is, niet elk jaar. Op de pagina Snoeien vindt u meer informatie.
Parkenprogramma
Begin 2025 krijgen het Molenpark en het Argonautenpark bovendien een extra opknapbeurt, onder de noemer Parkenprogramma. We gaan de beplanting beter geschikt maken voor de biodiversiteit en we leggen er een bijenlint aan. We zorgen dat regenwater beter in de bodem kan zakken. En we herstellen de voetpaden. Ook worden de speelplekken opnieuw ingericht.
In het Argonautenpark komt een nieuwe natuurspeelplek. Mensen uit de buurt ontvangen nog een uitnodiging om daarover mee te denken.
Sinds juli 2024 is er een tijdelijk parkeerterrein op de Abeelweg in Schiebroek, in het grasveld naast basisschool Tuinstad. Dit tijdelijke parkeerterrein moet de (parkeer)overlast van de bezoekers van Plaswijckpark in de wijk te verminderen.
Het terrein is alleen bedoeld voor bezoekers van Plaswijckpark. Parkeren kan alleen op piekmomenten in de vakantieperiode, weekenden en woensdagmiddag. Op andere momenten is het parkeerterrein afgesloten. Bussen mogen er niet parkeren, ook niet op de Abeelweg. Het parkeerterrein blijft er maximaal 2 jaar liggen.
Met Plaswijckpark en de school zijn afspraken gemaakt over het gebruik.
Looproute en extra afvalbakken
Met speciale tijdelijke verf geven we een looproute op de stoep aan. De looproute loopt zo min mogelijk door de woonwijk om overlast te voorkomen. Er komen extra afvalbakken langs de route.
Om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren, krijgt de looproute door de Meidoornweide richting de tram extra nadruk.
Heeft u vragen? Mail dan naar: maatregelenplaswijckparkSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Regelmatig vragen bewoners aan de gemeente om de losloopzones voor honden te wijzigen. Nu mogen honden in grote delen van de parken in Hillegersberg en Schiebroek loslopen en hoeft vaak de hondenpoep niet te worden opgeruimd.
Wat vindt u van de indelingen in de parken? Denk mee over de 3 volgende parken: Prinsenmolenpark, Schiebroeksepark en Melanchtonpark.
Vul de vragenlijst in. Link opent een externe pagina. Dat kon tot en met 29 september 2024. Voor het einde van het jaar laten we weten of de losloopzones veranderen, op basis van uw wensen.
Het milieupark Hillegersberg-Schiebroek sluit begin 2025. Vlakbij, aan de Bovendijk in Overschie, komt een nieuw milieupark. Het wordt duurzaam gebouwd en er komt een circulair centrum; de HER.
Het nieuwe milieupark gaat naar verwachting open in het eerste kwartaal van 2025. Tot die tijd kunt u uw spullen blijven brengen op het milieupark aan de Melanchtonweg 139.
Er zijn 7 milieuparken in de stad. Inwoners kunnen hier hun afval en grofvuil en gratis inleveren. Het milieupark heeft ook aparte containers voor tweedehandsspullen die hergebruikt kunnen worden. Zo gaan oude nog bruikbare spullen naar kringloopwinkel 'Het Goed'.
Kijk voor meer informatie op pagina Milieupark.
In Hillegersberg en Schiebroek vervangt de gemeente veel rioolbuizen.
We zetten ze op een rijtje.
Schiebroek
- In de straten rondom de Teldersweg, zie ook www.rotterdam.nl/rioolteldersweg
- Op de Populierenlaan en enkele straten eromheen, meer informatie op www.rotterdam.nl/populierenlaan
- In en om de Olijflaan, lees meer op www.rotterdam.nl/olijflaan.
- Op de Ringdijk, kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/ringdijk.
Hillegersberg
- Op en rondom de Breitnersingel: Kijk voor meer informatie op de pagina Breitnersingel.
Hoe ontstond het gebied Hillegersberg-Schiebroek (HIS)?
Tot augustus 1941 waren Hillegersberg en Schiebroek zelfstandige gemeenten. Toen werden ze samen met IJsselmonde en Overschie toegevoegd aan de stad Rotterdam. Na de Tweede Wereldoorlog ging de bouw van het gebied hard. Tussen 1950 en 1970 zijn de meeste huizen gebouwd. Er wonen voornamelijk gezinnen met (jonge) kinderen. Zij hebben, na de Rotterdammers in het centrum, gemiddeld het hoogste inkomen.