Rozenburg
Op deze pagina vindt u handige adressen in uw dorp, activiteiten waar u aan mee kunt doen, de aanmeldpagina voor Wijknieuws en informatie over uw dorpsraad.
Meer informatie over Rozenburg kunt u lezen in het wijkprofiel. Link opent een externe pagina of maak kennis met Rozenburg. Link opent een externe pagina.
Nieuws
- Nieuws uit Rozenburg. Link opent een externe pagina: ontvang elke twee weken het nieuws uit uw dorp in uw mailbox. U leest over wat de gemeente allemaal doet in uw buurt, mooie initiatieven van dorpsgenoten en andere belangrijke thema’s.
- Nieuwsblad Rozenburg. Link opent een externe pagina: huis-aan-huisblad en website (Uitgeverij Rodi West Media).
- Volg ons op Facebook. Link opent een externe pagina of Instagram. Link opent een externe pagina.
Uitgelichte nieuwsberichten
Het ophalen van afval is veranderd in Rozenburg. Vanaf april haalt Irado niet meer het afval op, maar de gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam heeft ophalen en inzamelen van het afval overgenomen van Irado, omdat het contract met Irado is afgelopen. Alle huiscontainers en een groot deel van de (ondergrondse) wijkcontainers zijn vervangen. Veel gaat goed, maar er gaat ook nog wel eens iets niet goed. Onze collega’s doen hun uiterste best om het afval op tijd op te halen.
Meldingen
Is uw huiscontainer niet geleegd, is de ondergrondse wijkcontainer vol of is uw grofvuil niet opgehaald? Meld het ons, dan proberen we zo snel mogelijk de container alsnog te legen of het grofvuil op te halen. Maak uw melding online via de MeldR app of via Rotterdam.nl/meldr. Of bel ons telefoonnummer 14 010.
Milieupark
Het milieupark is open op dinsdag, donderdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Later dit jaar verbouwen we het milieupark. Tijdens de verbouwing blijft het milieupark open. We verbouwen in fases en pakken iedere keer een ander gedeelte aan.
Na de verbouwing kunnen bewoners meer soorten spullen en afval brengen.
Op Rotterdam.nl/milieupark leest u wat u allemaal in kan leveren. Na de verbouwing kunt u in Rozenburg ook inleveren:
-Kringloopgoederen (tweedehandsspullen). Spullen die nog goed en bruikbaar zijn, dus niet vuil of kapot, gaan naar kringloopwinkel Het Goed.
-Gips
-Fietsen
-Europallets
-Tapijt
Huiscontainers (ook wel minicontainers)
Voor onze medewerkers zijn de routes nieuw en soms moeten zij nog zoeken naar de plekken waar de huiscontainers staan. Als uw huiscontainer niet is geleegd? Maak dan een melding en laat de volle container buiten staan. De chauffeur kan de huiscontainer dan alsnog legen.
Heeft u nog een oude huiscontainer? We wisselen deze graag om voor een nieuwe. U kunt een nieuwe huiscontainer aanvragen via Rotterdam.nl/huiscontainer. Of u kunt ons bellen op ons algemene telefoonnummer 14 010.
De huiscontainers voor restafval en groente-, fruit- en etensresten en tuinafval (gfe+t) worden in Rozenburg geleegd op woensdag of vrijdag. De ene week legen wij de restafvalcontainer en de andere week de container voor gfe+t. De container voor papier en karton legen we 1x per 4 weken op maandag.
Meer informatie leest u op de pagina Rotterdam.nl/ophaaldagen-afval.
Bij 4 of meer personen in een huishouden kunt u een extra huiscontainer aanvragen. Ook bij een medische indicatie kunt u een extra container aanvragen. U moet wel uw papier en karton en uw gfe+t scheiden.
Wijkcontainers
Er zijn veel wijkcontainers vernieuwd, ook de tegels eromheen. We hebben nog tot eind april/half mei nodig om alle wijkcontainers te vervangen. De containers van Irado hebben een ander systeem en moeten door een vuilniswagen met een special opzetstuk op de kraan geleegd worden.
Voor restafval, papieren karton en glas hebben we ondergrondse containers neergezet. En voor textiel staan er nu bovengrondse containers. Want in ondergrondse containers voor textiel gooien mensen vaak ander afval. En bij regen wordt het textiel ook nog eens nat. Als textiel vies en nat is, kan het vaak niet meer gebruikt worden. Dat willen we niet.
