Ouder worden
Rotterdam wil een stad zijn waar u, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden. Waar het fijn wonen is en waar u leuke dingen kunt blijven ondernemen. En waar passende zorg en ondersteuning is als u het niet meer zelfstandig kunt.
Gezondheid
Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Door gezond te eten en te blijven bewegen blijft u vitaal, en kunt u langer blijven doen wat u leuk vindt. Bovendien is de kans groter dat u langer zelfstandig blijft en geen zorg en ondersteuning nodig heeft. In Rotterdam is er veel te doen op het gebied van uw gezondheid, zoals samen met iemand sporten of een persoonlijke gezondheidscheck doen.
Het liefst wilt u zo lang mogelijk vitaal blijven. Door gezond te eten en voldoende te bewegen, blijft u langer fit.
Genoeg bewegen
Voldoende beweging houdt uw botten en spieren sterk, en het vermindert sombere gedachten en piekeren. Enkele tips:
- Beweeg minimaal 2,5 uur per week. Wandel, fiets, zwem of tuinier regelmatig. U hoeft niet altijd te sporten om fit te blijven.
- Doe spier- en balansoefeningen. Uw fysiotherapeute kan u tips geven. De vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekering.
- Wilt u weten waar u in de buurt kunt sporten of bewegen? In de gebiedsgids 'Actief in de Wijk. Link opent een externe pagina' staat waar dit kan.
- Wilt u (weer) beginnen met sporten of bewegen? Op de website van de Beweegcoach staat laagdrempelig beweegaanbod voor senioren die (weer) beginnen met bewegen. Verzekerd via het Rotterdampakket van VGZ? Dan kunt u bij een aantal activiteiten maximaal vier maanden kosteloos bewegen. De mogelijkheden kun u navragen bij het servicepunt van het platform. info@beweegcoach.nl. Link opent een externe pagina, 06 173 271 84, beweegcoach.nl. Link opent een externe pagina.
- Op TV Zender Open Rotterdam. Link opent een externe pagina vindt u alle uitzendingen van Stoelfit.
- Zorgorganisatie Laurens en Sportbedrijf Rotterdam zijn samen begonnen met de Senior Games. Van seniorenyoga en bewegen vanuit je stoel, tot boksen. Er zit vast iets voor u bij. U leest er meer over op de Facebookpagina van Senior games Rotterdam. Link opent een externe pagina.
- Twijfelt of u gezond en voldoende, of het juiste eet? Het project Voedingspaspoort. Link opent een externe pagina kan helpen inzicht hierin te geven.
- Bent u verzekerd via het VGZ Rotterdampakket? Kijk dan ook wat u met uw preventie-budget kunt doen op de website van VGZ. Link opent een externe pagina. Bent u niet bij VGZ verzekerd, vraag bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld de persoonlijke gezondheidschecks. Link opent een externe pagina.
- U kunt op diverse plekken in de stad kennis maken met e-health toepassingen. Kijk voor de zogenaamde Comfortwoning. Link opent een externe pagina bij u in de buurt en probeer producten uit.
- In heel Rotterdam worden Fitfestivals georganiseerd. Op de Fitfestivals krijgt u handvatten van professionals voor een gezond en vitaal leven. Op Wijkconnect.com. Link opent een externe pagina vindt u een overzicht per wijk.
In Rotterdam is er veel aanbod en ondersteuning op het gebied van valpreventie om de kans op vallen te verkleinen. Op de pagina Valpreventie vindt u meer informatie.
Ertoe doen
Het aantal ouderen dat na de pensionering doorwerkt, actief is en wat wil doen voor de samenleving, neemt toe. Tegelijkertijd voelt meer dan de helft van de Rotterdamse ouderen zich eenzaam. In Rotterdam zijn veel activiteiten en initiatieven die ouderen helpen om hun talenten in te zetten én sociale contacten op te doen.
Alle Rotterdammers van 65 jaar of ouder krijgen jaarlijks de gebiedsgids 'Actief in de Wijk' thuisgestuurd. De gids staat vol met tips over bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, bewegen en sport, een koffieochtend in uw wijk, eten in de buurt en zorg- en dienstverlening, zoals:
- Bezoek het Huis van de wijk bij u in de buurt.
- Vraag de Rotterdampas aan voor korting of gratis toegang op musea, activiteiten en evenementen. De pas is gratis voor mantelzorgers met 25 euro ov-tegoed.
- Wilt u vrijwilligerswerk doen of een maatje zoeken? Kijk dan bijvoorbeeld op Zorgzaam010. Link opent een externe pagina, ga naar de Vraagwijzer of naar de Centrale Bibliotheek (Blaak).
- Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners uitvoeren? Kijk op de pagina van de wijkraden of de website Citylab010. Link opent een externe pagina.
- Wilt u iets doen voor uw buurt? Bel 14 010 of zoek contact met BuurtBestuurt.
- Wilt u meepraten over het ouderenbeleid? Kijk dan eens bij oso-rotterdam. Link opent een externe pagina, en Genero. Link opent een externe pagina.
- Wilt u op pad? Vanaf 65 jaar heeft u recht op 34% korting bij de RET (tram, metro of bus), kijk voor meer informatie op Hoe werkt het 65+-tarief bij reizen op saldo?. Link opent een externe pagina. Bent u 67 jaar of ouder (AOW-leeftijd)? dan heeft u recht op gratis reizen met het openbaar vervoer in de regio Rotterdam. Ook kunt u soms aanspraak doen op georganiseerd vervoer. Alle informatie vindt u op de pagina Zorgdichtbij-vervoer. Link opent een externe pagina.
- In elke wijk rijdt een wijkbus voor de kleine ritjes. Meer weten? Kijk dan op Zorgdichtbij-vervoer.
- Kunt u uw vervoersprobleem niet zelf, met uw familie of buren oplossen? Bespreek dit dan bij de gemeentelijke Vraagwijzer. Kom langs op het spreekuur, of maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online. Bij de Vraagwijzer kijken ze welke vervoersvoorziening een oplossing voor u kan zijn. Bijvoorbeeld Trevvel Samen, een scootmobiel of een aanpassing aan uw eigen vervoermiddel. Meer weten? Kijk dan op Zorgdichtbij-vervoer.
Wilt u graag nieuwe mensen leren kennen? In uw buurt zijn tal van organisaties en instellingen die u helpen uw sociale kring uit te breiden. In uw lokale krant vindt u op de Rotterdampagina vaak ook verschillende leuke activiteiten waar u aan kunt meedoen.
Zijn er belemmeringen waardoor u deze zaken niet kunt doen, bijvoorbeeld omdat u minder mobiel bent? Neemt u dan eens contact op met de Vraagwijzer in uw buurt of bel met de welzijnsorganisatie in uw wijk.
Steun bij rouw en verlies
Als u door het verlies van uw partner of een andere dierbare steun kunt gebruiken, is er het Centrum voor Levensvragen. Link opent een externe pagina. Een geestelijk verzorger en contact met lotgenoten kunnen u ondersteunen bij uw rouwverwerking.
