Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Plichten bijstandsuitkering

U ontvangt tijdelijk een (aanvullende) bijstandsuitkering van de gemeente Rotterdam. Bij een bijstandsuitkering horen rechten en plichten.

We maken samen afspraken om te zorgen dat u zo snel mogelijk betaald werk vindt en geen uitkering meer nodig hebt.

Voor het ontvangen van een bijstandsuitkering gelden er regels. Zo verwacht de gemeente dat u alle informatie doorgeeft die van invloed is op uw uitkering.

Inlichtingenplicht

Als u een bijstandsuitkering ontvangt hebt u een inlichtingenplicht. Dat betekent dat u de juiste informatie moet geven. En dat u dat op tijd doet. Doet u dat niet, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering.

De gemeente kan bijvoorbeeld uw uitkering stopzetten. Of u moet de te veel ontvangen uitkering terugbetalen. U kunt ook een boete krijgen.

De gemeente Rotterdam moet er zeker van zijn dat u recht heeft op een uitkering. En dat u het juiste bedrag krijgt. Geef veranderingen in uw persoonlijke, gezins-, woon- en financiële situatie direct door. Doe dit uiterlijk binnen 2 weken.

In de video leggen wij uit wat u van ons mag verwachten:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wilt u een wijziging doorgeven?

U kunt een wijziging doorgeven via een van de wijzigingsformulieren op de pagina Wijzigingen doorgeven. Verderop op deze pagina wordt uitgelegd welk formulier u het beste kunt gebruiken. Dit hangt af van de soort wijziging die u wilt doorgeven.

Lees voor u begint met invullen ook de informatie op de pagina Wijzigingen doorgeven goed door.

Onze afspraken

Voor het ontvangen van een bijstandsuitkering gelden er afspraken. Zo verwacht de gemeente dat:

  • U opdrachten uitvoert bij (of tijdens) de behandeling van uw aanvraag voor een bijstandsuitkering.
  • U op uw afspraken met de gemeente komt. U belt minimaal 1 werkdag van tevoren af. En alleen als u een dringende reden heeft. Bijvoorbeeld een afspraak bij een medisch specialist of een begrafenis. De gemeente beoordeelt of uw reden geaccepteerd wordt en kan u vragen om bewijs.
  • U overdag bereikbaar bent voor de gemeente per telefoon, e-mail of een gemeentelijk berichtenplatform.
  • U op tijd informatie geeft waar de gemeente om vraagt en meewerkt als de gemeente daarom vraagt. Bijvoorbeeld aan een huisbezoek of een onderzoek om vast te stellen of u nog recht op bijstand heeft.
  • U zich aan de huisregels houdt op gemeentelocaties.

Arbeidsverplichtingen

Wie een bijstandsuitkering ontvangt, heeft een aantal arbeidsverplichtingen.
Deze zijn gericht op het vinden van (betaald) werk.
De gemeente verwacht dat:

  • U een training volgt of meewerkt aan trajecten naar werk via de gemeente.
  • U aangeboden werk aanvaardt en uw best doet deze te behouden.
  • U ervoor zorgt dat u uw kennis en vaardigheden verbetert en bijhoudt.
  • U zoekt naar vacatures, solliciteert en staat ingeschreven bij uitzendbureaus.
  • U ervoor zorgt dat uw uiterlijk, kleding en gedrag netjes zijn en dat deze het behouden van werk of arbeidsactiviteiten niet tegenwerken.
  • U niet alleen naar werk zoekt in uw eigen woonplaats, maar ook in uw regio.
  • U bij werkaanbod tot maximaal 3 uur per dag (1,5 uur heen en 1,5 uur terug) reist met het openbaar vervoer (of op andere wijze). U mag dit werk niet weigeren.
  • U gaat verhuizen als het niet mogelijk is om binnen 3 uur reizen per dag werk te vinden, maar wel ergens anders voor tenminste 1 jaar met een beloning tenminste net zo hoog als uw bijstandsuitkering.

Bent u tijdelijk in het buitenland of ergens anders binnen Nederland?

Uw verplichtingen lopen altijd door tijdens uw vakantie in het buitenland of ergens anders in Nederland. Uw verblijf op een andere plek mag uw kans op betaald werk, opleiding of re-integratietraject niet in de weg staan.

Lees voor meer informatie op de pagina Vakantie en bijstand.

Prestatie010

Kunt u (nog) niet werken, of een traject naar werk volgen? Dan moet u deelnemen aan Prestatie010. U mag zelf een activiteit kiezen, in overleg met uw activeringscoach.

Er zijn verschillende mogelijkheden: vrijwilligerswerk, mantelzorg, een taalcursus of een training. Wat u gaat doen, hangt af van uw situatie en achtergrond.

Meer informatie kunt u lezen op de pagina Prestatie010.

Wet taaleis

Naast het nakomen van bovenstaande afspraken en verplichtingen verwacht de gemeente dat u aan de Wet taaleis voldoet. Het is makkelijker om werk te vinden als u het Nederlands ook voldoende begrijpt.

Meer informatie over de Wet taaleis en wat de afspraken zijn kunt u lezen op de pagina Taaleis in de bijstand.

Maatregelen en boete

Heeft u zich niet aan een afspraak gehouden? Dan kunt u een maatregel krijgen. Die maatregel betekent dat u minder uitkering krijgt. Meestal gaat het om 30% minder uitkering of helemaal geen uitkering, in 1 of meerdere maanden.

De hoogte van de maatregel wordt bepaald door de soort afspraak of verplichting die u niet bent nagekomen. Sommige afspraken wegen zwaarder dan andere. Bij een maatregel van 100% krijgt u een maand geen geld. Komt u steeds weer één of meer afspraken niet na, dan kunt u meerdere maanden geen uitkering krijgen.

Voor de Wet Taaleis gelden er andere regels voor het opleggen van een maatregel.

Herziening van een maatregel aanvragen

Heeft de gemeente een maatregel opgelegd omdat u de arbeidsverplichting(en) niet bent nagekomen?

U kunt dan een aanvraag indienen tot herziening van een maatregel. Wij verwachten dan dat u kunt aantonen dat u uw houding en gedrag heeft verbeterd en alsnog de regels en arbeidsverplichting(en) bent nagekomen.

De aanvraag tot herziening kunt u indienen vanaf de datum dat de maatregel is opgelegd tot aan het einde van de looptijd van de maatregel. Als na onderzoek blijkt dat de maatregel kan worden herzien, dan gebeurt dit vanaf de datum van indiening van de aanvraag.

Deze regeling geldt niet als u een maatregel heeft gekregen omdat u zich ernstig heeft misdragen of financieel onverantwoordelijk bent geweest.

Gebruik het formulier Aanvraag herziening maatregel

Meer informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.