010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 30-11-2021
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Ga naar de hoofdinhoud

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de laatste 010werkt nieuwsbrief.

010werkt is een tweemaandelijkse nieuwsbrief voor Rotterdammers met een bijstandsuitkering. In dit nummer vertelt Afra Acton (36) haar verhaal. Zij voelde zich best schuldig, toen ze 1,5 jaar geleden haar kinderen voor het eerst naar de Rotterdamse Peutergroep in haar buurt bracht. Tot ze ontdekte dat ze er een veel leukere moeder van werd. Bovendien kreeg ze zo meer tijd om te werken aan haar droom: een eigen bedrijf.

Het verhaal van mevrouw Acton en alle andere artikelen leest u hieronder.

Afra Acton (36) bracht haar twee jongste kinderen 1,5 jaar geleden voor het eerst naar de Rotterdamse Peutergroep bij haar in de buurt. Ze had daardoor meer tijd om te werken aan haar droom: een eigen onderneming. 'Ik ben er zo dankbaar voor.'

Toen ze haar twee jongste kinderen voor het eerst naar de Peutergroep bracht, voelde ze zich schuldig. 'Ik heb niet eens werk. En dan breng ik mijn kinderen naar de opvang. Wat voor moeder ben ik dan?' Maar, ze ontdekte al snel: 'De opvang van de Peutergroep maakt mij juist een leukere moeder.' Ze had opeens tijd om vrijwilligers­werk te doen, werkervaring op te doen. Te sporten. Ze stopte zelfs met roken. 'Ik ging beter voor mezelf zorgen, omdat ik daar meer tijd voor had. Ik heb echt een paar keer met tranen in mijn ogen in de Peutergroep gestaan. Ik ben er zo dankbaar voor.'

Coach voor vrouwen

Er ontstond dankzij de Peutergroep ook ruimte om te werken aan haar ambitie: het starten van een eigen bedrijf. Afra wil namelijk in de toekomst graag als coach andere vrouwen helpen. Ze wil vrouwen aanmoedigen om meer in zichzelf te geloven. En beter voor zichzelf te zorgen. 'Soms gaan er dingen in het leven mis. Door de fout van een ander. Of door je eigen fout. Maar, we zijn mensen. Dat kan. Het is dan belangrijk om het vertrouwen in jezelf niet te verliezen.'

Schulden

Afra leerde dat zelf ook met vallen en opstaan, vertelt ze. Ze belandde in 2016 in de bijstand. Ook daarvoor had ze al schulden. Die ontstonden jaren geleden toen de opvang waar haar twee oudste kinderen naartoe gingen, failliet ging. Er ontstond gedoe over de kinderopvangtoeslag. Opeens kreeg ze een brief van de Belasting­dienst: ze moest 30.000 euro terugbetalen.

Noodgedwongen stopte ze met haar hbo-opleiding. Ze probeerde een tijdje zonder hulp van haar schulden af te komen. Dat lukte niet. 'Je gaat het ene gat met het andere vullen. Op een gegeven moment was ik bang voor alles. Voor de bel, voor de post. Ik maakte brieven niet meer open. Ik denk dat ik nog maar voor 10 procent mezelf was. Verder was ik een hoopje angst. Je voelt je zo'n loser.'

Door alle zorgen kreeg ze een burn-out. Ze ging in therapie vanwege alle stressklachten. Inmiddels heeft Afra mede dankzij hulp van de schuldsanering weer grip op haar uitgaven en inkomsten. Samen met haar werkcoach bekijkt ze nu haar mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ze wil naast haar eigen onderneming namelijk ook graag parttime in loondienst aan de slag. Afra: 'De begeleiding van mijn werkcoach is erg fijn. Hij is echt gericht op wat voor mij het beste is.'

Toeslagenaffaire

Afra is mogelijk slachtoffer van de Toeslagenaffaire. Maar ze is nog niet erkend als gedupeerde. Daarvoor loopt er nog een aanvraag bij de Belastingdienst. De uitkomst hoort ze pas volgend jaar. Ze wil er niet al te veel aan denken. En zich vooral richten op het waarmaken van haar eigen dromen. Dat geeft Afra ook graag mee aan anderen: 'Blijf altijd dromen. Als je blijft dromen, gaan er als het ware deurtjes in je hoofd open. Je ziet meer mogelijkheden.'

Bent u (misschien) ook een gedupeerde van de Toeslagenaffaire? Dan is het Informatiepunt Toeslagenaffaire 010 er ook voor u. Het informatiepunt is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar. U kunt bellen naar 010 - 267 00 01. Of mailen naar infopunttoeslagen010@rotterdam.nl.