Mantelzorg
Wanneer u te maken krijgt met ziekte van een familielid, kunt u daarbij steun krijgen. Kijk hiervoor op de pagina mantelzorg.
Wilt u elke week iets doen voor iemand in de buurt? Of juist voor iemand in een andere buurt? Wilt u uw eigen kennis en vaardigheden inzetten, bijvoorbeeld de tuin bijhouden, een klusje in huis of helpen met de administratie? Op zorgzaam010.nl. Link opent een externe pagina vindt u een overzicht van vacatures voor vrijwilligerswerk. Heeft u zelf hulp nodig, dan kunt u dat ook vragen via deze website.
Heeft u moeite om uw weg te vinden in de digitale wereld, met uw computer of telefoon? In de centrale bibliotheek in Rotterdam krijgt u hulp via het Informatiepunt. Link opent een externe pagina. Ook in uw buurt kunt u vaak terecht voor advies, hulp of lessen.
Kijk op de pagina over Taal om te zien welk aanbod er is om u hierbij te ondersteunen.
Lees verderop op deze pagina over vitale woongemeenschappen
Zorg en ondersteuning
U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig en actief blijven, maar soms heeft u hulp of ondersteuning nodig. Of heeft iemand in uw omgeving dit nodig. Misschien zorgt u voor iemand, maar wordt dat te zwaar. In Rotterdam kunt u voor al deze vragen bij allerlei organisatie terecht om u te helpen.
De Sociale Hulpdienst is er voor kleine hulpvragen. Als Rotterdammer stelt u deze vraag via telefoonnummer 14 010. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ophalen van medicijnen bij de apotheek, het doen van boodschappen of gewoon even telefonisch contact. U kunt ook melding doen van een situatie waarover u zich zorgen maakt. De meldingen en hulpvragen worden doorgezet naar het welzijnswerk in de wijk. Deze medewerkers en vrijwilligers zoeken dan een oplossing.
Zoekt u regelmatig praktische hulp zoekt, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, klusjes in huis of ziekenhuisbezoek, stel dan uw vraag op Zorgzaam010.nl. Link opent een externe pagina.
Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd (meer) om goed voor uzelf te zorgen, en heeft u geen hulp in uw omgeving? Maak dan een afspraak met De Vraagwijzer via telefoonnummer 14 010 of online. Link opent een externe pagina.
Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen of verwijzen u naar andere organisaties in de wijk, zoals het wijkteam of een zorgorganisatie.
Hulpmiddel nodig
Kunt u niet goed zelfstandig functioneren door ziekte of beperking? Misschien biedt een hulpmiddel uitkomst, bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Op de pagina over hulpmiddelen leest u wat er mogelijk is.
Huishoudelijke hulp nodig
U woont zelfstandig, maar het lukt u niet altijd (meer) om uw huis schoon te houden. U kunt bijvoorbeeld niet meer zelf stofzuigen, strijken, schoonmaken of eten koken, en niemand in uw omgeving kan u hierbij helpen.
Meer informatie kunt vinden op de pagina huishoudelijke hulp of bel naar 14 010.
Zorgaanbieders Wmo
Heeft u een Wmo-indicatie, dan kunt u in veel situaties zelf een zorgaanbieder kiezen voor zorg of ondersteuning.
De gemeente heeft met de zorgaanbieder afgesproken welk soort zorg ze leveren en met welk doel. Deze zorg is altijd op maat. Daarom noemen we het maatwerkvoorzieningen. Een maatwerkvoorziening is bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning of dagbesteding. Op vind uw zorgaanbieder staat bij welke zorgaanbieder u terechtkunt.
Mantelzorg
Om zelfstandig te blijven wonen, is het belangrijk dat er voldoende mensen zijn op wie u een beroep kunt doen. Dit netwerk bestaat bijvoorbeeld uit familieleden, vrienden of goede buren. Zorgt u voor iemand als mantelzorger of heeft u behoefte aan een mantelzorger of vrijwilliger? De gemeente kan u helpen. Bezoek de pagina mantelzorg voor alle informatie. Mantelzorgers vervullen een belangrijke functie. De gemeente vindt het belangrijk hen te ondersteunen. Daarvoor zijn verschillende regelingen, zoals
- een speciale parkeervergunning
- extra mogelijkheden voor huishoudelijke hulp
- het mantelzorgcadeau.
Wijs uw mantelzorger hierop. Meer informatie vindt u via de pagina mantelzorg.
Bij het ouder worden kunt u, bij uzelf of iemand in uw naaste omgeving, te maken krijgen met vergeetachtigheid. Misschien maakt u zich zorgen of dit de eerste tekenen van dementie zijn.
Als u zich zorgen maakt over uw geheugen of dat van iemand in uw nabije omgeving, praat er dan over met uw huisarts of een andere hulpverlener. De huisarts kan u ook verwijzen naar een casemanager dementie. Dit is een vaste begeleider die met u meedenkt, bij wie u uw hart kunt luchten en met wie u kunt overleggen over allerlei praktische zorgmogelijkheden en andere vormen van ondersteuning. De casemanager kan ook helpen bij het regelen van deze ondersteuning, zowel voor degene met (beginnende) dementie als voor de mantelzorgers.
U kunt ook contact opnemen met de Alzheimer Telefoon, 0800 50 88 (gratis en 7 dagen per week). Meer informatie vindt u ook op alzheimer-nederland.nl. Link opent een externe pagina, www.rotterdamdementie.nl of dementie.nl. Link opent een externe pagina
Heeft u of iemand in uw nabije omgeving (het vermoeden van) dementie en heeft u (meer) hulp en ondersteuning nodig, ga dan langs bij een VraagWijzer bij u in het gebied. Bent u mantelzorger voor iemand met dementie en voelt u zich overbelast?
U kunt langsgaan bij een VraagWijzer bij u in het gebied, het adres vindt u in deze gids in de rubriek 'Algemeen'. U kunt ook contact opnemen met de Mantelfoon via telefoonnummer 0800 777 33 33. Of bezoek de pagina mantelzorg voor alle informatie.
Er is ook een Signalenkaart ontwikkeld (een Rotterdamse. Link opent een externe pagina en een landelijke versie. Link opent een externe pagina, beide zijn pdf's) waarmee dementie bij migrantenouderen makkelijker herkend kan worden.
Meer informatie kunt u vinden op de website www.geheugenpaleis.info en samen010.nl. Link opent een externe pagina.
Activiteiten en dagbesteding
Mensen met dementie kunnen vaak gewoon mee blijven doen met de dagelijkse activiteiten. Actief blijven kan juist helpen om het ziekteproces te vertragen en betekenis te geven aan het leven met (een persoon met) dementie. Mensen met geheugenklachten of (beginnende) dementie kunnen een of twee dagen per week terecht in sommige Huizen van de wijk. De activiteiten zijn van het Geheugenpaleis (door welzijnsorganisatie SOL) of van het Odensehuis Rotterdam (door Samen010). Muziek, bewegen, geheugentraining en ontmoeten zijn vaste onderdelen van de dag.
