Papier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 31-07-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/papier/
Ga naar de hoofdinhoud

Gemeente Rotterdam zamelt papier en karton in voor hergebruik, van oud papier en karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt. Wist u dat sommige soorten karton helemaal gemaakt zijn van oud papier?

Door uw papier en karton apart te houden hoeft er ook minder restafval naar de verbrandingsovens en dat is weer goed voor het milieu!

Ophaaldagen en locaties huiscontainer voor papier (kalender)

In sommige delen van Rotterdam hebben bewoners thuis een huiscontainer voor papier van de gemeente. Heeft u zo’n huiscontainer, bekijk dan de ophaaldagen in de Afvalwijzer-app. Tik in de zoekbalk uw postcode en huisnummer in. U ziet dan de inzameldagen voor het hele jaar. De papiercontainer wordt één keer in de vier weken geleegd. Hebt u geen eigen papiercontainer? Op deze kaart vindt u de plekken waar de papiercontainers staan.

Scheuren, snijden, springen

Karton kleiner maken kan op drie eenvoudige manieren: scheuren, snijden of springen. Kleine verpakkingen zijn doorgaans makkelijk te scheuren of plat te stampen. Grote verpakkingen kun je het beste thuis alvast in stukken snijden.

Video 'Papier' (april 2021)

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg.

Tips voor minder papierverbruik

Jaarlijks komt er ongeveer 30 kilo aan ongeadresseerde reclame, drukwerk en huis-aan-huisbladen in uw brievenbus. Voor veel mensen erg handig; u krijgt de laatste aanbiedingen zodat u uw inkopen zo goedkoop mogelijk kunt doen. Maar aan de andere kant is dat papier slecht voor het milieu. Veel van dit papier verdwijnt vaak weer gelijk in de prullenbak.

Vanaf 1 november 2020 geldt in Rotterdam het opt-in systeem. Dat betekent dat er alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk bezorgd mag worden wanneer men daar toestemming voor geeft met een Ja- of Ja/Ja-sticker. Op die manier bespaart Rotterdam 3 miljoen kilo papierafval per jaar. Op rotterdam.nl/jaja leest u meer over dit systeem en hoe u aan een sticker komt.

Veelgestelde vragen

Papier en karton zijn geen afvalstoffen, maar belangrijke grondstoffen voor het maken van nieuw papier en karton. Papier en karton kan ongeveer zeven keer worden hergebruikt. Om papier en karton  te kunnen recyclen is het belangrijk dat het schoon en droog is. Gooi daarom uw oud papier en karton niet bij uw restafval, maar in aparte papiercontainers aan huis of bij u in de wijk.

Wel in de papiercontainer:

 • kranten
 • boeken
 • cadeaupapier
 • enveloppen
 • dozen van golfkarton
 • kartonnen dozen
 • papieren zakken
 • reclamedrukwerk
 • telefoongidsen
 • tijdschriften
 • kassabonnen
 • verpakkingen van droge etenswaren, zoals meel en hagelslag
 • zelfs eierdozen mogen bij het oud papier, als deze maar schoon en droog zijn.

Niet in de papiercontainer: papier met aan de binnenkant plastic onderdelen of papier waar metaal aan zit. Voorbeelden hiervan zijn frisdrank- en melkpakken (deze mogen bij het restafval), ordners en ringbanden, kartonnen dozen met veel plakband of zware nietjes, geplastificeerd papier, diepvriesverpakkingen en ansichtkaarten.

Uw kunt uw papier gewoon los in de papiercontainer gooien. Zorg er wel voor dat het droog en schoon is. Maak het karton klein zodat het door de inwerpopening van de container past. Zorg ervoor dat ook het karton droog en schoon is. Voor grote stukken karton kunt u ook een grofvuilafspraak maken.

Om het u zo makkelijk mogelijk te maken uw oud papier in te leveren, staan er door de stad heen speciale papiercontainers. De plekken vindt u op deze kaart.

Is de papiercontainer vol, neem dan uw oud papier mee naar de volgende papiercontainer. Plaats uw oud papier niet naast de volle container. Zo voorkomt u dat afval over straat gaat zwerven en dat u een boete krijgt voor het plaatsen van afval naast een container. Is de papiercontainer vol of kapot dan kunt u dit melden.

Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven. En het is ook beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.

Als uw huiscontainer (kliko) op de ophaaldag niet is geleegd belt u dan met 14 010.