010werkt
Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de laatste 010werkt nieuwsbrief.
010werkt is een tweemaandelijkse nieuwsbrief voor Rotterdammers met een bijstandsuitkering. In de 010werkt van oktober vertelt Peter Eggink over zijn werk als wijkhubbeheerder van wijkhub Carnisse.
Om weer aan het werk te kunnen, volgde hij een activeringscursus om uit te vinden wat voor werk hij zou kunnen doen. Hij kon uiteindelijk terecht bij wijkhub Carnisse, wat hij zelf ook graag wilde. ‘Want ik voel me enorm verbonden met deze wijk en weet wat er speelt.’
Peter heeft als tip voor werkzoekenden: luister naar mensen die je adviseren. Als zij je iets aanbieden, een traject of cursus, zeg dan ja. Go with the flow, daar word je zelf beter van.’
Het verhaal van Peter en alle andere artikelen leest u hieronder.
Peter Eggink, geboren en getogen in de Wielewaal op Zuid, werkt sinds maart dit jaar als wijkhubbeheerder van wijkhub Carnisse. Omdat hij de wijk Charlois zo goed kent en de weg weet bij de gemeente Rotterdam, kan hij daar echt iets extra’s betekenen.
De wijkhub Carnisse ligt aan de drukke Pleinweg. Precies op de grens van de wijken Carnisse, Tarwewijk en Oud-Charlois. De hub zit nog in een opstartfase, maar het is er al gezellig druk. ‘Bij een wijkhub kunnen Rotterdammers laagdrempelig terecht met hun vragen’, legt Peter uit. ‘Over een weg die afgesloten is, het vuilnis dat niet is opgehaald of met moeilijke brieven. Maar ook Rotterdamse ambtenaren kunnen hier in de wijkhub Carnisse werken en zo letterlijk dicht bij de bewoners zijn. Het is de bedoeling dat ook de wijkraad gebruik gaat maken van de wijkhub.’
Activeringscursus
Om weer aan het werk te kunnen, volgde Peter aantal jaren geleden een activeringscursus. ‘Daarbij kijken ze wie je bent, wat je wat je kunt en waarvoor je geschikt bent. Zo kwam ik bij kringloopwinkel Rataplan terecht in Capelle aan de IJssel. Ik heb daar een mooi jaar gehad. Leuk werk en leuke collega’s.’
Verbonden
Peter’s voorkeur was om daarna op een wijkhub werken. Hij was blij dat het de wijkhub Carnisse werd. ‘Want ik had in de gebiedscommissie Charlois en de wijkraad Oud Charlois-Wielewaal gezeten. Ik voel me enorm verbonden met deze wijk en weet wat er speelt. Ik was echt blij dat er juist hier een vacature kwam voor een wijkhubbeheerder.’ Drie dagen per week zit Peter in Carnisse en één dag in Pernis.
Dat bevalt goed. ‘Mensen helpen en doorverwijzen: daar ben ik goed in.’
Betrokken collega
Peter’s werkcoach Emma van der Horst zegt over hem: ‘Peter heeft zich ontpopt tot een betrokken collega met hart voor de Rotterdammer. Laatst ontfermde hij zich over een verwarde dame uit de wijk.
Hij doet dan alles wat hij kan om haar te helpen en stopt niet tot zij de juiste hulp krijgt. Mooi om te zien.’
Go with the flow
Heeft Peter nog tips voor mensen die op zoek zijn naar werk dat goed bij hen past? ‘Belangrijk is dat je goed luistert naar de mensen die je adviseren. Als zij je iets aanbieden, een traject of cursus, zeg dan ja. Go with the flow, daar word je zelf beter van. En ook belangrijk: communiceer met je omgeving, denk aan je collega’s. Dan kun je het beste uit jezelf halen en het meeste toevoegen.’
Voor Rotterdamse ouderen en gezinnen met kinderen tot en met 17 jaar met een laag inkomen, is er het AOW- of Jeugdtegoed. Aanvragen kan nog tot en met 30 november 2024. Dit geld is onder andere voor dierenartskosten, openbaar vervoer, schoolspullen of een paspoort.
Het extra geld kan worden uitgegeven tot en met 28 februari 2025.
450 euro voor Rotterdamse ouderen
Het AOW-tegoed van 450 euro is er voor Rotterdamse ouderen met een inkomen lager dan 110% van het wettelijk sociaal minimum. Voor alleenwonende ouderen is dit een netto-inkomen lager dan 1.522,41 euro. Voor ouderen die met een partner en/of gezin wonen is dit een netto-inkomen lager dan 2.065,59 euro. U kunt nakijken of u in aanmerking komt en het tegoed aanvragen via
de pagina Aow-tegoed-aanvragen.
275 of 850 euro voor Rotterdamse gezinnen
Het Jeugdtegoed is er voor Rotterdamse gezinnen met kinderen van 4 tot en met 17 jaar met een laag inkomen. Gezinnen met kinderen van 4 tot en met 11 jaar krijgen 275 euro per jaar. Gezinnen met kinderen van 12 tot en met 17 jaar krijgen 850 euro per jaar. U kunt nakijken of u in aanmerking komt en het tegoed aanvragen via de pagina Jeugdtegoed-aanvragen.
Meer informatie
Hebt u vragen over het tegoed? Bel dan naar 14 010 en kies optie 4. Of kijk voor meer informatie op de pagina Jeugdtegoed en de pagina Aow-tegoed.
In Nederland komt elke 5 minuten een 65-plusser op de eerste hulp na een val in en om het huis. Gelukkig is er veel te doen om een val te voorkomen. Bijvoorbeeld een ‘Val Niet Training’. Nuttig, gezellig en gratis.
Loopt u een verhoogd risico om te vallen? Of uw ouders, familie of buren? Beantwoord de volgende vragen:
- Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen?
- Bent u bezorgd om te vallen?
- Hebt u moeite met bewegen, lopen of balans houden?
Hebt u ‘ja’ geantwoord op 1 of meer vragen? Probeer dan een ‘Val Niet Training’. Ga naar de website val-niet.nl. Link opent een externe pagina voor meer informatie of een training in de buurt.
Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan. Cliëntenraadslid Daphne Smit leverde sinds haar lidmaatschap de teksten aan voor de 010Werkt. Zij is vertrekkend lid en deelt met u haar persoonlijke ervaring in de bijstand.
Hoe het ècht is om werkloos te zijn
‘Als vertrekkend Cliëntenraadslid kan ik Rotterdammers met een uitkering nog één keer een beetje helpen. Ik ga u moed inspreken. Dat doe ik door mijn verhaal met u te delen. Als u een uitkering hebt dan heeft dat een flinke impact op uw leven. Zo ook bij mij.’
Mijn baan verloren
‘Jaren geleden werd mijn contract niet verlengd. Achteraf beter, want de baan paste helemaal niet bij me. Ik kreeg toen een depressie. Rekeningen bleven liggen. Er ontstonden betaalachterstanden. Deels omdat ik te lang op een uitkering moest wachten. Op een dag stonden er zelfs mannen voor mijn deur. Zij kwamen de waterleiding afsluiten. Hierdoor voelde ik me nòg slechter over mezelf.’
Vrijwilligerswerk en naar school
‘Al snel ging ik vrijwilligerswerk doen. Eerst verplicht, maar het werk was leuk. Mijn collega’s waren gezellig. We werkten goed samen en konden lachen met elkaar. Mijn lieve ouders zeiden: ga terug naar school. Dan kun je werk doen wat wel bij je past. Ik ging communicatie studeren. Nieuwe dingen leren vond ik altijd al leuk. Ze hielpen me ook met mijn schulden. Na een tijdje begon ik me weer mezelf te voelen.’
Mantelzorg
‘Toen werd mijn vader ziek. Hij kreeg dementie en ik werd mantelzorger. Die laatste jaren samen deelden we veel fijne momenten. Het was ook erg zwaar. Hij kon gelukkig nog bij mijn diploma-uitreiking zijn. Twee jaar geleden namen we afscheid van hem. Ik ben zo dankbaar dat ik zijn mantelzorger kon zijn.’
Vrijwilligerswerk
‘Daarnaast werd ik vrijwilliger bij de Cliëntenraad W&I. Want ik vind dat je ook goed geholpen moet worden door je gemeente als je werkloos bent. Met bewonersinitiatieven heb ik mijn buurt mooier en groener gemaakt. Veel mensen kon ik daar blij mee maken. Ik ben trots op alles wat ik heb gedaan. Nu ben ik klaar voor de volgende stap. Een betaalde baan waar ik mensen kan helpen.’
Dit is wat ik u wil meegeven
‘Laat u nooit vertellen dat u minder waard bent, omdat u een uitkering hebt. Veel mensen weten niet hoe moeilijk u het hebt. Alles wat u wel doet, doet ertoe.
Die training of opleiding die u doet om werk te vinden. Vrijwilligerswerk doen of mantelzorgen. U laten helpen door een psycholoog. Dit zijn allemaal goede stappen die u neemt. Om de maatschappij te helpen én om zelf vooruit te komen!
Ik wens u alle geluk en succes toe voor de toekomst.’
In deze rubriek vindt u trainingen, cursussen of speciale acties die u helpen bij uw ontwikkeling. Deze keer: de stad groener maken.
Kent u de buurttuinen en groene plekken in uw wijk? Er zijn er meer dan u denkt. U bent altijd welkom om te kijken of mee te doen in zo’n buurttuin of op een groene plek. Een beetje bewegen, onder de mensen zijn én bijdragen aan de natuur in de stad. Dat is goed voor iedereen en het kost niets.
Welkom om te kijken en mee te helpen
Elke dag zijn heel veel bewoners van Rotterdam druk bezig om de stad groener, gezelliger en gezonder te maken. Vaak beginnen ze gewoon met een paar buren of vrienden. Kijk maar eens naar de geveltuinen. Dat worden er steeds meer. Er zijn ook veel andere groene buurtplekken waar Rotterdammers zelf voor zorgen. U bent daar altijd welkom om te kijken. Of om te helpen met het tuinonderhoud, klusjes te doen of samen te planten en te oogsten. Er is vast een groene buurtplek die bij u past. Ook als u minder goed Nederlands spreekt of in minder goede gezondheid bent. Er kan heel veel.
Een plek vinden
Hoe vindt u een buurttuin of groene plek die bij u past? Vraag het eens aan uw buren of aan de gebiedsnetwerker van de gemeente. Of kijk op de website verbindgroen010.nl. Link opent een externe pagina. Daar staan heel veel groene initiatieven op een kaart. Kijk ook op de website degroeneconnectie.nl. Link opent een externe pagina. Of loop eens binnen bij een groen initiatief. Zij kunnen u altijd verder helpen.
Personeel nodig
En als het bevalt, kunt u ook eens nadenken over betaald werk in het groen. Er is veel personeel nodig bij de bedrijven in het groenonderhoud. Sommige hoveniersbedrijven kunnen u helpen om de overstap te maken.
Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Perspectief. Link opent een externe pagina.
Lukt het niet om een plek te vinden die bij u past of wilt u meer informatie? Mail dan naar info@degroeneconnectie.nl. Link opent een externe pagina.
In de rubriek Vraag & Antwoord staat elke uitgave informatie over een ander onderwerp. Deze keer: de energieklusser.
Waarom een energieklusser?
Een energieklusser helpt u te besparen op gas en stroom. Daarmee bespaart u op uw energierekening. En houdt u geld over voor andere dingen.
Hoeveel kan ik besparen?
U kunt tot wel 200 euro per jaar besparen op uw energierekening.
Hoe werkt het?
De energieklusser adviseert en doet klusjes bij u thuis om energie te besparen. Zoals:
- Ledlampen plaatsen.
- Tochtstrips aanbrengen.
- Radiatorfolie aanbrengen.
- Gordijnen ophangen die kou of hitte buiten houden.
Hoe lang is de energieklusser bezig?
De energieklusser is ongeveer 1,5 uur bezig. Hij kijkt eerst in uw woning hoe er energie bespaard kan worden en bespreekt dit met u. Daarna installeert de klusser meteen wat nodig is. U bespaart dus al direct op uw energierekening!
Wat kost de energieklusser?
De gemeente betaalt alles. Voor u is de energieklusser dus gratis.
Kan ik een energieklusser aanvragen?
Een gratis energieklusser is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 200% van het sociaal minimum. Dit betekent dat mensen met bijstand de energieklusser kunnen aanvragen.
Hoe vraag ik een energieklusser aan?
U vraagt een energieklusser aan op de pagina Energieklusser-aanvragen.
U kunt ook bellen naar 14 010. Zij helpen u verder met de aanvraag.
Wie zijn de energieklussers?
De gemeente heeft vijf bedrijven uitgezocht die energieklussers leveren. In Rotterdam-Zuid zijn dat Kringpower en Regionaal Energieloket. In Rotterdam-Noord zijn dat Klimaatroute, Just for You en Rotterdam Inclusief.
Bent u tussen de 62 en 65 jaar, woont u in Nederland en woonde u eerder in een ander land? Dan hebt u misschien recht op pensioen uit het land (of: de landen) waar u toen woonde.
AOV en Pensioen
Woonde u eerder bijvoorbeeld op Aruba, Curaçao, Sint-Maarten of Caribisch Nederland? Dan kunt u AOV (Algemene Ouderdomsverzekering) krijgen. Kijk voor meer informatie op de website rijksdienstcn.com. Link opent een externe pagina. Woonde u bijvoorbeeld in België, Bulgarije, Duitsland, Kroatië, Noorwegen, Polen, Suriname of Turkije? Dan kunt u pensioen krijgen.
Aanvragen en doorgeven
U vraagt AOV of pensioen aan bij het land (of: de landen) waar u hebt gewoond. Krijgt u een besluit dat u dit pensioen krijgt, geef dit dan binnen 2 weken door aan de gemeente. Geef ook de extra inkomsten binnen 2 weken door aan de gemeente. Dan voorkomt u een schuld bij de gemeente. Met inkomsten uit een pensioen krijgt u een lagere bijstandsuitkering. Geef wijzigingen in uw inkomen door via het wijzigingsformulier op de pagina Wijzigingen-doorgeven.
Vragen
Hebt u vragen? Bel met uw inkomensconsulent. Of bel ons algemene telefoonnummer 14010.
Uw uitkering is van veel verschillende dingen afhankelijk. Bijvoorbeeld uw gezinssituatie en wie er bij u in huis woont. Of u inkomsten hebt of extra geld krijgt. Of dingen waar u misschien niet gauw aan denkt. Bijvoorbeeld als iemand uw huur betaalt. Dit kan allemaal gevolgen hebben voor uw uitkering. Geef daarom uw situatie en alle wijzigingen zo compleet mogelijk door aan de gemeente.
Gokken
Ook gokken heeft gevolgen voor uw uitkering. We houden rekening met uw opbrengsten. Het maakt daarbij niet uit hoeveel geld u heeft ingezet. Als we niet kunnen controleren wat de opbrengst is geweest, dan korten we uw uitkering met het bedrag dat u hebt ingezet.
Meer informatie
Er zijn meer situaties die belangrijk kunnen zijn voor uw uitkering. Voor meer informatie en wat u dan moet doen kijk op de pagina Wijzigingen-doorgeven.
Op zoek naar leuk vrijwilligerswerk? Bijvoorbeeld voor uw Prestatie010? Misschien is één van deze vacatures iets voor u.
Kijk ook eens op de website zorgzaam010.nl voor nog meer vacatures. Link opent een externe pagina. U kunt er ook een test doen om te kijken welk vrijwilligerswerk goed bij u past. Link opent een externe pagina.
Medewerker/vrijwilliger bij het distribu¬tiecentrum Voedselbank (Rotterdam West)
De Voedselbank Rotterdam is een stichting zonder winstoogmerk. De Voedselbank steunt mensen die het financieel minder hebben met een tijdelijk voedselpakket. Het distributie-centrum van de Voedselbank zoekt vrijwilligers om onder andere te helpen bij het halen en ontvangen van goederen, controleren van kwaliteit en aantallen, plannen en verdelen van goederen en producten klaarzetten.
Werktijden: in overleg, wekelijks 4 tot 8 uur.
Vrijwilliger Beautymiddag bij Leliezorg¬groep Slingedael (Charlois/Pendrecht)
Slingedael is een Doelgroep Expertisecentrum (DEC) voor mensen met het syndroom van Korsakov. Het biedt wonen met zorg, begeleiding en behandeling. Slingedael zoekt iemand die wil helpen bij de beautyactiviteit. Elke donderdag-middag kunnen bewoners een maskertje of een gezichtsmassage krijgen en worden de nagels gevijld en gelakt. Met een kopje koffie en gezellige muziek.
Werktijden: iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.
Vrijwilliger/begeleider Computerlessen in Bibliotheek bij UVV (Prins Alexander)
In de bibliotheek kunnen mensen les krijgen als zij weinig ervaring hebben met de computer en internet. De bibliotheek werkt met een basis-cursus (computer opstarten, e-mails versturen, het internet gebruiken etc.) en 3 aanvullende modules.
Taken: de ruimte in orde maken, koffie en thee klaarzetten, cursisten helpen.
Werkijden: maandag van 13.30 tot 15.30 uur (per oktober).
Tip: Uw profiel op HalloWerk hoeft niet in één keer af. Werk er in kleine stappen aan. Dat houdt het leuk.
Bekijk eerdere edities van 010werkt op Archiefweb
- 010werkt augustus 2024. Link opent een externe pagina
- 010werkt juni 2024. Link opent een externe pagina
- 010werkt april 2024. Link opent een externe pagina
- 010werkt februari 2024. Link opent een externe pagina
- 010werkt december 2023. Link opent een externe pagina
- 010werkt oktober 2023. Link opent een externe pagina
- 010werkt augustus 2023. Link opent een externe pagina
- 010werkt juni 2023. Link opent een externe pagina
- 010werkt april 2023. Link opent een externe pagina
- 010werkt februari 2023. Link opent een externe pagina
- 010werkt december 2022. Link opent een externe pagina
- 010werkt oktober 2022. Link opent een externe pagina
- 010werkt augustus 2022. Link opent een externe pagina
- 010werkt juni 2022. Link opent een externe pagina
Meer informatie
Hebt u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.