Zorgdichtbij wonen
Heeft u ondersteuning nodig om zelfstandig te (blijven) wonen? Of bent u dakloos? Kijk welke hulpvraag bij u past en welke mogelijkheden er zijn.
Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online. Link opent een externe pagina. Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.
Jongeren van 18 tot en met 26 jaar: het Jongerenloket helpt
Ben je een Rotterdammer van 18 tot en met 26 jaar? Heb je een vraag over wonen? Dan ben je welkom bij het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam.
Vragen en antwoorden bij (zelfstandig) wonen
Ouderen of mensen met een beperking die zelfstandig willen (blijven) wonen, hebben een aantal dingen nodig. Een geschikte woning, mensen die kunnen ondersteunen en voorzieningen in de wijk. De gemeente Rotterdam werkt hieraan met zorgaanbieders, welzijnsinstellingen, woningbouwverenigingen en zorgverzekeraars.
De mogelijkheden en voorzieningen verschillen per gebied. De Vraagwijzer kan u meer vertellen over de mogelijkheden in uw gebied.
Het is verstandig om te bekijken of er aanpassingen in uw woning nodig zijn. Daarmee voorkomt u problemen en verbetert uw wooncomfort.
Wat kunt u zelf doen?
- Zorg voor goede verlichting bij de voor- en achterdeur. U kunt zien waar u loopt en wie er voor de deur staat.
- Hang een rookmelder op elke verdieping. Er zijn ook brandmelders die u een melding geven via de smartphone.
- Maak uw trap veilig. Een kleine aanpassing kan voor veiligheid zorgen, bijvoorbeeld een extra trapleuning.
- Zorg voor houvast bij op- en afstapjes. Denk aan een greep of beugel bij het bad of de keldertrap.
- Installeer een thermostaatkraan in uw douche of bad. Hiermee kunt u verbranding voorkomen.
- Zorg voor een toilet op de slaapverdieping. U hoeft dan ’s nachts geen trappen te lopen.
- Hang een nachtlampje op met bewegingssensor. Zo hoeft u ’s nachts niet in het donker over de gang.
Hulpmiddelen
Soms zijn grotere aanpassingen in huis nodig. Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.
Sommige hulpmiddelen kunt u zelf aanschaffen bij huishoudwinkels zoals Action, Blokker of Marskramer. Bijvoorbeeld elastische schoenveters, douchebeugels, wandelstok, rollator en lampjes met bewegingssensoren.
Een ander huis
Soms leveren aanpassingen in huis onvoldoende resultaat op, of is het huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor het vinden van een andere woning.
- Een nieuwe woning vindt u voornamelijk via internet. Vraag zo mogelijk hulp in uw omgeving als u dit zelf niet kunt.
- Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven.
- Ook kunt u kijken op internet bij: Woonz. Link opent een externe pagina, SOR. Link opent een externe pagina, en Woneninrotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda.nl. Link opent een externe pagina. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.
- U kunt ook woonbeurzen bezoeken om erachter te komen wat voor u handig is. Zo kunt u ideeën opdoen voor uw eigen of uw toekomstige huis.
'Kan ik ouder worden in mijn woning? En, als dat niet zo is, wat is er dan mogelijk?' Het zijn belangrijke vragen om op tijd over na te denken en mee aan de slag te gaan. De seniorenmakelaar helpt Rotterdamse ouderen in een sociale huurwoning hierbij.
Heeft u al nagedacht over uw toekomstige woonwens?
Stel uzelf de volgende vragen:
- Kan ik in mijn huidige woning prettig oud worden?
- Is mijn woning geschikt voor de toekomst?
- Is er een trap in de woning, hoe gaat het traplopen (nu en in de toekomst)?
- Is er een tuin, kan ik deze nog onderhouden?
- Zijn er winkels in de buurt, is er een huisarts en tandarts, kan ik deze makkelijk bereiken nu en in de toekomst?
- Zijn er voldoende activiteiten in de buurt? Kan ik deze zelfstandig bereiken nu en in de toekomst?
- Waar (in welk gebied/welke wijk) zou ik willen wonen?
- Zijn er voor ouderen geschikte woningen in dit gebied?
Op het moment dat het wonen in de huidige woning niet meer gaat en verhuizen noodzakelijk is, is het lastig om op korte termijn een geschikte woning te vinden.
Waar kan de seniorenmakelaar u bij helpen?
Bent u ouder dan 55 jaar en woont u in een sociale huurwoning in Rotterdam? Dan kunt u een beroep doen op Ilse Verschelden en Sandra Muller, de seniorenmakelaars van de gemeente Rotterdam. De belangrijkste taak van de seniorenmakelaar is om 55-plussers tijdig na te laten denken over hun woonsituatie in de toekomst. Is mijn woning geschikt om oud in te worden? Zo niet, wat zijn dan mijn mogelijkheden? Verhuizing of woningaanpassing?