In de nieuwe glasbakken kunt u de verschillende kleuren glas niet meer scheiden. Dat gaat de glasfabriek doen. Zo kan van wit glas weer wit glas gemaakt worden, van groen glas weer groen glas en van bruin glas weer bruin glas.
Grofvuil wegbrengen
Hebt u afval dat niet in uw vuilniszak of huiscontainer past of hoort? Breng dit grofvuil gratis naar het milieupark aan de Frans Halsstraat. Binnenkort kunt u een elektrische bakfiets of aanhangwagen lenen om grofvuil naar het milieupark te brengen.
Grofvuil laten ophalen
Kunt u het grofvuil niet wegbrengen? Dan kunnen wij het ophalen. Ook dat doen we gratis. U moet daarvoor wel een afspraak maken. Dat doet u via Rotterdam.nl/grofvuil. Of bel ons op telefoonnummer 14 010. Op donderdagen halen we grofvuil op. Op maandagen grote huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en televisies.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over afval of het scheiden van afval? Kijk dan op Rotterdam.nl/afval.
Op 6 juli zijn de wijk- en dorpsplannen voor 2023-2026 en de jaaractieplannen voor 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. De plannen zijn door de wijk- en dorpsraden geschreven in samenwerking met bewoners, ondernemers en organisaties in de wijken en dorpen.
De gemeenteraad zei tijdens de behandeling van de plannen dat de thema’s voor de wijken en dorpen goed passen bij het coalitieakkoord. Dit zijn de plannen van het college van burgemeester en wethouders.
Verder is de gemeenteraad ervan overtuigd dat de acties uit de jaaractieplannen een belangrijke bijdrage leveren aan de thema’s voor de wijken en dorpen. En daarmee voor de gehele stad Rotterdam.
Een prestatie om trots op te zijn! In september is er een feestelijk moment in de wijken en dorpen van Rotterdam. Samen met de wijk- en dorpsraden wordt de vaststelling van de wijkplannen gevierd. Tegelijkertijd start in september ook het wijkwethouderschap. De wethouders zijn dan vast aanspreekpunt voor bepaalde wijken om zo het contact tussen de gemeente en de wijken en dorpen beter te regelen.
Bijna 1.500 acties
In totaal hebben de wijk- en dorpsraden 1.484 acties opgenomen in de wijk- en dorpsplannen voor héél Rotterdam. Aan de gemeente is gevraagd om 1.436 acties uit te voeren. Door de gemeenteraad is besloten om voor deze acties geld vrij te maken. De overige acties worden uitgevoerd door de wijk- en dorpsraden zelf of door partners in de wijk of het dorp.
Participatie
Inwoners hebben zelf ook meegedacht over de wijk- en dorpsplannen. Zo zijn ideeën verzameld onder inwoners op het Raadhuisplein en is er een bijeenkomst geweest voor de jeugd.
Meer weten?
Het dorpsplan is terug te vinden op de website Wat doet de gemeente. Link opent een externe pagina. Wilt u liever een papieren exemplaar kom dan langs op het wekelijks (ambtelijk) spreekuur in de Wijkhub op de donderdagen van 14.00 tot 16.00 uur. De Wijkhub is te vinden aan de achterkant van het gebiedskantoor.
Wat gaat er gebeuren?
De hoofdthema’s voor Rozenburg voor de komende jaren zijn:
1. Jeugd zonder achterstand in Rozenburg
2. Welzijn en wonen
3. Extra aandacht voor veiligheid en buitenruimte
4. Mobiliteit & milieu
5. Sociale cohesie & levendig dorp
Om deze thema’s voor elkaar te krijgen zijn in totaal 39 acties afgesproken. Een zichtbare actie uit hoofdthema 5 (sociale cohesie & levendig dorp) is de trap door de groene gordel vanuit het dorp naar de boulevard. Deze trap, die er dit jaar komt, verbindt het dorp meer met de boulevard rondom Rozenburg. Hierdoor is het voor Rozenburgse wandelaars een stuk makkelijker om naar de boulevard te gaan.
In de komende maanden vertellen wij u graag meer over bovengenoemde thema’s en de acties die op, rond en voor Rozenburg uitgevoerd worden, zoals de aankoop van het bibliotheekgebouw, de doorsteek van de Pothof rechtstreeks op de Droespolderweg en de sloop van de Rozet.
