Kunst in onze tunnel
Langs de roltrappen van de Maastunnel ziet u 40 fotolijsten aan de wanden. Ga met uw fiets of te voet door de tunnel en laat u verrassen door de beelden.
De 40 lijsten vormen een permanente tentoonstelling. Drie keer per jaar wisselt de tentoonstelling. Eén ervan bestaat uit de historische beelden van de Maastunnel én foto’s van de renovatie en restauratie. Hier brengen we het hele verhaal van onze tunnel in beeld, van vroeger tot nu. Deze tentoonstelling vormt de basiscollectie. De andere twee verschillen ieder jaar. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam draagt samen met de gemeente zorg voor de samenstelling van de wisselende exposities.
Artistieke verbinding met de stadsnatuur
Van november 2024 tot en met februari 2025 is de tentoonstelling van Natuurstad te zien langs de roltrappen van de Maastunnel.
In deze wisseltentoonstelling laat Natuurstad zien hoe zij dagelijks, in weer en wind, met en voor alle Rotterdammers aan het werk zijn.
Omdat educatie verweven is met het dna van Natuurstad, werden studenten gevraagd om werk in te sturen voor deze tentoonstelling.
Studenten van de Willem de Kooning Academy (WdKA), dé Rotterdamse opleider voor onder andere talentvolle fotografen.
Deze jonge talenten hebben op een creatieve wijze de verbinding tussen mens en natuur vastgelegd in een serie van beelden.
Uit de ingezonden werken werden vijf studenten geselecteerd. Zij hebben verschillende stadsboerderijen en tuinen van Natuurstad bezocht.
Hier ontmoetten zij dieren en natuur samen met de bezoekers, medewerkers en vrijwilligers verbonden aan Natuurstad.
In eigen stijl en met unieke artistieke visies heeft dit vijf fotoseries opgeleverd. Een jury, vertegenwoordigd door het CBK, de WdKA en Natuurstad, stelde uiteindelijk de expositie samen met 36 foto’s uit deze fotoseries.
Hieronder een paar foto’s die langs de roltrappen te zien zijn.
Alicia Kemp is gefascineerd hoe het lichaam zonder woorden kan communiceren. Door verschillende vormen in de natuur te imiteren en daarop te reageren, ontstaat een speelse dialoog met onze omgeving.
Dimitris Zymaras verkent de relatie tussen de boerderijdieren en de stedelijke ruimtes die zij bewonen. Door deze dieren op ongebruikelijke plekken te fotograferen, deelt hij op verrassende wijze hun aanwezigheid met de kijkers.
Madelon van Vredendaal legde de bijzondere ontmoetingen met planten, dieren, bezoekers en medewerkers van Natuurstad vast. Door ons open te stellen, kunnen we als volwassenen opnieuw leren natuur te zien als iets levends, fragiels en dierbaars.
Pip Maarschalk is gefascineerd door hoe uniek elk wezen, elke situatie en elke ervaring is. Hij viert de schoonheid van hoe verschillend gevormd we zijn, maar toch hetzelfde, en wil dat benadrukken.
Pol Sangster maakt gebruik van een fotografische afdruktechniek uit de 19e eeuw met als kenmerk dat het langzaam vervaagt na blootstelling aan licht, wat de vergankelijkheid van de mens benadrukt in tegenstelling tot de veerkracht van de natuur.
Deze tentoonstelling van Natuurstad, waarin de Rotterdamse stadsnatuur centraal staat, is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Rotterdam, het Centrum Beeldende Kunst (CBK) en de Willem de Kooning Academy (WdKA).