Meer weten over de Rotterdamse Peutergroepen? Lees dan De Peutergroep: fijn voor uw peuter én voor uzelf.

Als gemeente willen we graag dat alle Rotterdammers onze brieven en andere berichten kunnen begrijpen. Daar hebben we uw hulp bij nodig! De gemeente zoekt inwoners die meedenken én meelezen met teksten die wij naar inwoners willen sturen. Het gaat niet alleen om heldere taal, maar ook om de toon. Dus hoe een bericht overkomt op u als lezer.

Meedoen? Kijk op de pagina Verbeter mee voor meer informatie.

Zorgt u structureel voor een naaste, bijvoorbeeld uw ouders, partner of kind? En heeft u daar hulp bij nodig? Dan is Mantelaar er voor u. Mantelaar brengt zorgstudenten in contact met mensen die extra verzorging, hulp of gezelschap nodig hebben.

Veel verzekeraars - waaronder VGZ, Zilveren Kruis en Univé - vergoeden de hulp van Mantelaar. Op de website vindt u een overzicht. U kunt ook het PGB gebruiken voor ondersteuning bij mantelzorg. PGB betekent Persoonsgebonden Budget. U krijgt het PGB als u een zorgindicatie hebt. U kunt met het budget zelf zorg inkopen.

Wilt u meer weten over Mantelaar?

Kijk dan op mantelaar.nl. U vindt hier informatie over hoe het werkt en wat het kost. Ook kunt u ervarings­verhalen lezen.

Peuters vinden het leuk om samen te spelen. Ze leren er ook nog eens veel van. Daarom zijn er de Rotterdamse Peutergroepen voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

De kinderen kunnen hier een aantal uren in de week spelen en leuke dingen doen. Zoals verven, knutselen en muziek maken. Leuk en leerzaam voor de peuters. En het geeft u als ouder meer tijd om bijvoorbeeld te solliciteren of een opleiding te volgen.

Op de Peutergroepen krijgen de peuters een goede voorbereiding op de basisschool. De gemeente vindt dit ook belangrijk. Daarom betaalt Rotterdam mee aan de Peutergroepen. Wilt u meer weten? U bent altijd welkom om te komen kijken op een Peutergroep bij u in de buurt. Zonder dat u ergens aan vast zit.

4 weken gratis uitproberen

Wat de opvang kost, ligt aan uw situatie. Voor Rotterdammers met schuldhulp is de Peutergroep gratis. Soms kunt u gratis extra uren krijgen, als dat voor de ontwikkeling van uw peuter belangrijk is. En sommige ouders kunnen de Peutergroep tijdelijk 4 weken gratis uitproberen. Dit is een fijne manier om zonder gedoe te kijken of uw peuter het leuk vindt. U kunt bij het consultatiebureau vragen of dat zo is voor uw peuter.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie, locaties en verhalen van ouders op de pagina Peutergroep.

 

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Veel voor weinig: de 'Too Good To Go'-app

De Cliëntenraad wil het u graag wat makkelijker en leuker maken. Daarom geven we tips over wat u allemaal met uw inkomen kunt doen. Dit keer een tip over de populaire 'Too Good To Go'-app. Met deze app koopt u heerlijk eten voor weinig geld.

Verrassende maaltijden

Met 'Too Good To Go' koopt u verrassende maaltijden of tussendoortjes voor maar een paar euro. Supermarkten, restaurants of hotels in uw buurt bieden eten dat zij niet hebben verkocht, goedkoop aan. Het is daarom altijd een verrassing wat u precies krijgt. Maar het is altijd veel meer dan u normaal krijgt voor uw geld. De app is erg populair. Het gaat voedselverspil­ling tegen, maar mensen vinden het ook heel leuk om verrast te worden.

Hoe het werkt

U betaalt uw bestelling met internet­bankieren. Daarna haalt u uw aankoop binnen de genoemde tijd op. Vergeet uw telefoon niet! U moet namelijk uw bestelling laten zien en in de app aangeven dat u die heeft opgehaald.

Wat u kunt verwachten

Onze favorieten zijn de supergezonde Groente en Fruit box en de Brood box waar u een week brood van eet. Andere boxen zitten bijvoorbeeld vol met verse soep, belegde broodjes, gebakjes, en ook nog broodjes en beleg voor het ontbijt voor de volgende ochtend.

Wilt u uzelf ook verrassen?

Kijk dan op toogoodtogo.nl.

