Textiel
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/textiel/
Ga naar de hoofdinhoud

Gemeente Rotterdam zamelt alle gebruikte textiel in voor hergebruik. Denk aan kapotte of versleten kleding, schoenen, huishoudelijk textiel zoals gordijnen of lakens en zachte knuffels.

Ook kledingaccessoires (petten, tassen), dekbedden, kussens of zelfs één enkele sok mag in de textielbak. In totaal gooien Nederlanders maar liefst 135 miljoen kilo kleding en textiel per jaar weg. Dat zijn 10.000 vrachtwagens vol! Per huishouden is dit gemiddeld elf kilo kleding en schoenen. Dat is zonde, want dat textiel is nog goed bruikbaar. Als tweedehands kleding of om nieuwe dingen van te maken, zoals poetsdoeken, dekens, isolatiemateriaal en ondertapijt voor vloerbedekking. Gooi uw textiel daarom in één van de 237 Rotterdamse textielcontainers. Deze herkent u aan de rode sticker van het Leger des Heils.

Textiel kan maar liefst vijf keer worden gerecycled. Textiel scheiden en recyclen levert dus een enorme milieuwinst op. Het verbouwen van bijvoorbeeld katoen is een grote belasting voor het milieu. Dat komt omdat er veel water en bestrijdingsmiddelen voor nodig zijn.

Veelgestelde vragen

Alle textiel is welkom. Kapotte of versleten kleding, schoenen (per paar binden), huishoudelijk textiel (theedoeken, handdoeken), zachte knuffels, kledingaccessoires (petten, tassen), dekbedden, kussens oude onderbroeken of zelfs één enkele sok. Gooi dus alle oude textiel (in een afgesloten plastic zak) in de textielcontainer want gooi je het in de restafvalcontainer dan kunnen we er niets nieuws van maken en wordt het verbrand. Alleen natte en vuile kleding, tapijt en vloerbedekking en hard speelgoed mogen niet in de textielcontainer.

Verpak textiel en schoenen altijd in niet al te grote plastic zak en maak deze dicht. Zo blijven schoenen bij elkaar, wordt het textiel niet vuil en door een kleinere zak te gebruiken is het makkelijker om de zak te tillen aangezien de klep van de container wat hoger zit.

De gemeente wil het u zo makkelijk mogelijk te maken uw oude kleding en textiel in te leveren. Daarom staan er 237 textielcontainers verspreid over de stad. U herkent ze aan een sticker van het Leger des Heils. Er is dus altijd wel een textielcontainer bij u in de buurt. De textielcontainers staan wel vaak op andere plekken dan de papier-, glas- en restcontainers.

Is de textielcontainer in uw wijk vol? Gooi uw textiel, kleding en schoenen in een andere textielcontainer in de buurt of neem het mee terug naar huis. Zet nooit uw textiel naast de container. Doet u dat toch, dan kunt u een boete krijgen.

Dat leest u in  onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven. En  het is ook beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.

Leger des Heils

Het Leger des Heils is partner van de gemeente voor textielinzameling. Zij sorteren en verwerken het ingezamelde textiel. Dit levert werk op voor  mensen die moeilijk een baan kunnen vinden. En anderen kunnen daardoor werkervaring opdoen bij het Leger des Heils.

Een deel van het textiel gaat naar mensen in nood. Een ander deel van de kleding en schoenen gaat naar kringloopwinkels. Van alles wat niet meer bruikbaar of draagbaar is, worden nieuwe spullen gemaakt.

Milieuparken

U kunt uw oude schoenen en textiel (zoals jassen, jurken, broeken, truien en gordijnen, dekens, lakens) ook inleveren bij een milieupark. Spullen die nog kunnen worden hergebruikt, gaan naar een Kringloopwinkel. Andere Rotterdammers zijn er blij mee.

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er kan nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over dit soort initiatieven. Laat u daardoor inspireren! Wilt u zelf zo’n project beginnen? We helpen u graag op weg.