Meer informatie kunt u vinden op de website www.geheugenpaleis.info en samen010.nl. Link opent een externe pagina.
In Prins Alexander, IJsselmonde en Rozenburg loopt het project DemenTalent, waar mensen met geheugenproblemen als vrijwilliger actief kunnen blijven, bijvoorbeeld door mee te werken met tuinonderhoud. Meer informatie over activiteiten in uw gebied vindt u in de gebiedsgidsen. Link opent een externe pagina.
Alzheimer Café / Theehuis
Alzheimer Nederland organiseert zogenaamde Alzheimer Cafés; ontmoetings- en informatiebijeenkomsten op verschillende plekken. Zoekt u een Alzheimer Café bij u in de buurt? Kijk dan op de website alzheimer-nederland.nl. Link opent een externe pagina en zoek binnen uw regio op 'Alzheimer Café’. Of bel Alzheimer Nederland, telefoonnummer 033 303 25 02.
Techniek in en om het huis
Voor thuiswonende mensen met dementie en hun naasten zijn er steeds meer technologische hulpmiddelen die kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld apps op de smartphone of iPad voor geheugenondersteuning en -training (of ter vermaak), beeldbellen voor videocontact met mantelzorg of zorg, personenalarmering of GPS-systemen.
Om u te helpen met vragen over techniek in huis, kunt u uw huisarts vragen om een verwijzing naar een ergotherapeut. U kunt ook langsgaan bij een VraagWijzer bij u in het gebied.
Tip! In een aantal 'Comfortwoningen' in Rotterdam kunt u kennismaken met technologische oplossingen aan huis om langer en comfortabeler zelfstandig thuis te wonen. U kunt er een demonstratie krijgen van producten en soms is er de mogelijkheid om een van de producten te lenen, om het thuis zelf te proberen. Kijk voor meer informatie op de website van de comfortwoning. Link opent een externe pagina.
Heeft u specifieke wensen vanwege uw herkomst, dan houden Zorg- en welzijnsorganisaties die een contract hebben in Rotterdam hier rekening mee.
Veel voorzieningen, zoals Huizen van de wijk en dagbestedingslocaties, zijn bedoeld voor alle Rotterdammers, ongeacht hun herkomst en specifieke wensen. Maar er zijn ook steeds meer locaties waar er wel rekening mee wordt gehouden, en waar medewerkers naast Nederlands bijvoorbeeld ook Turks, Hindoestaans of andere talen spreken. Meer informatie kunt u lezen Netwerk van Organisaties Oudere Migranten (NOOM). Link opent een externe pagina.
Wonen en uw woonomgeving
Hoe wilt u (later) wonen? Woont u fijn in uw eigen huis? Of denkt u aan verhuizen? Soms kunnen (kleine) aanpassingen in uw woning ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk veilig en comfortabel thuis kunt blijven wonen. Hieronder vindt u tips om langer zelfstandig te blijven wonen.
Kijk wat er in uw huidige woning beter en comfortabeler kan en doe de huistest op mijnhuisopmaat.nl. Link opent een externe pagina.
- Zorg voor goede verlichting bij voor- en achterdeur. Zo ziet u beter waar u loopt en wie er voor de deur staat.
- Hang een rookmelder op elke verdieping. Er zijn ook brandmelders die u een melding geven via de smartphone.
- Maak uw trap veilig. Een kleine aanpassing zoals een extra trapleuning kan voor veiligheid zorgen.
- Zorg voor houvast bij op- en afstapjes. Denk aan een greep of beugel bij het bad of de keldertrap.
- Installeer een thermostaatkraan in douche of bad. Hiermee kunt u verbranding voorkomen.
- Zorg voor een toilet op de slaapverdieping. U hoeft dan ’s nachts geen trappen te lopen.
- Hang een nachtlampje op met bewegingssensor. Zo hoeft u ’s nachts niet in het donker te lopen.
- Veel materiaal voor kleine aanpassingen of kleine hulpmiddelen kunt u gewoon kopen bij een bouwmarkt.
Thuistechnologie
Er zijn allerlei technische hulpmiddelen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Vaak zijn het kleine, praktische oplossingen.
In een aantal Comfortwoningen in Rotterdam kunt u kennismaken met technologische oplossingen aan huis, om langer zelfstandig thuis te wonen.
Kijk voor meer informatie op de website van de comfortwoning. Link opent een externe pagina.
Langer Thuis in Huis
'Langer Thuis in Huis' is een online platform waar senioren praktische informatie kunnen vinden die helpt om langer veilig én gezellig thuis te blijven wonen. Het platform richt zich op de senior die midden in het leven staat en zich energiek voorbereidt op een zelfstandige toekomst.
Soms zijn grotere aanpassingen in uw woning nodig. Meer informatie vindt u op de pagina Woningaanpassing. Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.
Soms zijn aanpassingen in huis niet de oplossing, of is uw huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Een nieuw huis vindt u bijvoorbeeld via internet. Vraag hulp in uw omgeving als het niet zelf lukt.
- Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven.
- Huurwoningen vindt u ook op Woonz. Link opent een externe pagina, SOR. Link opent een externe pagina, en Wonen in Rotterdam. Link opent een externe pagina.
- Koopwoningen vindt u op Funda. Link opent een externe pagina. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.
- Via mijnhuisopmaat.nl. Link opent een externe pagina kunt u de thuistest doen, om zo uw woning veiliger en comfortabeler te maken
Vragen om alvast over na te denken:
- In welke buurt wilt u wonen?
- Bij wie wilt u in de buurt wonen?
- Wat wilt u in de buurt kunnen doen?
- In wat voor woning kunt u comfortabel oud worden?
Sinds 2021 hebben we in Rotterdam Thuisplusflats. Dit zijn seniorencomplexen voor Rotterdammers vanaf 55 jaar. In juli 2024 is dit aantal uitgebreid van 6 naar 20 Thuisplusflats verdeeld over de stad. In een Thuisplusflat heeft u een eigen appartement, maar worden ook activiteiten georganiseerd rondom bewegen, samen eten en ontmoeting. Ook heeft de Thuisplusflat een vast zorg- en ondersteuningsteam voor extra ondersteuning. Zo kunt u langer zelfstandig blijven wonen, maar is er zorg en ondersteuning dichtbij wanneer u dit nodig heeft.
Bekijk voormeer informatie de pagina Thuisplusflat.
De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat het wonen in een seniorencomplex wordt ervaren als een plek waar iedereen zich thuis voelt. Daarom heeft zij een handreiking ontwikkeld om van een plek om te wonen een plek te maken waar bewoners zich geborgen weten. Waar je de buren goed kent en waar je samen activiteiten kunt ontplooien. Dit noemen we Vitale Woongemeenschappen. In Rotterdam zijn er al verschillende plekken waar je deze kunt vinden. Om meer Vitale Woongemeenschappen in de stad te ontwikkelen is er een handreiking gemaakt hoe je een Vitale Woongemeenschap ontwikkelt. Deze is voor social professionals, corporaties, bewoners en andere partners bedoeld die interesse hebben om zo’n gemeenschap te realiseren.