Dit zijn onderwerpen waar seniorenmakelaars Sandra en Ilse u bij kunnen helpen:
- Informeren over ondersteuning bij het inschrijven op WoonnetRijnmond
- Wegwijs maken op WoonnetRijnmond.
- Reageren op woningen, mocht u dit zelf niet kunnen.
- Mogelijkheden huurtoeslag bekijken.
- Zoekadvies geven.
- Informatie verstrekken omtrent seniorencomplexen.
- Aanwezig zijn bij een bezichtiging.
- Geven van advies over mogelijkheden met betrekking tot aanpassingen in de huidige woning en eventuele doorverwijzing naar WMO of andere regelingen.
- Samen met u kijken naar de mogelijkheden wanneer u woont in een grote woning en wilt verhuizen naar een kleinere woning.
De seniorenmakelaar is een samenwerking van de woningcorporaties Havensteder. Link opent een externe pagina, Woonbron. Link opent een externe pagina, Woonstad Rotterdam. Link opent een externe pagina, Hef Wonen, SOR. Link opent een externe pagina, MaasWonen. Link opent een externe pagina, overkoepelende organisatie Maaskoepel en de gemeente Rotterdam.
Contact met een seniorenmakelaar
Heeft u vragen met betrekking tot uw (toekomstige) woonwensen? Neem dan contact op met één van de seniorenmakelaars. Zij helpen graag met informatie en advies.
Ze zijn bereikbaar via e-mail seniorenmakelaarmo@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina en telefonisch op maandag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur op 010 267 64 88.
Bent u (bijna) dak- of thuisloos? Heeft u psychische en andere problemen? Dan kunt u terecht bij de gemeente. Lees op de pagina over dak- en thuisloosheid welke mogelijkheden er zijn.
U woont zelfstandig, maar het lukt u niet altijd (meer) om uw huis op orde te houden. Kan niemand in uw omgeving u daarbij helpen, dan kunt u bij de gemeente terecht. Lees er meer over op de pagina huishoudelijke hulp.
U woont zelfstandig, maar het lukt niet altijd (meer) om goed voor uzelf te zorgen. Eigenlijk heeft u iemand nodig die u weer op weg helpt.
Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer.
Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.
Kunt u in uw omgeving niet goed zelfstandig functioneren door ziekte of beperking? Misschien biedt een hulpmiddel uitkomst, bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Sommige zijn te leen of te koop en voor andere kunt u naar de gemeente. Op de pagina hulpmiddelen leest u wat er mogelijk is.
Kunt u in uw eigen huis niet meer goed bewegen door een beperking of ziekte? Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. De gemeente kan u adviseren. Kijk op de pagina woningaanpassingen voor meer informatie.
Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.
Sommige hulpmiddelen kunt u zelf aanschaffen bij huishoudwinkels zoals Action of Blokker. Bijvoorbeeld elastische schoenveters, douchebeugels, een wandelstok, een rollator en lampjes met bewegingssensoren.
Thuistechnologie
Er zijn allerlei technische hulpmiddelen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het zijn vaak kleine, praktische oplossingen.
De Keuzegids Thuistechnologie helpt het goede technische hulpmiddelen te vinden. De gids beschrijft belemmeringen, zoals slechthorendheid of slecht ter been zijn. Daarbij geeft de gids suggesties voor technische oplossingen in huis. Van elk hulpmiddel wordt uitgelegd hoe het werkt en welke financiering hiervoor mogelijk is. De gids is beschikbaar bij de Vraagwijzers.
Bij mantelzorg neemt een persoon uit de omgeving, bijvoorbeeld een familielid of vriend, de zorg voor iemand op zich. Zorgt u voor iemand als mantelzorger of heeft u behoefte aan een mantelzorger? De gemeente kan u helpen. Bezoek de pagina mantelzorg voor alle informatie.
Heeft u een juridische vraag over wonen? Dan kunt u terecht bij de sociaal raadslieden. Zij kunnen u de weg wijzen in wetten, regelingen, formulieren en (overheids-) instellingen. Op de pagina sociaal raadslieden vindt u meer informatie.
Heeft u een Wmo-indicatie en wilt u uw zorg of ondersteuning veranderen, stopzetten of verlengen? Lees op de pagina Wijzigingen in zorg doorgeven hoe u dat doet.
Hulp bij het vinden van zorg
Regelhulp.nl. Link opent een externe pagina is de website van de Rijksoverheid die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp.