Zorg voor elkaar
Op deze pagina staat informatie voor zorg- en welzijnsprofessionals over de inkoop van maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp.
Gespecialiseerde zorg- en welzijnsaanbieders geven hulp en ondersteuning aan Rotterdammers die dat nodig hebben. Om een contract te krijgen, kunnen zorg- en welzijnsaanbieders meedoen met een aanbesteding.
Nieuwsbrief
In de nieuwsbrief ‘Nieuwsbrief Inkoop Maatschappelijke ondersteuning en Jeugdhulp’ houdt de gemeente aanbieders op de hoogte van de planning van de verschillende aanbestedingen. Bent u hierin geïnteresseerd? Mail naar zorgwelzijnjeugdhulpMO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina om u aan te melden voor deze nieuwsbrief. Een overzicht van eerdere nieuwsbrieven vindt u in het nieuwsbrievenarchief. Link opent een externe pagina.
Een andere interessante nieuwsbrief is de nieuwsbrief Rotterdam Sociaal, met relevant nieuws en verhalen voor professionals in het sociaal domein. Bekijk het archief of meld u aan: Nieuwsbrieven gemeente Rotterdam - Aanmelden. Link opent een externe pagina. Ook op het LinkedIn kanaal van Rotterdam Sociaal. Link opent een externe pagina staat relevante informatie.
Maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp voor álle Rotterdammers
Gelijke kansen voor iedereen. Daar staan we in Rotterdam voor. Voor de jongste Rotterdammers om gezond, veilig en kansrijk op te groeien. Voor (jong)volwassenen om maximaal mee te kunnen doen in onze maatschappij. En voor ouderen om zo lang mogelijk gezond en met plezier zelfstandig te leven.
De afgelopen jaren heeft de gemeente samen met partners en inwoners van de stad gewerkt aan nieuw beleid voor alle Rotterdammers die hulp nodig hebben. Dit beleid is vastgelegd in het beleidskader 'Heel de Stad'. Link opent een externe pagina (pdf, Rotterdam Raadsinformatie). Het beleidskader is de basis is voor de inkoop van maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg.
Inkoop maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp
Er zijn vier sporen: Welzijn, Wijkteams, Wmo-maatwerkondersteuning en Jeugdhulp. Op basis van beleidskader Heel de Stad is voor ieder spoor een inkoopstrategie gemaakt en dit vormt de basis voor de inkoop. Er is ook een overkoepelende strategie: de Kadernotitie Inkoopstrategieën. Link opent een externe pagina (pdf, Gemeenteraad Rotterdam).
Gelijke kansen voor iedereen. Dat vinden we als gemeente belangrijk. Met welzijnswerk helpen we Rotterdammers.
Het aanbod verschilt per wijk. Welzijn laat kinderen, tieners en jongeren kennismaken met sport en cultuur. Ook kunnen ouders worden geholpen bij de opvoeding.
Welzijn leert Rotterdammers flexibel om te gaan met moeilijke situaties. Ook worden ouderen geholpen om langer veilig te kunnen thuis wonen.
Het welzijnswerk is er voor alle Rotterdammers die hulp nodig hebben.
Welzijnsaanbieders
Per gebied in Rotterdam is er een welzijnsaanbieder. De huidige contracten zijn op 1 juni 2022 ingegaan. De contracten hebben een lange looptijd met diverse optiejaren, en lopen tot uiterlijk 2031. Op pagina Welzijn kunt u de welzijnsaanbieder in ieder gebied zien.
Bekijk hier de Inkoopstrategie Welzijn. Link opent een externe pagina (pdf, Rotterdam Raadsinformatie).
Met de 43 wijkteams organiseert Rotterdam zorg eenvoudig en dichtbij Rotterdammers. De wijkteams verlenen professionele ondersteuning aan Rotterdammers met (complexe) problemen in de wijk waar ze wonen en leven. In het wijkteam zitten verschillende soorten hulpverleners. Ze bieden basishulp bij opvoeden, financiën en schulden, huiselijk geweld, geestelijke gezondheidszorg, ondersteuning bij psychosociale problemen, aan volwassenen, jeugdigen en ouderen. Als langdurig of complexe zorg nodig is, verwijst het wijkteam door naar de jeugdhulp of naar de Wmo-maatwerkondersteuning.
De wijkteams in Rotterdam zijn een samenwerkingsvorm van de gemeente met diverse zorgaanbieders. Op 1 januari 2024 gaan de nieuwe contracten in. De wijkteams zijn dan weer voor een lange periode toegerust met gespecialiseerde wijkteamprofessionals. De contracten hebben diverse optiejaren, en lopen tot uiterlijk 2032. Het resultaat van de aanbesteding is naar verwachting in juli 2023 bekend.
Bekijk hier de Inkoopstrategie wijkteams. Link opent een externe pagina (pdf, Rotterdam Raadsinformatie).
Als Rotterdammers behoefte hebben aan ondersteuning bij hun participatie of zelfredzaamheid, is de inzet van het wijkteam of welzijnspartijen niet altijd toereikend. In dat geval is er ondersteuning op maat nodig: de maatwerkvoorziening. Maatwerkondersteuning is bedoeld voor Rotterdammers die, vanwege een beperking, complexe problematiek ervaren en/of beperkt zijn in hun zelf- en samenredzaamheid, waardoor (langdurige) ondersteuning op maat nodig is.
Wmo-arrangement
Een Wmo-arrangement kan bestaan uit ondersteuning op één of meer van de volgende gebieden:
- sociaal en persoonlijk functioneren
- het voeren van een huishouden
- het beheren van de administratie en financiën
- het hebben van een zinvolle dagbesteding
- zelfzorg en gezondheid
- nachtelijk toezicht en zo nodig ook huisvesting
- mantelzorgondersteuning met verblijf.
De gecontracteerde zorgaanbieders moeten al deze vormen van ondersteuning kunnen leveren, zelfstandig of in samenwerking met onderaannemers.
Wmo-arrangementen waar nachtelijk toezicht en huisvesting onderdeel van uitmaakt (perceel (O)GGZ niet zelfstandig wonend in de tabel hieronder), zijn ook beschikbaar voor inwoners uit de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Ridderkerk.
Gecontracteerde aanbieders
De gemeente Rotterdam heeft voor elke cliëntgroep gezocht naar zo veel mogelijk goede zorgaanbieders, zodat er ruime keuzemogelijkheden zijn voor Rotterdammers.
Bekijk op pagina Vind uw zorgaanbieder, per cliëntgroep, de zorgaanbieders waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten.
Looptijd contracten
Met de zorgaanbieders zijn per 1 januari 2023 nieuwe contracten afgesloten. Deze contracten hebben diverse optiejaren en lopen tot uiterlijk 1 januari 2026. Op dit moment bereidt de gemeente een nieuwe inkoopronde voor om nieuwe contracten per 1 januari 2025 te realiseren. Via de nieuwsbrief kunnen geïnteresseerde aanbieders op de hoogte blijven van de planning.
Meer informatie
Naast zorg in natura kunnen Rotterdammers ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Rotterdammers, die voldoen aan de voorwaarden voor een pgb, kopen zelf hun zorg in. Op de pagina Persoonsgebonden budget vindt u hier meer informatie over.
De gemeente Rotterdam heeft nieuwe contracten gesloten met diverse zorgaanbieders die jeugdhulp bieden aan kinderen en jongeren. De contracten zijn op 1 januari 2023 ingegaan. Voor complexe en specialistische jeugdhulp kopen verschillende regiogemeenten via de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond. Link opent een externe pagina gezamenlijk in. De lokale en regionale contracten hebben een lange looptijd met diverse optiejaren, en lopen tot uiterlijk 2031.
Met de nieuwe contracten organiseert de gemeente passend aanbod dicht bij de gezinnen: thuis, op school en in de wijk. De daghulp die verbonden is met het onderwijs en de licht specialistische jeugdhulp wordt overgeheveld naar lokale inkoop. Zo wordt de Rotterdamse jeugd en hun ouders dichterbij ondersteund. En voorkomen we dat duurdere regionale of zelfs landelijke specialistische Jeugdhulp moet worden ingezet.
- In de video Ondersteuning Jeugdhulp vanaf 2023: Wat gaat er veranderen?. Link opent een externe pagina (YouTube) worden de vernieuwingen en wijzigingen vanaf 2023 toegelicht.
- Op de pagina Ik zoek jeugdhulp zijn alle lokale en regionale zorgaanbieders te vinden.
- Inkoopstrategie Jeugdhulp. Link opent een externe pagina (pdf, Rotterdam Raadsinformatie)
Aanmelden leverancierspoule
Eenvoudiger inschrijven op onze aanbestedingen? Meld u aan voor onze leverancierspoule.
De gemeente wil het aanbestedingsproces voor aanbieders vereenvoudigen en de administratieve last verminderen. Voor de inkoopsporen Wmo-maatwerkondersteuning, Jeugdhulp, Welzijn en Wijkteams werkt de gemeente daarom met een leverancierspoule in het aanbestedingsplatform Mercell. Link opent een externe pagina.
Aanbieders die aantonen dat zij aan diverse basis-selectie-eisen voldoen, kunnen deelnemen aan onze leverancierspoule. U hoeft hiervoor slechts één keer de documenten te uploaden. Vervolgens kunt u zich gemakkelijker inschrijven op alle voorgenoemde aanbestedingen die in de leverancierspoule gepubliceerd worden. U hoeft daarbij niet steeds opnieuw dezelfde documenten voor deze basis-selectie-eisen te uploaden.