Met de aanpak 'Vitale Woongemeenschappen' gedurende het programma Rotterdam, Ouder en Wijzer enthousiasmeren en ondersteunen wij senioren bij het zo veel mogelijk zelf opzetten van activiteiten, bijvoorbeeld in de ontmoetingsruimte. Het doel hiervan is het versterken van het sociale netwerk en het bevorderen van de sociale participatie van de bewoners. En het daarmee voorkomen van vereenzaming. De eigen kracht (interesses, ambities, hobby’s en talenten) van bewoners vormen het vertrekpunt. In het komend jaar zullen daarom ook in meerdere complexen talentenscans gekoppeld worden aan het vitaliseren van een woongemeenschap.
'Kan ik ouder worden in mijn woning? En, als dat niet zo is, wat is er dan mogelijk?' Het zijn belangrijke vragen om op tijd over na te denken en mee aan de slag te gaan. De seniorenmakelaar helpt Rotterdamse ouderen in een sociale huurwoning hierbij.
Heeft u al nagedacht over uw toekomstige woonwens?
Stel uzelf de volgende vragen:
- Kan ik in mijn huidige woning prettig oud worden?
- Is mijn woning geschikt voor de toekomst?
- Is er een trap in de woning, hoe gaat het traplopen (nu en in de toekomst)?
- Is er een tuin, kan ik deze nog onderhouden?
- Zijn er winkels in de buurt, is er een huisarts en tandarts, kan ik deze makkelijk bereiken nu en in de toekomst?
- Zijn er voldoende activiteiten in de buurt? Kan ik deze zelfstandig bereiken nu en in de toekomst?
- Waar (in welk gebied/welke wijk) zou ik willen wonen?
- Zijn er voor ouderen geschikte woningen in dit gebied?
Op het moment dat het wonen in de huidige woning niet meer gaat en verhuizen noodzakelijk is, is het lastig om op korte termijn een geschikte woning te vinden.
Waar kan de seniorenmakelaar u bij helpen?
Bent u ouder dan 55 jaar en woont u in een sociale huurwoning in Rotterdam? Dan kunt u een beroep doen op Ilse Verschelden en Sandra Muller, de seniorenmakelaars van de gemeente Rotterdam. De belangrijkste taak van de seniorenmakelaar is om 55-plussers tijdig na te laten denken over hun woonsituatie in de toekomst. Is mijn woning geschikt om oud in te worden? Zo niet, wat zijn dan mijn mogelijkheden? Verhuizing of woningaanpassing?
Dit zijn onderwerpen waar seniorenmakelaars Sandra en Ilse u bij kunnen helpen:
- Informeren over ondersteuning bij het inschrijven op WoonnetRijnmond
- Wegwijs maken op WoonnetRijnmond.
- Reageren op woningen, mocht u dit zelf niet kunnen.
- Mogelijkheden huurtoeslag bekijken.
- Zoekadvies geven.
- Informatie verstrekken omtrent seniorencomplexen.
- Aanwezig zijn bij een bezichtiging.
- Geven van advies over mogelijkheden met betrekking tot aanpassingen in de huidige woning en eventuele doorverwijzing naar WMO of andere regelingen.
- Samen met u kijken naar de mogelijkheden wanneer u woont in een grote woning en wilt verhuizen naar een kleinere woning.
De seniorenmakelaar is een samenwerking van de woningcorporaties Havensteder. Link opent een externe pagina, Woonbron. Link opent een externe pagina, Woonstad Rotterdam. Link opent een externe pagina, Hef Wonen, SOR. Link opent een externe pagina, MaasWonen. Link opent een externe pagina, overkoepelende organisatie Maaskoepel en de gemeente Rotterdam.
Contact met een seniorenmakelaar
Heeft u vragen met betrekking tot uw (toekomstige) woonwensen? Neem dan contact op met één van de seniorenmakelaars. Zij helpen graag met informatie en advies.
Ze zijn bereikbaar via e-mail seniorenmakelaarmo@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina en telefonisch op maandag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur op 010 267 64 88.
Rommel of schade in de buitenruimte? Of een onveilige situatie, zoals losliggende stoeptegels of een defecte lantaarnpaal? Meld het via de MeldR-app, of bel het gemeentelijke telefoonnummer 14 010.
Veiligheid
Iedereen wil zich veilig voelen, thuis en in de wijk. Daarom werkt de gemeente Rotterdam met verschillende partners aan een prettige en veilige leefomgeving voor senioren. De organisaties richten zich op op het tegengaan van financiële uitbuiting, geven voorlichting over brandveiligheid en tips over hoe u babbeltrucs kunt herkennen.
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters zien er vaak betrouwbaar uit. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of dat ze de meterstand komen opnemen. Tips om babbeltrucs te herkennen en te voorkomen:
- Weet wie er aanbelt
Kijk voor u opendoet eerst wie er heeft aangebeld. Vraag dan wie deze persoon is en wat hij komt doen. Kijk door het raam, de (digitale) deur spion of gebruik de intercom. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder open te doen. Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. - Zet deur op een kier
Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. - Wees ook overdag alert
Babbeltrucs en overvallen gebeuren niet alleen 's avonds. Blijf ook overdag alert. - Geef nooit uw pinpas of pincode af
Uw pas en uw pincode zijn van u. Betrouwbare instanties vragen daar nooit naar. Voor het blokkeren van een rekening zijn uw pinpas en pincode niet nodig. - Twijfel? Bel de politie
Twijfelt u over de oprechtheid van een bezoeker, of heeft u vermoeden dat u opgelicht bent? Bel dan 112 (bij spoed of een verdachte situatie) of 0900 88 44 (als u achteraf een melding wilt doen). Maak altijd melding en doe eventueel ook aangifte.
- Gemeente Rotterdam: 14 010
- Politie en brandweer: 112 (alleen bij spoed)
0900 88 44 (aangifte doen) - Voor vragen over brandveiligheid: 0900 83 87 (10 cent per min)
- Algemene vragen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: 088 877 90 00
- Bij huiselijk geweld: Veilig Thuis Rotterdam- Rijnmond 0800 20 00
Er kan een moment komen dat u niet meer zelfstandig uw administratie kunt doen. Dan is het belangrijk dat iemand die u vertrouwt dat van u kan overnemen. Iemand kan financieel misbruik maken van uw kwetsbare situatie. Regel daarom uw financiële zaken voor als u het zelf niet meer kunt. Voorbeelden van financieel misbruik zijn: pinpasfraude, een gedwongen testamentswijziging, diefstal van geld, sieraden, goederen, verkoop van eigendommen, misbruik van machtigingen of rekeningen.
