Zorgdichtbij vervoer
Zoekt u ondersteuning bij vervoer omdat u niet (meer) zelfstandig kunt reizen? Of zoekt u of vervoer voor uw kind? Op deze pagina leest u over de mogelijkheden.
Komt u er zelf niet uit met deze pagina? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online. Link opent een externe pagina. Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.
Uitbreiding WMO-vervoer in de ochtend
Het Wmo-vervoer wordt vanaf maandag 20 november 2023 uitgebreid met de ochtend. Heeft u een Wmo-indicatie? Dan kunt u vanaf 7.00 uur ’s ochtends gebruik maken van de taxi voor bijvoorbeeld een familiebezoek.
Tijden Trevvel Samen vanaf 20 november 2023:
- zondag tot en met donderdag van 07.00 - 00.00 uur
- vrijdag en zaterdag van 07.00 - 02.00 uur
Prioriteitsritten
Ritten naar het ziekenhuis, een bruiloft of uitvaart krijgen altijd voorrang. Dat was al zo en dat blijft zo.
Goede verdeling
In september 2022 hebben de gemeente Rotterdam en vervoerder Trevvel de reistijden van het Wmo-vervoer aangepast. Dit was nodig om chauffeurs vrij te spelen voor de ritten op de drukste momenten van de dag, zoals het leerlingenvervoer. Trevvel kan nu in de ochtend weer meer ritten uitvoeren.
De druk op het taxivervoer is nog altijd groot. Dat vraagt om een goede verdeling van de ritten over de dag. Op drukke momenten, bijvoorbeeld tijdens de spits, kan Trevvel u daarom vragen om op een ander tijdstip te reizen.
Het is belangrijk om 24 uur of langer van tevoren te reserveren. Op deze manier is de kans het grootst dat er een taxi beschikbaar is op het moment dat u wilt reizen.
Meer informatie leest u op de website van Trevvel.nl.
Wat kunt u zelf regelen voor uw vervoer?
Kunt u door uw beperking geen gebruikmaken van een eigen vervoermiddel, het openbaar vervoer of een taxi? Misschien kunt u het zelf oplossen. Een fiets met elektrische trapondersteuning kopen bijvoorbeeld, of kennissen vragen u weg te brengen. Ook kunt u de wijkbus gebruiken als deze in uw wijk rijdt.
Zelf regelen
Bewoners van 55 jaar of ouder of met een beperking kunnen de wijkbus gebruiken. Dat kan in alle gebieden. Hier is geen indicatie voor nodig.
Rotterdammers met een indicatie voor collectief aanvullend vervoer die zelf in en uit kunnen stappen, mogen ook gebruik maken van de wijkbus. Dit geeft hen meer keuzevrijheid.
De prijs van het lidmaatschap en de ritprijs zijn hetzelfde per gebied, alleen niet voor Hoek van Holland. Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de organisatie die wijkvervoer organiseert in uw gebied.
Telefoonnummers wijkbus
- Wijkbus Centrum 010 820 18 80
- Wijkbus Charlois 010 481 76 48
- Wijkbus Delfshaven 010 820 18 80
- Wijkbus Feijenoord 010 820 18 80
- Wijkbus Hillegersberg/Schiebroek 010 418 81 21
- Wijkbus Hoek van Holland 017 444 42 21
- Wijkbus Hoogvliet/Pernis 010 760 22 33
- Wijkbus Kralingen/Crooswijk 010 820 18 80
- Wijkbus Noord 010 820 18 80
- Wijkbus Overschie 010 820 18 80
- Wijkbus Prins Alexander 010 455 85 17
- Wijkbus Rozenburg 06 123 083 57
- Wijkbus IJsselmonde 010 479 54 04
Vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd hebben inwoners van de gemeente Rotterdam recht op vrij reizen met het openbaar vervoer in de regio Rotterdam. Voor de inwoners die in de periode 1 juli 2016 - 31 maart 2017 65 jaar zijn geworden, ging het vrij reizen in op de leeftijd van 65 jaar + 9 maanden.