Vanaf maandag 26 september krijgt het parkeerterrein naast de molen aan de Molenweg, tegenover de Albert Heijn, nieuwe bestrating. Het werk duurt waarschijnlijk tot eind november.
Ook verbeteren we de riolering. Het regenwater wordt afgekoppeld en gaat naar de sloot. Daarnaast krijgen de bomen meer ruimte. Het aantal parkeerplaatsen blijft gelijk.
Tijdelijk minder parkeerplaatsen
Tijdens de werkzaamheden blijft een deel van het parkeerterrein beschikbaar. Om de overlast te verminderen, verdelen we het werk in twee fases. Het gebied waar gewerkt wordt, sluiten we af. Parkeren kan dan alleen op het andere deel.
Er is tijdelijk een andere rijroute. U bereikt de parkeerplaats via de Molenweg en verlaat deze via het plein van het gebiedskantoor aan de Jan van Goyenstraat. In deze periode geldt eenrichtingsverkeer.
De gemeente maakt tijdelijk gebruik van het sportveld van voormalig voetbalclub FC Blankenburg.
Het betreft het voetbalveld aan het einde (oostzijde) van de Laan van Nieuw Blankenburg 29. Het veld is al langere tijd niet meer door de vereniging in gebruik, staat leeg en zal ook in de toekomst niet meer als sportveld gebruikt gaan worden.
Veel werkzaamheden in Rozenburg
De komende tijd staan er door de gemeente en nutspartijen Evides en Stedin veel (onderhouds)werkzaamheden gepland in Rozenburg. Er vinden op verschillende plekken rioleringswerkzaamheden plaatsen en ook Stedin en Evides hebben een flinke vervangingsopgave.
Er wordt al gewerkt aan de riolering in de Abelenlaan (en omgeving) en de Laan van Nieuw Blankenburg westzijde. Binnenkort starten Stedin en Evides in de Wijngaard (en omgeving) en in de Rivierenbuurt met het vervangen van de gas en waterleiding. Ook gaat DELTA deze zomer door heel Rozenburg glasvezel aanleggen.
Al deze werkzaamheden kunnen hinder veroorzaken, bijvoorbeeld door wegafsluitingen en geluidsoverlast. We willen de overlast in de wijk waar mogelijk beperken. Dan doen we onder andere door een deel van het leegstaande veld als werkterrein te gebruiken.
Wat kunt u hiervan merken?
Dat betekent dat u hier de komende tijd containers, bouwketen en materiaal (bijvoorbeeld buizen) kunt zien staan. Zo staat het materiaal niet midden in de wijken, zodat de daar toch al hoge parkeerdruk niet verder stijgt.
Naar verwachting zal het terrein de komende 2 tot 3 jaar door gemeente en aannemers in gebruik zijn. Gemeente onderhoudt het terrein zolang de werkzaamheden duren.
Met de biljartvereniging, die tijdelijk gebruik maakt van de oude voetbalkantine, zijn al goede afspraken gemaakt. Ook de handbalvereniging die aan de overzijde huist is geïnformeerd.
Heeft u vragen?
Heeft u vragen over dit bericht? Neem dan contact op met Richard Loeve, medewerker beheer & uitvoering, via r.loeve@Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of via 14 010.
In het najaar van 2022 wordt de riolering vervangen in de Rivierenbuurt. Piet Nieuwenhuizen woont in deze buurt. Voor zijn pensioen werkte hij ook in de riolering. Zo was hij betrokken bij het vervangen van de riolering in de Abelenlaan, waar nu wordt gewerkt.
'Dat was denk ik zo’n 30 misschien wel 40 jaar terug’, zegt Piet. ‘Alleen ging het er wel anders aan toe. Nu voeren ook Stedin en Evides werkzaamheden uit. Heel de wijk wordt gelijk in één keer grondig aangepakt. Het duurt allemaal wel wat langer, want alle partijen moeten op elkaar wachten voordat ze aan de slag kunnen en de boel weer netjes kunnen maken.'
25 meter
Toen Piet in de riolering werkte, werd alles in een keer gedaan. Piet: ‘We zetten telkens een gebied van ongeveer 25 meter af met hekken. Met de graafmachine verwijderde ik het oude riool. Vervolgens ging het nieuwe riool erin en werd de straat weer dicht gemaakt, zodat de mensen er weer door konden.’