Tips om financieel misbruik te voorkomen
- Praat erover en leg afspraken vast. Doe dit bijvoorbeeld met uw kinderen of een betrouwbaar persoon in uw omgeving. Schrijf de afspraken op papier en zet uw handtekening en datum erop. U kunt het ook officieel regelen via een levenstestament bij de notaris. Lees hierover meer op www.notaris.nl/levenstestament of neem contact op met een notaris bij u in de buurt.
- U kunt ook bellen met de Notaristelefoon: 0900 346 93 93. Op werkdagen van 9.00 tot 14.00 uur (80 cent per minuut).
- Leer zelf hoe u de administratie moet doen. Doet uw partner uw administratie? Zorg dan dat u het zelf ook begrijpt, voor als uw partner het niet meer kan. Vindt u het lastig om zelf uw administratie te doen? De Vraagwijzer. Link opent een externe pagina kan u op weg helpen.
- Regel alles goed bij uw bank.
- Regel zoveel mogelijk betalingen automatisch. Dan weet u zeker dat uw vaste lasten iedere maand op tijd worden betaald en er geen achterstanden ontstaan.
- Volg een cursus internetbankieren voor senioren. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.
- Heeft u een mantelzorger? Neem naast uw eigen bankrekening een aparte huishoudrekening en stort hier maandelijks automatisch een bedrag op. Dit geld kan een mantelzorger gebruiken voor de boodschappen. Vraag bij uw bank alvast een gemachtigde pas aan op naam van bijvoorbeeld één van uw kinderen, mantelzorger of vertrouwenspersoon. Met deze pas kan dan voor u gepind worden. Bij misbruik kunt u deze pas meteen blokkeren.
- Vier ogen zien meer. Schakelt u administratieve hulp in, zorg dan dat u zelf toezicht houdt op de administratie, zolang u dit kunt. Als u daartoe niet meer in staat bent, zorg dan dat een tweede persoon kan meekijken.
- Denkt u dat er sprake is van financieel misbruik bij uzelf of bij iemand in uw omgeving? Heeft u advies nodig of wilt u een melding maken? Bel dan Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (gratis en anoniem) op 0800 2000. Via dit nummer is Veilig Thuis 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Ook kunt u via de website anoniem chatten op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
Voelt u zich onprettig of onveilig? Bijvoorbeeld omdat iemand u niet goed behandeld of omdat u opeens geld kwijt bent? Praat erover met iemand die u vertrouwt, bel Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond op 0800 20 00 of kijk op deze pagina Verborgen leed.
Ziet u als mantelzorger of professionele hulp dat er sprake is van een onveilige thuissituatie of heeft u grote vermoedens hiervan? Kijk op: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Link opent een externe pagina of bel met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond op 0800 20 00. Kijk ook bij 'Financieel misbruik' op deze pagina.
Geld en regelingen
Heeft u moeite om de rekeningen te betalen? Zoek dan zo snel mogelijk hulp, zodat u niet verder in de problemen komt. De Vraagwijzer zoekt samen met u naar de meest geschikte oplossing voor uw situatie.
Een aantal tips om overzicht te houden over uw geldzaken.
Verzorg uw geldzaken en houd overzicht op wat u binnenkrijgt en uitgeeft.
- Open enveloppen met rekeningen meteen als u ze krijgt en stop ze bijvoorbeeld in een map 'te betalen rekeningen'.
- Kies een vaste dag in de week waarop u uw administratie bijwerkt.
- Vindt u het moeilijk om zelf uw administratie op orde te krijgen? Vraag dan hulp aan een familielid, buren of aan iemand anders in uw omgeving die u vertrouwt.
Geld besparen
Weet u wat u aan geld ontvangt en wat u uitgeeft? Dan kunt u zien waar u eventueel kunt besparen.
- Breng in beeld wat uw inkomsten en uitgaven zijn.
- Houd een huishoudboekje bij en spreek met uzelf vaste bedragen af voor bijvoorbeeld boodschappen en kleding.
- Spaar elke maand voor rekeningen die u per kwartaal of per jaar betaalt.
- Gebruik extra's, zoals vakantiegeld of eindejaarsuitkering om openstaande rekeningen te betalen.
De volgende websites kunnen u helpen schulden te voorkomen, geld te besparen of juist een appeltje voor de dorst op te bouwen door online een geldplan op te stellen:
- Op de website van de gemeente Rotterdam staan verschillende tips om een geldplan te maken.
- Het Nibud biedt een stappenplan aan op nibud.nl. Link opent een externe pagina of bel op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur 030 239 13 50.
- Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, helpt u bij uw financiële vragen: wijzeringeldzaken.nl. Link opent een externe pagina.
Ondersteuning door de gemeente
De gemeente Rotterdam heeft verschillende regelingen die het Rotterdammers van 65 jaar en ouder met een laag inkomen wat makkelijker maken om rond te komen. Om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke voorzieningen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een aantal regelingen met uitleg:
Heeft u als AOW'er een laag inkomen? Dan heeft u in 2021 u mogelijk recht op AOW-tegoed van de gemeente Rotterdam. Dit is 450 euro per huishouden en is gekoppeld aan de Rotterdampas.
Betalen met het AOW-tegoed
Als het AOW-tegoed op uw Rotterdampas staat, dan kunt u er meteen mee betalen. U rekent af bij de kassa, gewoon met uw Rotterdampas. Wilt u weten bij welke winkels u met uw AOW-tegoed kunt betalen? Kijk op aowtegoed.nl. Link opent een externe pagina voor het overzicht van winkels, openbaar vervoerpartners en de voorwaarden.
Wat kunt u kopen met het AOW-tegoed?
U kunt het AOW-tegoed onder andere uitgeven aan spullen voor hobby of sport, gezelschapsspellen, fietsen, kleding, boeken, tablets, fotocamera’s, tijdschrift en openbaar vervoer. Voorwaarden voor het AOW-tegoed: U en/of uw partner heeft recht op het AOW-tegoed als u op 1 maart 2021 recht had op AOW. U heeft een totaal inkomen van maximaal 110% van het wettelijk sociaal minimum.
Voor Rotterdammers met hoge zorgkosten (zoals chronisch zieken en ouderen) en een laag inkomen, is de gemeentelijke collectieve zorgverzekering VGZ Rotterdampakket een goede keuze. Deze verzekering is een samenwerking tussen verzekeringsmaatschappij VGZ en de gemeente Rotterdam. Het is een complete zorgverzekering met een ruime dekking. Meer informatie over het VGZ Rotterdampakket.
Heeft u een laag inkomen en krijgt u onverwachts te maken met noodzakelijke kosten? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. De gemeente bekijkt elke aanvraag apart. In sommige gevallen is de bijzondere bijstand geen gift, maar een lening die terugbetaald moet worden. Kijk voor het volledige overzicht van de bijzondere bijstand op de pagina Bijzondere bijstand of bel 14 010.
Heeft u vragen over geld, schulden of het voeren van de administratie? Bijvoorbeeld over ingewikkelde brieven, juridische kwesties, uw werk of geld? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer van gemeente Rotterdam. Of bel het gemeentelijke telefoonnummer 14 010.
Informatie voor professionals
Rotterdam wil een stad zijn waar ouderen, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunnen worden. Waar het fijn wonen is en waar zij leuke dingen kunnen blijven ondernemen. Waar passende zorg en ondersteuning is wanneer het nodig is. De gemeente werkt daarbij nauw samen met zorgverzekeraars, woningcorporaties en ontwikkelaars, welzijnsorganisaties, zorgorganisaties, ouderenbonden, vrijwilligersorganisaties, sociaal ondernemers en andere maatschappelijke partners. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende Rotterdamse thema's op het gebied van ouderen.
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft voor de periode 2023-2026 de actieagenda 'Goud voor Oud' opgesteld.
Het plan van de gemeente bestaat uit vier onderdelen (pijlers):
- Preventie: zo lang mogelijk gezond blijven door gezond te eten en bewegen.
- Welzijn: mee blijven doen in de maatschappij en eenzaamheid voorkomen.
- Wonen: geschikte huizen voor ouderen en een fijne plek om te wonen.
- Zorg: pilot waarbij zorgaanbieders zelf de Wmo-indicatie afgeven. Rotterdam wordt de meest dementievriendelijke stad van Nederland.
Lees de hele actieagenda 'Goud voor Oud'. Link opent een externe pagina (Gemeenteraad.rotterdam.nl).
Pagina Actieagenda Goud voor Oud.
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan. Link opent een externe pagina voor de digitale nieuwsbrief Rotterdam, Ouder en Wijzer.
Over de resultaten van het vorige uitvoeringsprogramma 'Rotterdam, Ouder en Wijzer' is een rapportage opgesteld. Hieronder vindt u de belangrijkste resultaten.
Ruim 100 partners maken zich sterk voor de aanpak eenzaamheid in de gemeente Rotterdam. Professionals vergroten en versterken hun expertise op het gebied van eenzaamheid voor verschillende doelgroepen. Dit doen zij onder meer door deel te nemen aan een lerende praktijk, die wordt georganiseerd rond verschillende thema's. Zoals: Ouderen met een niet-westerse achtergrond, zingeving, het 75+ huisbezoek, trainingen in het gebruik van het model prof. dr. Anja Machielse.
Meer informatie over de activiteiten van de Coalitie Erbij Rotterdam is te vinden op de website van Coalitie erbij. Link opent een externe pagina.
De ambitie van Rotterdam is dat ouderen zo veel mogelijk, in hun eigen wijk (niet per se in de eigen woning) oud kunnen worden. Om het langer zelfstandig wonen in de eigen wijk mogelijk te maken, zijn geschikte woningen en innovatieve woon(zorg)concepten in het centrum, stadswijken en kleine kernen nodig. Tegelijkertijd gaan partijen aan de slag met kwalitatieve woon(zorg)concepten in de stad; bij voorkeur in de nabijheid van ov-knooppunten en voorzieningen, voor het sociaal, midden- en hoger en topsegment. Het aanbod is divers, zodat verschillende groepen ouderen met uiteenlopende woonwensen, behoeften en portemonnees worden gestimuleerd om langer zelfstandig te blijven wonen. Dit stimuleert de doorstroming op de markt.
Langer Thuis Akkoord 2020 - 2025
Op 17 februari 2020 ondertekenden 40 marktpartijen, corporaties, zorg- en welzijnspartijen, ouderenbonden en de gemeente Rotterdam het 'Langer Thuis Akkoord'. Het doel van het akkoord is de komende 5 jaar passende woningen voor Rotterdamse ouderen te maken in de eigen wijk.
Gezamenlijke maatschappelijke doelen
- Ouderen wonen langer zelfstandig thuis in een geschikte woning of in woonvormen, zoveel mogelijk in de eigen wijk.
- Ouderen kunnen doorstromen naar een geschikte woning of woonvorm.
- Ouderen zijn geïnformeerd over de voordelen van het tijdig verhuizen naar een geschikte woning.
- Ouderen werken aan een gezonde leefstijl, kunnen zo lang mogelijk participeren en onderhouden een sterk sociaal netwerk.
- Ouderen die zorg ontvangen hebben zelf de regie, samen met hun sociaal netwerk, en zorg en ondersteuning zijn daar aanvullend op.
Ontwerpen voor ouderen
In 2035 is een op de vijf Rotterdammers 65 jaar of ouder. Dat vraagt iets van de stad. Wie zijn die ouderen? Wat zijn hun woonwensen? En hoe pakken we dat aan? De gemeente Rotterdam, aanjager van het Langer Thuis Akkoord, ontwikkelde de praktische handleiding Ontwerpen voor Ouderen.
Seniorvriendelijke wijk/Ouderenhubs
In het uitvoeringsprogramma Rotterdam, Ouder en Wijzer is vastgesteld dat er een belangrijke opgave in de wijken ligt om ouderen langer thuis te laten wonen. De gemeente Rotterdam en haar partners willen zorg dichter bij huis organiseren, maar zien ook uitdagingen.
Zorg en ondersteuning wordt vanuit verschillende wetten en door veel verschillende aanbieders geleverd. Daarbij zijn nóg meer verschillende professionals betrokken. Deze versnippering is niet efficiënt. Er zijn in de wijk te weinig vertrouwde gezichten voor de ouderen en het is moeilijk de ketensamenwerking tussen professionals onderling goed en duurzaam te organiseren. Door het scheiden van wonen en zorg zijn verzorgingshuizen verdwenen en is de financiering van meer algemene voorzieningen als activiteitenruimtes en wijkrestaurants weggevallen.
Er is keuzevrijheid van zorg, maar een vertrouwd gezicht in het seniorencomplex waar je met vragen terecht kunt, ontbreekt vaak. Gelegenheden om elkaar te ontmoeten, gezamenlijk te eten en voor gezamenlijke activiteiten zijn verre van vanzelfsprekend. Woningcorporaties hebben door strengere wetgeving veel minder ruimte om te investeren in het sociale domein. Er is behoefte aan nieuwe vormen van samenwerking, volgens een nieuw model met minder marktwerking, met efficiëntere inzet van capaciteit en met nieuwe woonzorgconcepten.
Dit alles was aanleiding om te starten met ouderenhubs in vijf gebieden: Prinsenland-Het Lage land, Hoogvliet, Crooswijk, Ommoord, IJsselmonde. Anders gezegd: met de aanpak van de seniorvriendelijke wijk. Met partijen is gewerkt aan nieuwe vormen van samenwerking, nieuwe vormen van diensten en activiteiten en aan de ontwikkeling van nieuwe woonzorgvormen, vanuit de opgaves en kansen in het gebied. De ouderenhubs/aanpak seniorvriendelijke wijken zijn ook onderdeel van het Langer Thuis Akkoord.
Persona's
Service design bureau Muzus onderzocht voor de gemeente Rotterdam verschillen in behoeften van ouderen op het gebied wonen, wijk, netwerk en informatie. En ontwikkelde op basis daarvan persona's en sleutelmomenten; essentiële momenten waarop langer thuis-behoeften veranderen of professionals/instanties preventieve verandering kunnen stimuleren. Meer informatie over de persona's vindt u op Docplayer.nl. Link opent een externe pagina.
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de eerste hulp door een val in en om het huis.
Zo lang mogelijk met plezier thuis kunnen wonen is een veelgehoorde wens van ouderen. Eén ongelukkige val kan daar in één keer een streep door zetten, met een grotere afhankelijkheid van professionele zorgverleners of mantelzorgers tot gevolg. Een val kan een grote invloed hebben op het leven en de zelfredzaamheid van ouderen. De animatie Impact van vallen. Link opent een externe pagina laat zien wat de gevolgen zijn van een val. En hoe u als professional kunt bijdragen aan valpreventie.
In Rotterdam wonen ongeveer 100.000 mensen van 65 jaar of ouder. Dit aantal neemt de komende jaren alleen maar toe. Naar schatting heeft 40% van hen een verhoogd valrisico. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen met moeite met bewegen, lopen of balans houden en ouderen die al eens eerder gevallen zijn.
Landelijk wordt werk gemaakt van valpreventie en het is onderdeel van het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Dat wordt verder uitgewerkt in de preventie-agenda van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). VeiligheidNL en het RIVM hebben een blauwdruk ontwikkeld voor een ketenaanpak valpreventie. Link opent een externe pagina.
U kunt als professional 65-plussers wijzen op de het nut van valpreventie.
- De praatplaat valpreventie. Link opent een externe pagina van VeiligheidNL helpt u het gesprek over valpreventie aan te gaan met ouderen.
- Voor een succesvolle aanpak van valpreventie is het belangrijk dat ouderen gemotiveerd zijn. Dat lukt als u op de juiste manier inspeelt op motieven en weerstanden. Daarbij zijn drie fases van motiveren van belang. Op de website van VeiligheidNL leest u meer over het motiveren van ouderen voor valpreventie.. Link opent een externe pagina
- Als professional kunt u verhoogd risico bij ouderen signaleren en hen doorverwijzen naar het aanbod voor valpreventie. In alle gebieden in Rotterdam worden gratis valpreventieve beweeginterventies aangeboden voor 65-plussers met verschillende mate van valrisico: Minder Vallen Meer Bewegen. Link opent een externe pagina & Thuis Onbezorgd Mobiel. Link opent een externe pagina (TOM). De Huizen van Wijk weten wanneer de interventies plaatsvinden.
Bekijk ook de pagina Valpreventie.
Het aantal mensen met dementie en het beroep dat zij doen op zorg en ondersteuning neemt door de vergrijzing toe. Het is een ziekte die niet alleen de cliënt zelf treft, maar ook grote impact heeft op de naaste omgeving van de cliënt. Mantelzorgers worden geconfronteerd met een naaste die als persoon verandert en op termijn hulpbehoevender wordt. Daarom hebben we in Rotterdam extra aandacht voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers. Rotterdam wil een dementievriendelijke stad zijn, waar mensen met dementie niet worden buitengesloten, maar zo lang mogelijk mee kunnen doen aan alle maatschappelijke activiteiten. Op 17 september 2021 heeft wethouder De Langen het predicaat Dementievriendelijke stad ontvangen van Alzheimer Nederland. Ook is het Convenant Dementievriendelijke stad getekend om de aandacht voor mensen met dementie ook de komende jaren te borgen. Bekijk hier de video. Link opent een externe pagina waarin Sven de Langen, als wethouder verantwoordelijk voor het ouderenbeleid in Rotterdam, het certificaat 'Dementievriendelijke stad' ontvangen van Stichting Alzheimer Nederland.
Binnen de welzijnsopdrachten is aandacht gevraagd voor de ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Vooral in de gebieden Feijenoord, Delfshaven, Alexander, IJsselmonde en Hillegersberg-Schiebroek zijn de samenwerkingspartners actief met afstemmen van casuïstiek. De netwerken in Feijenoord en Delfshaven zijn daarbij specifiek gericht op migrantenouderen met dementie. Ook zijn er in verschillende gebieden specifieke activiteiten voor mensen met (beginnende) dementie te vinden, zoals DemenTalent (Alexander, IJsselmonde en Rozenburg), de Sociale Benadering dementie (Schiebroek, wordt in 2022 uitgebreid naar Alexander en IJsselmonde) en het Odensehuis (Rubroek). Via de niet-geïndiceerde dagbesteding worden er in 8 gebieden ook activiteiten aangeboden via de Geheugenpaleizen van SOL. Ook zijn er 6 belevingstuinen aangelegd, waarmee we buitenactiviteiten willen stimuleren voor mensen met dementie. In het filmpje. Link opent een externe pagina ziet u wat een belevingstuin is en betekent voor de bezoekers. In samenwerking met Excelsior Rotterdam en Dock is er in Kralingen ook de mogelijkheid voor voetbalfans met dementie om mee te doen aan het project Voetbalherinneringen, in het filmpje. Link opent een externe pagina ziet u hier meer over. Een aantal netwerken/activiteiten wordt hieronder verder toegelicht.
Stedelijke Ketens Dementie
Het aanjagen en het faciliteren van de 4 lokale ketens dementie is de verantwoordelijkheid van Conforte, binnen hun programma Samen voor kwetsbare Ouderen010. Conforte is de brancheorganisatie van zorgondernemers in Rotterdam. De 4 ketens wijken af in aanpak. Soms zitten alleen de casemanagers dementie aan tafel, andere ketens betrekken samenwerkingspartners. Voor meer informatie over de Rotterdamse ketens kunt u terecht bij de deelnemende organisaties via www.rotterdamdementie.nl.
Signalenkaart Migrantenouderen en dementie
Samenwerkingspartners in Delfshaven en Feijenoord hebben zich onder leiding van de Hogeschool Rotterdam gericht op migrantenouderen met dementie. Er is een Signalenkaart ontwikkeld (een Rotterdamse. Link opent een externe pagina en een landelijke versie. Link opent een externe pagina, beide pdf's) waarmee dementie bij migrantenouderen makkelijker herkend en opgevolgd kan worden.
Sociale benadering dementie (SBD)/Social Trial
Leven met dementie betekent leren omgaan met alle veranderingen die dat met zich meebrengt in het dagelijks leven, maar ook op psychisch en sociaal vlak. Veel vraagstukken van mensen met dementie liggen niet bij de ziekte zelf, maar vooral op het vlak van veranderende sociale relaties, zingeving en het behoud van betekenisvolle activiteiten. Bij de Sociale benadering van dementie gaat het om een aanpak die niet alleen de ziekte omvat, maar ook de impact op de persoonlijke leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. Rotterdam is een van de 4 landelijke proeftuinen.
