Zorgdichtbij psychische problemen
Heeft u psychische problemen of beperkingen? Of heeft u ermee te maken in uw omgeving? De gemeente kan u helpen. Kijk op deze pagina welke hulp u kunt gebruiken.
Bent u ongerust over iemand met verward gedrag? Bel dan het meldpunt Zorgen om een Ander, telefoonnummer 010 26 70 700 of kijk voor meer informatie op Zorgenomeenander.
Hulp nodig
Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Stel uw vraag bij de Vraagwijzer. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online via deze pagina.
Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.
De Rijksoverheid heeft de website regelhulp.nl. Link opent een externe pagina die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp.
De gemeente heeft met de zorgaanbieders afgesproken welke zorg ze geven. Zij kijken welke soort en hoeveelheid zorg u nodig heeft. Daarom noemen we het maatwerkvoorzieningen. Een maatwerkvoorziening is bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning of dagbesteding.
In sommige situaties kunt u zelf een zorgaanbieder kiezen. In andere situaties kunt u een voorkeur aangeven, maar beslist de gemeente welke zorgaanbieder u gaat helpen.
Kijk op de pagina Vind uw zorgaanbieder om te zien bij welke zorgaanbieder u terechtkunt.
Als u dakloos bent of wordt kunt u terecht bij Centraal Onthaal.
Kijk op de pagina over dakloosheid voor meer informatie.
Op de pagina Rondkomen vindt u meer informatie.
U kunt met uw vraag ook terecht bij Vraagwijzer. Zij kunnen bijvoorbeeld doorverwijzen naar de Kredietbank.
Met vragen over verslaving kunt u terecht bij Vraagwijzer.
Bent u doof of blind en heeft u als gevolg hiervan ook andere problemen, bijvoorbeeld psychische problemen? De gemeente kan u helpen de juiste ondersteuning te krijgen.
De gemeente heeft afspraken gemaakt met landelijke aanbieders van deze bijzondere ondersteuning.
Wilt u hier meer over weten of in aanmerking komen voor deze hulp? De Vraagwijzer kan u verder helpen.
Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd (meer) om goed voor uzelf te zorgen? Gemeente Rotterdam geeft advies.
U vergeet soms schone kleren aan te trekken of om u te scheren of te wassen. Eigenlijk heeft u iemand nodig die u weer op weg helpt. Iemand die u herinnert aan de afspraken met de dokter of het innemen van uw medicijnen.
Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer.
Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.
Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd meer om uw dag in te vullen? De gemeente kan u advies geven.
U zit meer thuis dan u zou willen en u voelt zich te weinig nuttig en actief. Misschien voelt u zich soms eenzaam. Of u wilt iemand helpen maar u weet niet hoe u dit aan moet pakken.
Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer.
Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd (meer) alleen? De gemeente kan u advies geven.
U heeft iemand nodig die u weer op weg helpt. Iemand die bijvoorbeeld zorgt dat de rekeningen niet blijven liggen of dat de was gedaan wordt. Kunt u dit zelf niet en is er niemand in uw omgeving die u daarbij kan helpen? Dan kunt u bij de gemeente terecht.
Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer.
Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.
Kunt u niet (meer) zelfstandig reizen of zoekt u vervoer voor uw kind? Een overzicht van alle ondersteuning op het gebied van vervoer vindt u op de pagina Zorgdichtbij: vervoer. Komt u er zelf niet uit met deze pagina? Bespreek dan uw probleem met een medewerker van de Vraagwijzer. De medewerker bekijkt met u de mogelijke oplossingen of verwijst u door.
Een cliëntondersteuner kan u helpen om een goede oplossing te vinden. Misschien vindt u het moeilijk uit te leggen welke u hulp u precies zoekt. U overziet niet alle problemen en mogelijke oplossingen of vindt het lastig te kiezen. U kunt hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Die geeft u gratis informatie en advies over maatschappelijke ondersteuning, zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.
Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en heeft dus geen verplichtingen naar de gemeente of een zorgaanbieder. Een cliëntondersteuner kan u adviseren. U beslist zelf over uw aanvraag voor ondersteuning of voor een voorziening.
Voor wie is cliëntondersteuning?
Cliëntondersteuning richt zich vooral op kwetsbare Rotterdammers. Bijvoorbeeld mensen met een beperking, ziekte of ouderdomsverschijnselen.
MEE Rotterdam Rijnmond. Link opent een externe pagina biedt meer informatie over cliëntondersteuning.
Wie regelt de cliëntondersteuning?
U kunt bij Vraagwijzer bij u in de buurt terecht voor cliëntondersteuning. Zij kijken samen met u wat u nodig heeft en brengen u in contact met de juiste persoon.
Heeft u een juridische vraag, bijvoorbeeld over zorg, hulp of ondersteuning? Dan kunt u terecht bij de sociaal raadslieden. Zij kunnen u helpen met wetten, regelingen, formulieren en (overheids-) instellingen. Op de pagina Sociaal raadslieden vindt u meer informatie.
U bent mantelzorger als u voor een langere periode onbetaald voor iemand zorgt. Bijvoorbeeld voor een familielid of kennis. Hij of zij kan (tijdelijk) niet meer voor zichzelf zorgen.
De gemeente kan u helpen. Op de pagina over mantelzorg leest u daar meer over.
Je bent zwanger, gefeliciteerd! Moeder zijn is één van de mooiste taken in het leven, maar ook één van de moeilijkste. Daarom is het belangrijk dat je je leven op orde hebt en er niet te veel problemen zijn. Zodat je kunt genieten van je zwangerschap en je niet teveel stress hebt. Want dat is niet goed voor jou én de gezondheid van je kindje.
Misschien heb je hulp nodig om te zorgen voor een goede start voor jou als moeder en voor je kindje. Gemeente Rotterdam kan je helpen bij het oplossen van problemen. Als je hulp en begeleiding wil, kun je je daarvoor aanmelden via Moeders van Rotterdam.
Meer informatie
Wilt u contact komen met de gemeente over deze hulp? Vul dan het contactformulier in. Kijk voor meer informatie op Zorgenomeenander of de website Regelhulp. Link opent een externe pagina (alleen met webbrowser Firefox. Link opent een externe pagina te openen).