Qualm
Piet werkte 46 jaar voor de firma Qualm uit Rozenburg. ‘Met plezier, dankzij de fijne collega’s en fijne werkgever. Ik werkte door heel Nederland. We legden niet alleen rioleringen aan, maar vooral ook veel brandblusleidingen. In Rozenburg heb ik veelal rioleringen aangelegd en vervangen. Naast de Abelenlaan ook in het Raadhuisplein, Rietgorslaan, Zuidhoek en Palet. Naast de rioleringen heb ik in het centrum van Rozenburg ook het carillon geplaatst.'
Meer weten?
De werkzaamheden in de Abelenlaan en omgeving duren nog tot november 2023. Meer informatie vindt u op de pagina Riolering Abelenlaan.
In de Rivierenbuurt start de gemeente in het najaar van 2022 met werkzaamheden. Stedin en Evides starten al eerder: deze zomer. Daar duren de werkzaamheden naar verwachting tot eind 2024. Meer informatie vindt u op de pagina Rivierenbuurt.
Er is weer een bouwbericht van BAAK uit over de werkzaamheden bij Rozenburg voor de Blankenburgverbinding. Er zijn grondwerkzaamheden op het bouwterrein. Deze werkzaamheden kunnen zorgen voor geluid in de omgeving. Er is geen hinder voor het verkeer. Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar omgeving@baakbbv.nl. Link opent een externe pagina.
Vanaf april haalt Irado niet meer het afval op, maar de gemeente Rotterdam. Alle huiscontainers en een groot deel van de (ondergrondse) wijkcontainers zijn vervangen. Veel gaat goed, maar er gaat ook nog wel eens iets niet goed. Onze collega’s doen hun uiterste best om het afval op tijd op te halen.
Is uw huiscontainer niet geleegd, is de ondergrondse wijkcontainer vol of is uw grofvuil niet opgehaald? Meld het ons, dan proberen we zo snel mogelijk de container alsnog te legen of het grofvuil op te halen. Maak uw melding online via de MeldR app of via www.rotterdam.nl/meldr.
Huiscontainer
Voor onze medewerkers zijn de routes nieuw en soms moeten zij nog zoeken naar de plekken waar de huiscontainers staan. Als uw huiscontainer niet is geleegd? Maak dan een melding en laat de volle container buiten staan. De chauffeur kan de huiscontainer dan alsnog legen.
Ophaaldagen huiscontainers
De huiscontainers voor restafval worden in delen van Rozenburg op woensdag en in andere delen op vrijdag in de even weken geleegd. De huiscontainer voor gfe+t legen we op woensdag of vrijdag in de oneven weken. De container voor papier en karton legen we 1x in de 4 weken op maandag. Op www.mijnafvalwijzer.nl. Link opent een externe pagina of in de Afvalwijzer-app ziet u wanneer wij uw afval ophalen.
Ondergrondse wijkcontainer
34 van de 123 ondergrondse wijkcontainers moeten nog vervangen worden. Deze 34 containers hebben een ander systeem en moeten door een vuilniswagen met een special opzetstuk op de kraan geleegd worden. Helaas was de vuilniswagen met dit opzetstuk begin van de week stuk. De wijkcontainers die vol waren zijn afgelopen woensdag geleegd. Die dag is ook het afval naast de containers opgeruimd.
Onze excuses voor het ongemak.
Denk en doe mee
- Mijnrotterdam.nl. Link opent een externe pagina: op deze website kunt u meedenken over en meedoen aan projecten en activiteiten in uw dorp.
- Buurtidee. Link opent een externe pagina: hebt u een goed idee voor uw buurt of wijk of dorp? Dien het in en vraag een vergoeding aan om uw idee uit te voeren.
Cultuur en vrije tijd
- Ontmoetingsplek Huizen van de Wijk: er is hier van alles te doen. Adres: De Bieb in de Molenweg 20 of de Lekstraat 2-4.
- Jongerenhub: is een plek voor jongeren. Om elkaar te ontmoeten, talenten te ontwikkelen, activiteiten te doen en vragen te stellen. Adres: Lekstraat, Lekstraat 2-4.
- Bibliotheek Rozenburg. Link opent een externe pagina: Molenweg 20.
- Sportcentrum met zwembad de Rozenburcht. Link opent een externe pagina: Zuidzijde 35.
- Cultuur Concreet Rozenburg. Link opent een externe pagina
- Historische Vereniging Rozenburg/Oudheidskamer. Link opent een externe pagina: de Oudheidkamer is gevestigd in het molenhuisje aan de Molenweg 28 in Rozenburg, naast molen De Hoop.
- Molen de Hoop. Link opent een externe pagina: Adres: Molenweg 30.
- Kinderboerderij De Beestenboel. Link opent een externe pagina: Zandweg 13.
- Dorpstuin Rozenburg. Link opent een externe pagina: de boomgaard en groentetuin zijn 7 dagen van de week geopend van 09.30 uur tot 16.30 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. De Dorpstuin ligt tegenover kinderboerderij De Beestenboel.
Handige adressen in de wijk
- Wijkhub: een Wijkhub is een plek waar medewerkers van de gemeente werken. Hebt u een vraag aan de gemeente? Hebt u een idee voor uw wijk of het dorp? Wilt u iets melden over uw omgeving? Loop dan binnen in de Wijkhub in het gemeentelijke kantoor aan de Jan van Goyenstraat 1.
- Huizen van de Wijk: een ontmoetingsplek voor bewoners van Rozenburg.
U vindt Huis van de Wijk De Bieb aan de Molenweg 20,
telefoon 010 281 63 73 en aan de Lekstraat 2-4, 06 273 268 54 - Bij Burgerzaken kunt u terecht voor verschillende producten van de gemeente. Zoals een paspoort, rijbewijs, uittreksel of verhuisaangifte.
De balie Burgerzaken vindt u in het pand van de gemeente aan de Jan van Goyenstraat 1. - Vraagwijzer: heeft u vragen over zorg, gezondheid, geld, juridische zaken of problemen thuis, zoals huiselijk geweld? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer op de Jan van Goyenstraat 1.
- Mijn Loket: u kunt op Mijn Loket informatie vinden over diensten en producten van de gemeente Rotterdam en deze direct online regelen, aanvragen of bekijken.
- Afval: Hier vindt u informatie over grofvuil, milieuparken, afvalscheiden en de ophaaldagen voor huiscontainers.
- Hulp bij geldzorgen: blijf er niet mee rondlopen!
- Wijkagent. Link opent een externe pagina: op de website van de politie kunt u vinden wie uw wijkagent is.
Dorpsraad
Rozenburg heeft een dorpsraad in plaats van een wijkraad. Als bewoner heeft u de dorpsraad zelf gekozen. Daarmee is de dorpsraad een vertegenwoordiging van bewoners uit het dorp. De dorpsraad zet zich in voor alles wat er speelt in het dorp. Via de dorpsraad kunt u bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die u belangrijk vindt in Rozenburg.
Wat de wijkraad is en doet leest u op de pagina Wijkraden.
Op Wijkraad.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina kunt u meer lezen en foto's zien van de wijkraadsleden.
- Wijkakkoord. Link opent een externe pagina: het wijkakkoord heet in Rozenburg dorpsakkoord. Dit is een belangrijk document. Hierin staat wat er de komende tijd moet gebeuren om Rozenburg (nog) beter te maken. De dorpsraad heeft hierin de wensen van de bewoners meegenomen.
- Vergaderdata, stukken en besluiten. Link opent een externe pagina: de dorpsraad komt minimaal twee keer per maand bij elkaar. Wilt u iets vragen of bespreken? Geef dit per e-mail aan ons door via rozenburg@dorpsraadrotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Nevenfuncties wijkraadsleden. Link opent een externe pagina: hier ziet u wat de dorps- en wijkraadsleden naast hun werk als dorps/wijkraadslid doen.
Meer informatie
Wilt u iets vragen of melden aan de gemeente of uw dorpsraad? U kunt ons bereiken via:
- De wijknetwerker: dat is de contactpersoon voor bewoners in het dorp. Heeft u een idee of suggestie voor uw dorp? Wilt u graag meedenken over, of meedoen in uw dorp? Neem dan contact op met: Rob Pietjouw via e-mail: r.pietjouw@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
- Het gemeentelijke informatienummer: 14010 of ga naar de pagina Melding, vraag of klacht. Hier kunt u ook een compliment achterlaten.
- Uw dorpsraad: via e-mail rozenburg@dorpsraadrotterdam.nl. Link opent een externe pagina of per brief: Dorpsraad Rozenburg, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.