Hoogleraar Anne-Mei The is van mening dat de Sociale benadering, door een steviger perspectief op welbevinden, de kwaliteit van leven verhoogt en de zorgkosten verlaagt. In de social trial krijgen mensen met dementie en naasten die mantelzorgen vroegtijdig en structureel ondersteuning, die aansluit op individuele behoeften. Daarvoor is in Schiebroek het multidisciplinaire team Sociale benadering dementie (=SBD-team) actief. Zorg en welzijn werken samen met andere partners in het gebied om ondersteuning te bieden aan thuiswonende mensen met dementie.
In Rotterdam gebeurt al veel voor en met mensen met dementie en in de samenwerking tussen betrokken partijen. Met de start van de Welzijnsopdracht per medio 2022 zoeken we in de verschillende gebieden naar mogelijkheden om de methodiek en/of werkwijze van de Sociale Benadering uit te breiden naar alle gebieden in Rotterdam.
Langdurige ondersteuning door vrijwilligers/wandelmaatjes
Doel van het Wandelmaatjesproject in 2020/2021 was om tot aanbevelingen te komen voor het langdurig verbinden van vrijwilligers aan de doelgroep mensen met dementie. UVV en SOL hebben ruim 65 matches gemaakt. In 2022 worden de onderzoeksresultaten opgeleverd en worden de leerervaringen en aanbevelingen gedeeld met zorg- en welzijnspartners in Rotterdam. Binnen de welzijnsopdrachten wordt de uitvoering van de wandelmaatjes gecontinueerd.
Casemanagers dementie
Conforte heeft met geriaters en diagnoseklinieken de afspraak dat na het stellen van een diagnose dementie altijd een vervolgafspraak met een casemanager dementie wordt aangeboden. Dit gebeurt ook. Onder huisartsen is het stellen van de diagnose dementie minder vanzelfsprekend. Er wordt daarbij dan ook niet altijd doorverwezen naar een casemanager dementie. Alzheimer Nederland heeft in 2021 folders over dementie en de rol van casemanagers verspreid bij alle Vraagwijzers in de stad. Alzheimer Nederland kan benaderd worden voor verspreiding van dit en ander informatiemateriaal aan huisartsen of bij andere voorzieningen in Rotterdam.
Mantelzorgondersteuning en respijtzorg
'M’n moeder probeert me steeds te bellen met de afstandsbediening. Maar daarmee krijgt ze me natuurlijk niet te pakken. Dus ga ik een paar keer per dag bij haar langs om te kijken of het wel goed gaat.' Dit soort uitspraken stond centraal tijdens de stedelijke campagne van Mantelfoon medio 2021, gericht op mantelzorgers van mensen met dementie. Mantelfoon biedt een luisterend oor en advies op maat en is 24 uur per dag gratis bereikbaar via 0800 777 33 33. Telefoontjes kunnen indien nodig worden opgevolgd met persoonlijke begeleiding.
Psycho-educatie en praktische ondersteuning wordt verder geboden via de Rotterdampolis (aanbod Mantelaar en Thuisexpres) en via de alzheimercafés, die in verschillende wijken regelmatig worden georganiseerd. Laurens ontvangt subsidie voor de training Beter Thuis met Dementie, die voor echtparen aangeboden wordt tijdens een vakantieweek en voor ouders en kinderen tijdens een avondcursus.
Rotterdam heeft geparticipeerd in een landelijk traject aanjagen respijtzorg. Aanbevelingen hiervoor zijn voorjaar 2020 opgeleverd en worden meegenomen bij de Inkoop Logeerzorg Wmo. De publicatie hiervan is uitgesteld tot 2022.
Dementievriendelijke wandelroutes
Bij dementievriendelijke wandelroutes is bewegwijzering aangebracht voor mensen met vergeetachtigheid. In oktober 2019 is de eerste route in Overschie geopend. De evaluatie heeft zich vanwege covid-19 beperkt tot een oproep via het huis-aan-huisblad en Facebook. Dit heeft een lage respons opgeleverd, met een wisselende waardering. De route wordt in 2022 opnieuw onder de aandacht gebracht en geëvalueerd.
Wel is al duidelijk dat aanleg en onderhoud van de route relatief veel personele inzet vraagt van de gemeentelijke afdeling Stadsbeheer, wat qua kosten mogelijk niet opweegt tegen de daadwerkelijke toename van beweegactiviteiten door ouderen met beginnende dementie in het gebied. We gaan daarom in ieder geval werken met een goedkoper aan te brengen soort bewegwijzering. Realisatie van de plus- en dementievriendelijke route in Kralingen staat gepland voor 2022.
Zorg- en welzijnsorganisaties die een contract hebben in Rotterdam, moeten hun ondersteuning aanpassen aan individuele wensen en de situatie van de cliënt. Rekening houden met de migratieachtergrond of andere specifieke behoeften, is hierbij het uitgangspunt. Cliënten kunnen specifieke wensen zelf aan de orde stellen, maar beroepskrachten in zorg en welzijn horen hier ook actief naar te informeren. Het kan ook zijn dat specifieke wensen pas na de intake duidelijk worden. Er wordt daarom van medewerkers en vrijwilligers een bepaalde cultuursensitiviteit verwacht. Mocht uw organisatie hiervoor geen trainingen aanbieden, dan kunt u meer informatie krijgen bij Radar Rotterdam: www.radar.nl/kennis-en-deskundigheid/.
Veel voorzieningen zoals Huizen van de wijk en dagbestedingslocaties zijn bedoeld voor alle Rotterdammers, ongeacht hun herkomst en specifieke wensen. Wel zijn er in de stad steeds vaker locaties waar cultuurspecifiek gewerkt wordt. Waar medewerkers naast Nederlands ook Turks, Hindoestaans of andere talen spreken, waar bepaalde gerechten uit herkomstlanden gekookt worden en met muziek en activiteiten aangesloten wordt op cultuurspecifieke wensen. Het voornemen is in 2023 om de informatie hierover via de Vraagwijzer beschikbaar te stellen aan Rotterdammers, zodat zij gerichter kunnen kiezen voor een zorgaanbieder als zij recht hebben op een Wmo-indicatie.
Het Netwerk van Organisaties Oudere Migranten (NOOM) heeft van het Ministerie van VWS de opdracht gekregen om een Leidraad Cultuurspecifieke zorg te ontwikkelen. Meer informatie hierover, inclusief een toolbox en een lijst van cultuurspecifieke locaties in Rotterdam, vindt u op de website Netwerknoom.nl. Link opent een externe pagina.
NOOM en Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) zijn voor de gemeente Rotterdam waardevolle samenwerkingsorganisaties, vanwege hun expertise in het bereiken van migrantenouderen, het werken met sleutelfiguren en informele en formele migrantennetwerken. Deze organisaties kunnen (tegen betaling) uitvoerende en beleidsopdrachten voor u doen, wanneer u binnen uw organisatie meer aandacht wilt geven aan cultuursensitief werken.
Meer informatie
Vul het contactformulier in of bel naar 14 010. U kunt ook binnenlopen bij een Vraagwijzer bij u in de buurt.