Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Kunst in onze tunnel

Langs de roltrappen van de Maastunnel ziet u 40 fotolijsten aan de wanden. Ga met uw fiets of te voet door de tunnel en laat u verrassen door de beelden.

De 40 lijsten vormen een permanente tentoonstelling. Drie keer per jaar wisselt de tentoonstelling. Eén ervan bestaat uit de historische beelden van de Maastunnel én foto’s van de renovatie en restauratie. Hier brengen we het hele verhaal van onze tunnel in beeld, van vroeger tot nu. Deze tentoonstelling vormt de basiscollectie. De andere twee verschillen ieder jaar. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam draagt samen met de gemeente zorg voor de samenstelling van de wisselende exposities.

Eén stad, zeven burgemeesters.

van Oud tot Aboutaleb

Ter gelegenheid van het aankomende afscheid van burgemeester Aboutaleb heeft Stadsarchief Rotterdam een foto-expositie samengesteld die nu te zien is in de lijsten langs de roltrappen van de Maastunnel. De expositie geeft een beeld van zeven na-oorlogse burgemeesters van Rotterdam. Van iedere burgemeester sinds 1945 zijn foto’s geselecteerd: Oud, Van Walsum, Thomassen, Van der Louw, Peper, Opstelten en Aboutaleb. Je ziet de burgemeester veranderen met de tijd, je ziet de burgemeester in het stadhuis en in de stad. Burgemeesters worden minder formeel, maar dragen altijd de burgemeestersketen. Je ziet ze in de burgemeesterskamer, op bijzondere momenten, met leden van het Koningshuis en uiteraard op de foto met Rotterdammers. Je ziet tegelijkertijd de stad en zijn bewoners veranderen.

Burgemeester Aboutaleb voegt zich na zijn afscheid bij zijn zes voorgangers die de stad sinds de Tweede Wereldoorlog hebben gediend. Zeven burgemeesters, zeven karakters, één stad. De ambtsperiodes hadden hun specifieke dynamiek: van puin ruimen tot huldigingen. Nooit zonder slag of stoot, altijd uitdagend en spannend.

De foto’s laten een divers beeld zien van het veelzijdige burgemeestersambt. Een prachtige tijdreis, met veel herkenning voor Rotterdammers.

Foto van burgemeester Oud op het bordes met Sir Winston Churchill
Foto: Kees Molkenboer / Nederlands Fotomuseum (collectie Stadsarchief Rotterdam)

Burgemeester Oud: 1938 - 1940 / 1945 - 1952
13 mei 1946:  De Engelse premier Sir Winston Churchill brengt een bezoek aan Rotterdam. Burgemeester Oud bood hem het erelidmaatschap aan van de gemeenteraad.
Op het bordes van het stadhuis staan onder meer van links naar rechts: mevrouw Churchill, Burgemeester Oud, mevrouw Oud, Sir Winston Churchill en zijn dochter Mary.

Burgemeester van Walsum
Foto: Ary Groeneveld (collectie Stadsarchief Rotterdam)

Burgemeester Van Walsum: 1952 – 1965
Januari – maart 1963: Burgemeester Van Walsum op het balkon van het stadhuis. Op de Coolsingel wordt gewerkt aan de eerste metrolijn van Nederland. De lijn meet een traject van 5,9 kilometer en loopt van Rotterdam Centraal naar Zuidplein met onder andere de halte Stadhuis.
Na zeven jaar bouwen, verrichtten op 9 februari 1968 prinses Beatrix en prins Claus de opening.

Burgemeester Thomassen in kabelbaan
Foto: Peter Molkenboer (collectie Stadsarchief Rotterdam)

Burgemeester Thomassen: 1965 - 1974
24 juni 1970: Journalist Han van der Meijde (Het Parool) interviewt burgemeester Thomassen in de kabelbaan die ter gelegenheid van de C70 is aangelegd door de binnenstad van Rotterdam. De kabelbaan had een lengte van 2 kilometer en hing over de Binnenweg, Karel Doormanstraat, Weena en Coolsingel.
Via de manifestatie C70 wilde het Rotterdamse gemeentebestuur in ‘een gezellige en ongedwongen sfeer’ laten zien wat na 25 jaar bouwen tot stand was gekomen.

Burgemeester Van der Louw
Foto: Ary Groeneveld (collectie Stadsarchief Rotterdam)

Burgemeester Van der Louw: 1974 - 1981
13 februari 1975: Tijdens een werkbezoek van burgemeester Van der Louw en wethouder Wim van der Have aan Charlois demonstreren bewoners tegen de mogelijke vestiging van een ‘eroscentrum’ op het Charloisse Hoofd.
De gemeente had eerder plannen gepresenteerd om de prostitutie van Katendrecht naar andere plekken in Rotterdam te verplaatsen waar voor bewoners geen overlast zou kunnen ontstaan.

Burgemeester Peper bij de Bellebom
Foto: Rotterdams Nieuwsblad (collectie Stadsarchief Rotterdam)

Burgemeester Peper: 1982 - 1999
23 maart 1988: Burgemeester Peper poseert bij de opgegraven en gedemonteerde ‘Bellebom’ met medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie.
In de tuin van een woning aan de Bellevoystraat 31 (Rotterdam West) lag een ‘duizendponder’ (circa 470 kilo) uit de Tweede Wereldoorlog die nooit tot ontploffing was gekomen. De blindganger was daar terecht gekomen na een geallieerd bombardement.
Voor operatie ‘Bellebom’ werd een ingrijpend plan gemaakt waarvoor vele bewoners hun huizen tijdelijk moesten verlaten. De bom is inmiddels opgenomen in de collectie van Museum Rotterdam.

Burgemeester Opstelten
Foto: Leunis Verlinde (collectie Stadsarchief Rotterdam)

Burgemeester Opstelten: 1999 - 2008
20 november 1999: Op initiatief van Unicef debatteert burgemeester Opstelten in de bibliotheek aan de Hoogstraat met leerlingen van de basisscholen Regenboog, Vierambacht en Andries van der Vlerk over de rechten van het kind.

Burgemeester Aboutaleb met Jouey
Foto: Rhalda Jansen (beeldbank gemeente Rotterdam)

Burgemeester Aboutaleb: 2009 - 2024
12 november 2022: Burgemeester Aboutaleb en kinderburgemeester Louey staan aan de kade om samen Sinterklaas welkom te heten in Rotterdam. De 11-jarige Louey was vanaf maart 2022 de eerste kinderburgemeester van Rotterdam voor de duur van een jaar.

Meer informatie: Stadsarchief Rotterdam | 1 stad, 7 burgemeesters. Link opent een externe pagina.