Met het vrij reizen abonnement kunt u op doordeweekse dagen vanaf 9.00 uur instappen. In het weekend en op feestdagen mag u de hele dag vrij reizen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RET. Link opent een externe pagina. U ontvangt uiterlijk een aantal weken voor uw AOW-gerechtigde leeftijd van de gemeente een brief met een formulier. Het ingevulde formulier stuurt u terug in de antwoordenvelop. Een postzegel is niet nodig. Maakt u nog geen gebruik van vrij reizen met het openbaar vervoer, maar bent u wel AOW-gerechtigd? Bel dan met 14 010.
Hoe regelt u Vrij Reizen?
- Persoonlijke OV-chipkaart
Voor Vrij Reizen heeft u een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Dit is een openbaar vervoerkaart met uw foto erop. Als u die nog niet heeft, kun u hem aanvragen via ov-chipkaart.nl. Link opent een externe pagina of via 0900 09 80. - Formulier invullen
U ontvangt ruim voor uw AOW-gerechtigde leeftijd van de gemeente een brief met een formulier. Het ingevulde formulier stuurt u terug in de antwoordenvelop. Een postzegel is niet nodig. - Vrij reizen abonnement op uw OV-kaart zetten
De aanvraag wordt verwerkt. Uiterlijk drie weken voor ingang van uw AOW-gerechtigde leeftijd ontvangt u van de gemeente bericht. U kunt dan het Vrij reizen abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart zetten. De meeste winkels van Albert Heijn, Primera en Tabac & Gifts hebben hiervoor een gele OV-chipkaart automaat staan. Zoek een automaat in uw buurt. Link opent een externe pagina. - Saldo OV-chipkaart
Er moet saldo op uw OV-chipkaart staan, anders kan het vrij reizen abonnement niet op uw kaart worden geladen. U kunt het saldo checken via een gele OV-chipkaart automaat.
Welke vervoersvoorzieningen kunt u bij de gemeente aanvragen?
Kunt u het probleem niet zelf, met uw familie of buren oplossen? Dan kijken we of een vervoersvoorziening van de gemeente een oplossing kan zijn. Bijvoorbeeld Trevvel Samen, een scootmobiel of een aanpassing aan uw eigen vervoermiddel. Deze ondersteuning kunt u dan aanvragen bij de gemeente.
Bij Trevvel Samen rijdt u met anderen in een taxibusje. De vervoerder rijdt door heel Rotterdam en omstreken. U wordt op het afgesproken adres opgehaald en zonder overstap naar het adres van uw bestemming gebracht. U moet een Trevvel Samenpas aanvragen om gebruik te maken van Trevvel Samen. Hiervoor kunt u een vraag stellen over zorg of hulp.
Goed om te weten over Trevvel Samen, de standaard CAV-afspraken:
- Waar kunt u reizen?
Als u een Wmo-indicatie voor collectief aanvullend vervoer heeft kunt u in de hele gemeente Rotterdam reizen met uw Trevvel Samenpas. Wilt u verder dan 5 zones buiten Rotterdam reizen dan kunt u gebruik maken van Valys. Valys kan alleen aangevraagd worden wanneer u ook een Wmo-indicatie heeft voor Trevvel. U moet hiervoor een Valyspas aanvragen. Link opent een externe pagina. - Veiligheid
Het dragen van een gordel is verplicht tijdens de rit met Trevvel Samen. Voor kinderen moet u zelf zorgen voor een goedgekeurd zitje, bijvoorbeeld een Maxi-Cosi of een stoelverhoger. Dit moet met een standaard driepuntsgordel vastgezet worden. - Trevvel Samenpas kwijt of onbruikbaar
Doet uw Trevvel Samenpas het niet meer of bent u de pas verloren? Bel dan met de klantenservice van Trevvel Samen, telefoon 088 - 130 30 30. - Woon-werkvervoer
U kunt Trevvel Samen niet gebruiken om naar uw werk te reizen. Uw werkgever is verantwoordelijk voor het woon-werkvervoer. - Begeleider mee
Soms moet er verplicht een begeleider met u meereizen. In dat geval, reist deze gratis met u mee op uw Trevvel Samenpas. - Ritbijdrage
Voor het gebruik van Trevvel Samen betaalt u een ritbijdrage aan Trevvel.
Bent u 75 jaar of ouder en reist u met het openbaar vervoer? Dan kunt u de Trevvel-pas aanvragen. Vanaf 1-1-2024 is Collectief Aanvullend Vervoer (CAV75+) voor Rotterdammers van 75 jaar en ouder een Algemene Voorziening. Rotterdammers kunnen overdag en 's avonds gebruik maken van Trevvel voor standaard 50 ritten per jaar. Zie hier informatie over de reistijden van Trevvel. Link opent een externe pagina.
Hebt u na het gebruik van 50 ritten behoefte aan meer ritten? Dan kunt u een melding doen bij de gemeente. Uw melding wordt dan uitgebreid onderzocht. In het onderzoek wordt onderzocht of dat u uw bestemmingen met de wijkbus of met hulp van uw netwerk kunt bereiken. Afhankelijk van uw situatie komt u wél of niet in aanmerking voor meer ritten.
Belangrijk: u mag u niet zittend in een rolstoel vervoerd worden of een scootmobiel meenemen. Een meereizende of een verplichte begeleider maakt geen onderdeel uit van deze voorziening. Voor deze situaties gelden dus de standaard CAV-afspraken, zie hierboven bij 'Trevvel Samen'.
Als u buiten de gemeente reist dan kan dit tot maximaal 5 zones rondom uw woonadres. Reist u buiten de 5 zones rondom uw woonadres? Dan kunt u gebruik maken van Valys, dit kan met de Valys-pas. Hebt u geen Valys-pas? Deze kunt u aanvragen via de website van Valys. Link opent een externe pagina.
Misschien heeft u een hulpmiddel nodig om zelfstandig te kunnen reizen. Denk aan een scootmobiel, speciale fiets, handbike of rolstoelfiets. Het kan ook zijn dat uw eigen vervoermiddel aangepast kan worden. Ondersteuning hiervoor kunt u aanvragen bij de gemeente. Hiervoor heeft u een Wmo-indicatie nodig.
Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas. Daarop krijgt de mantelzorger ook eenmalig € 40 ov-tegoed. Voor de aanvraag van de pas heeft u een mantelzorgverklaring nodig. Heeft u al een gratis pas, dan kunt u deze verlengen. U kunt het ov-tegoed bij één van de RET-servicepunten op uw ov-chip laden. Lees meer op de pagina Mantelzorg.
Met de Rotterdampas kunt u meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting. Voor alle kortingsacties: zie rotterdampas.nl/acties. Link opent een externe pagina.
Heeft u voor uzelf of uw kind een indicatie voor vervoer en wilt u uw deze veranderen, stopzetten of verlengen? Lees op de pagina Wijzigingen in zorg doorgeven hoe u dat doet.
Voor uw kind
Bekijk de pagina Leerlingenvervoer.
Heeft uw kind vervoer naar een jeugd-ggz-opvang of -behandeling nodig? Hiervoor kunt u via uw hulpverlener een aanvraag indienen. Uw hulpverlener neemt dan contact op met uw wijkteam van de gemeente.Heeft u hier vragen over dan kunt u die ook stellen via vragenwmojeugdhulp@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Binnen 48 uur (op werkdagen) krijgt u een reactie (telefonisch of per e-mail).
Eigen bijdrage
Het kan zijn dat u voor uw vervoer of vervoershulpmiddel een eigen bijdrage moet betalen.
Hulp bij het vinden van zorg
De Rijksoverheid heeft de website regelhulp.nl. Link opent een externe pagina die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp.