Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 17 min

Geld enzo

Een groot aantal Rotterdammers leeft in armoede of heeft schulden. Hulpverleners hebben een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van geldzorgen en het vinden van een oplossing. De online toolbox 'Geld enzo' helpt hierbij.

De gemeente Rotterdam werkt aan haar eigen dienstverlening op gebied van geldzorgen. Sadika Mouch is als werkconsulent betrokken bij een pilot van de gemeente Rotterdam waarbij er anders wordt gewerkt met inwoners met geldzorgen. Met dit project werken de trajectbegeleiders schulden nauw samen met onder andere werkconsulenten. Hoe zij dit in de praktijk doet, legt Sadika in dit filmpje uit (oktober 2019):

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien
'Geldzorgen herken je niet aan de buitenkant. Het is daarom belangrijk om het vertrouwen te winnen door laagdrempelig te communiceren en de klant centraal te stellen.'
Sadika Mouch, werkconsulent gemeente Rotterdam

Geldzorgen bespreken

Geldzorgen kunnen voor veel stress zorgen. Het is wetenschappelijk onderzocht dat langdurige stress negatieve effecten heeft op iemands denken en handelen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in de gesprekken en dienstverlening. Op deze manier is het makkelijker om samen aan een oplossing te werken.  

Dit doet geldstress met iemand

Geldzorgen leveren vaak stress op. Wat gebeurt hierbij precies in iemands hersenen? En hoe kunt u deze persoon het beste aanspreken?
Fara Kambiz, specialist schuldhulpverlening, vertelt over stress-sensitieve dienstverlening.

Hoe gaat u het gesprek over geldzorgen aan?

Hoe maak ik geldproblemen bespreekbaar met mijn cliënt? En vooral: hoe voorkom ik dat de persoon tegenover mij dichtklapt, of dat mijn vermoeden niet blijkt te kloppen?
Anne van Hoorn, trainer bij Ovora, geeft 7 tips om het zoeken van verbinding centraal te stellen in de hulpverlening.

Schulden

De eerste stap om schulden aan te pakken, is rust en overzicht. Als hulpverlener kunt u hierbij helpen, bijvoorbeeld door samen met de cliënt een budgetjaarplanner in te vullen. Ook belangrijk is het vlot doorverwijzen naar een gespecialiseerde instantie.

Angela geeft tips uit de praktijk

Angela Ansems, trajectbegeleider financiën, adviseert mensen gebruik te maken van een vaste ‘postdag’: een dag in de week waarop enveloppen worden opengemaakt. Zo probeert ze stress te verminderen en mensen tegelijkertijd te activeren.

Regelingen en toeslagen

Rotterdammers met een lager inkomen kunnen gebruikmaken van verschillende landelijke en gemeentelijke regelingen. Sommige regelingen kunnen zij zelf aanvragen, andere moeten door de hulpverlener worden aangevraagd. Voor regelingen die ze zelf kunnen aanvragen kunnen ze terecht op de pagina Geldzorgen.  Stichting Meedoen en Fonds Bijzondere Noden zijn een uitzondering; deze regelingen kunnen alleen hulpverleners aanvragen. De genoemde bedragen zijn op jaarbasis.

Extraatje010

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op de pagina Extraatje010.

Rotterdamse initiatieven

In de stad zijn veel initiatieven te vinden die activiteiten organiseren of spullen verzorgen voor mensen met een laag inkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

Budgetplanner

De budgetplanner helpt overzicht te krijgen over alle inkomsten en uitgaven en zorgt zo voor rust en overzicht. Vul hem samen met de cliënt in en pak ‘m er regelmatig bij om te kijken of de situatie is veranderd. Zo helpt u de persoon met geldzorgen grip te krijgen op zijn financiële situatie. U ontvangt de budgetplanner gratis in uw mailbox als u ons een e-mail stuurt. Link opent een externe pagina.

Handige websites

Voor Rotterdammers en hulpverleners zijn er verschillende handige websites waar informatie en uitleg op te vinden is. Bijvoorbeeld over toeslagen en schulden.

Beslisboom

Ondersteunt u iemand met geldzorgen of schulden? Er zijn verschillende manieren waarop Rotterdammers toegang kunnen krijgen tot schuldhulpverlening.

Help als professional in de keten mee! En verwijd Rotterdammers met financiële problemen de juiste weg naar schuldhulpverlening. Beantwoord de vragen in de beslisboom hieronder.

Geldplannen

Voor elke (financiële) situatie een handig geldplan dat helpt om doelen te bereiken en overzicht te creëren en te houden. Startpunt Geldzaken Rotterdam is een initiatief van onder andere het Nibud en de gemeente Rotterdam.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Meer informatie

Als een cliënt te maken heeft met schulden, is het belangrijk dat hij of zij zo snel mogelijk wordt doorverwezen naar de juiste hulpverlening.
Waar kunnen Rotterdammers met schulden terecht?

Vraagwijzer

  • Een gratis loket van gemeente Rotterdam met 14 locaties.
  • Afspraak maken? Online via de pagina Vraagwijzer of door te bellen met 14 010.
  • Als het nodig is, dan begeleiden de medewerkers van de Vraagwijzer de cliënt naar andere organisaties, zoals het wijkteam, de Kredietbank of een budgetmaatje.

Jongerenloket