Cliëntenraad

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
clientenraad@gmail.com
Telefoon 010 - 498 50 25
Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur

In deze rubriek vindt u trainingen, cursussen of speciale acties die het makkelijker maken om werk te vinden. Deze keer een cursus om beter om te gaan met stress en geld. En hulp van WerkLoont bij het vinden van een nieuwe baan.

Weg met de stress

Rookt u? En ervaart u veel stress in uw leven? Bijvoorbeeld over geld? Doe dan mee aan de cursus Grip en Gezondheid. Deze cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van 2 uur. U leert tijdens de bijeenkomsten om stress beter te herkennen. Zo laat de trainer u oefeningen zien die helpen te ontspannen. Zo kunt u beter met zorgen omgaan.

Ook krijgt u tijdens de cursus informatie over stoppen met roken. U maakt samen met uw coach een plan daarvoor. Bovendien geeft een buddy u tips om beter rond te komen van uw geld.

Grip en Gezondheid start in november. Er is een cursuslocatie op Zuid en eentje in Noord. Elke cursusgroep bestaat uit maximaal veertien personen.

Benieuwd naar Grip en Gezondheid?

Op de website avantsanare.nl/grip-en-gezondheid vindt u meer informatie. U kunt zich aanmelden bij Avant Sanare via secreteriaat@avantsanare.nl of 085 - 049 91 00. Aanmelden bij Indigo kan ook, door te mailen naar preventie@indigorijnmond.nl of te bellen met 088 - 357 17 00. Laat dit wel altijd aan uw werk- of activeringscoach weten.

Hulp bij het vinden van een nieuwe baan

Het vinden van werk kan lastig zijn. Maar gelukkig is er WerkLoont. Daar krijgt u hulp bij uw zoektocht naar een nieuwe baan. De coaches van WerkLoont helpen u bijvoorbeeld uw cv of motivatiebrief te verbeteren. U krijgt ook hulp bij het vinden van passende vacatures. En via WerkLoont kunt u ook werkervaring opdoen, dit kan voor maximaal 16 uur in de week.

Bij WerkLoont bent u aan zet. Dit betekent dat u zelf kunt aangeven waar u vooral hulp bij nodig heeft. U volgt trainingen in een groep. Hier leert u bijvoorbeeld hoe u zich goed voorbereidt op een sollicitatiegesprek. Daarnaast heeft u ook persoonlijke gesprekken met uw coach. U bespreekt dan wat u wilt en kan.

De begeleiding duurt 15 weken. Alle gesprekken en trainingen vinden nu nog digitaal plaats. Maar hopelijk weer snel op locatie.

Meer weten?

Kijk dan op de pagina WerkLoont.

Aanmelden voor WerkLoont kan via uw werkcoach.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we iedere keer een andere vraag. Deze keer: Rotterdammers die schulden hebben bij Werk en Inkomen kunnen kwijtschelding aanvragen, maar hoe werkt dat?

Hebt u schulden bij Werk en Inkomen? U kunt in sommige gevallen kwijtschelding aanvragen. Kwijtschelding betekent dat u de rest van de schuld niet meer hoeft te betalen.

Wanneer kan ik kwijtschelding aanvragen?

U kunt bijvoorbeeld kwijtschelding aanvragen, als u al langere tijd voldoende heeft terugbetaald. Meestal gaat het dan om ten minste 5 jaar. Als de schuld is ontstaan omdat u niet op tijd, onvolledige of onjuiste informatie hebt doorgegeven, gaat het om 10 jaar. Voor sommige schulden wordt geen kwijtschelding gegeven.

Ontving u bijzondere bijstand voor een babypakket, de babyuitzet of duurzame gebruiksgoederen, zoals een koelkast of wasmachine? En kreeg u deze in de vorm van een lening? Dan geldt een termijn van 3 jaar. De genoemde termijnen gelden per schuld. Hebt u meerdere schulden bij Werk en Inkomen? Dan kan dus voor iedere schuld een andere termijn gelden.

Hoe doe ik een aanvraag?

U vraagt kwijtschelding aan door een brief te schrijven. Noem hierin in elk geval:

 • Uw naam, adres en administratienummer. U vindt dit nummer rechts bovenin op brieven van de gemeente.
 • Om welke schuld het gaat. Handig is om het 'nummer schuld' te vermelden, te vinden op het jaarlijkse schuldenoverzicht. Heeft u dit nummer niet? Geef dan aan wanneer de schuld is ontstaan.

Stuur uw verzoek naar:
Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen
Postbus 1024
3000 BA Rotterdam.

Wanneer krijg ik een reactie?

De gemeente beslist of u uw schuld inderdaad niet meer hoeft te betalen. U krijgt binnen 8 weken een reactie.

Meer informatie vindt u op de pagina Kwijtschelding en terugvordering.

Bent u erkend als gedupeerde van de Toeslagenaffaire? Dan worden sommige schulden bij de gemeente kwijtgescholden. Als dat zo is, krijgt u hierover vanzelf bericht. Lees meer op de pagina Toeslagenaffaire.

Wist u dat u nog tot en met dinsdag 30 november dit jaar het AOW- en jeugdtegoed kunt aanvragen? Dit is een financieel extraatje van maximaal 500 euro.

Het tegoed komt op de Rotterdampas te staan. En is vervolgens in heel veel winkels te besteden. Zo kan uw kind er nieuwe sneakers van kopen, maar ook speelgoed of schoolspullen. Maar u kunt het tegoed ook uitgeven aan thuiszorgartikelen, tampons of inlegkruisjes, kosten voor het openbaar vervoer, spullen voor uw huisdieren, hobbyartikelen of een nieuwe fiets. U kunt er zelfs de dierenarts mee betalen.

Vergoedingen

AOW'ers met een laag inkomen hebben recht op 450 euro. Kinderen tussen de 4 tot en met 17 jaar krijgen 275 of 500 euro. Dit ligt aan hun leeftijd. Op de websites jeugdtegoed.nl of aowtegoed.nl is heel makkelijk te zien of u in aanmerking komt. Daar kunt u ook zien in welke winkels het tegoed besteed kan worden.

Het is zover! Er worden weer banenmarkten georgani­seerd. Zo kunt u donderdag 25 november een banen­markt in het Feyenoord stadion bezoeken.

Op een banenmarkt zijn heel veel werkgevers te vinden. Zij zoeken naar geschikt personeel. U kunt direct met hen in gesprek om te kijken of zij misschien een passende baan voor u hebben.

Wilt u een banenmarkt volgen? Dit kan op twee manieren. Zo kunt u de banenmarkt online vanuit huis volgen. Maar langskomen kan natuurlijk ook.

Aanmelden

Op rotterdamsebanenmarkten.nl is te zien wanneer er een banenmarkt is. U moet zich wel eerst aanmelden, als u mee wilt doen. Dit kan ook makkelijk op deze website.

De banenmarkten worden georgani­seerd door gemeente Rotterdam, het Werkgeversservicepunt en het UWV.

Zoekt u vrijwilligerswerk voor bijvoor­beeld uw Prestatie010? Misschien vindt u deze vacatures interessant. Kijk ook op zorgzaam010.nl. Daar kunt u de vrijwilligerstest doen om te kijken welk vrijwilligerswerk goed bij u past.

Vrijwilliger op school

 • Basisschool Het Epos (Charlois)
 • Helpen bij activiteiten na schooltijd, zoals sporten, tuinieren en koken.
 • Gevraagd: u kunt goed met kinderen omgaan en helpt graag.
 • Werktijden: in overleg.

Vrijwilliger voor digitale activiteiten

 • Pauluskerk (Centrum)
 • Bedienen van de video-installatie, helpen bij het livestreamen en opnemen van activiteiten.
 • Gevraagd: u hebt technische ervaring en begrijpt hoe u activiteiten goed in beeld kunt brengen. Ook kunt u goed omgaan met de mensen die de Pauluskerk bezoeken.
 • Werktijden: elke eerste en vierde zondag van de maand (kerkdienst). En als er activiteiten zijn.

Vrijwilliger in de speeltuin

 • Speeltuinen Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam (heel Rotterdam)
 • Zorgen dat kinderen veilig kunnen spelen en helpen bij activiteiten.
 • Gevraagd: u vindt het leuk om buiten te zijn en kunt goed omgaan met kinderen en hun ouders.
 • Werktijden: in overleg.

Vrijwilliger Bewonersorganisatie 110-Morgen

 • Huis van de Wijk Plaza Arcadia (Hillegersberg)
 • Bedienen van mensen die komen eten en helpen bij andere activiteiten.
 • Gevraagd: u bent sociaal en vindt het leuk om anderen te helpen.
 • Werktijden: in overleg.

Vragen?

Hebt u algemene vragen over Prestatie010? Bel naar 010 - 498 15 70.

logo HalloWerk!

De HalloWerk-coach is er voor u. U hoeft niet te wachten tot u gebeld wordt. U mag uw HalloWerk-coach ook gewoon zelf bellen als u vragen hebt.

HalloWerk brengt werkzoekenden en werkgevers dicht bij elkaar!

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.