Fietsstad
Op de fiets naar werk, school, een sportvereniging, de supermarkt of de stad. In Rotterdam kan alles op de fiets. Snel én makkelijk naar het centrum, het buitengebied of omliggende steden.
Het is gratis dagelijkse beweging. De lucht in de stad blijft gezond en er is minder verkeersgeluid.
Rotterdam is (nog) geen typisch Nederlandse fietsstad. Dat is vooral te merken aan de wegen in de stad. Die zijn vooral voor de gemaakt de auto's. Maar dat is aan het veranderen. Er zijn sinds 2010 bijna twee keer zo veel fietsers. En dat worden er elk jaar meer. Tijd dus om meer ruimte te maken voor fietsers.
Hoe doen we dat?
- We verbeteren of verbreden fietspaden.
- We maken nieuwe fietspaden in de stad en naar steden in de omgeving.
- We zorgen dat verkeerslichten voor fietsers vaker én langer op groen staan. Voor auto’s scheelt dit maar een paar seconden.
- We bouwen snel nieuwe fietsenstallingen of plaatsen extra fietsnietjes op straat. In gebouwen en op straat.
- We stimuleren jonge kinderen en hun ouders via basisscholen om op de fiets naar school te komen.
- We betalen mee aan fietslessen en organiseren de lessen voor Rotterdammers van jong tot oud. Op plekken in de stad, zoals scholen en buurthuizen.
- We zorgen dat Rotterdammers een fiets hebben als ze die nu niet kunnen betalen.
- We helpen organisaties via de Rotterdamse Fietsalliantie.
Rotterdamse Fietsalliantie
Gemeente Rotterdam is trotse partner van de Rotterdamse Fietsalliantie. In dit netwerk zitten meer dan 50 organisaties uit Rotterdam. Allemaal met één zelfde doel: Rotterdammers vaker, veiliger en prettiger laten fietsen door de stad. Door samen te werken, hopen we te helpen zodat er nog meer fietscultuur in Rotterdam komt.
Op de website rotterdamopdiefiets.nl. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie over fietsen in Rotterdam.
Wat kunt u zelf regelen?
Is uw fiets of die van uw kinderen nog in redelijke staat? Maak er dan een andere Rotterdammer blij mee en doneer uw fiets. Ga naar Geef door die fiets | Rotterdam.nl voor de inzamelpunten bij u in de buurt.
Is uw fiets niet meer te repareren, breng de fiets dan naar een milieupark. Of laat hem gratis ophalen door de gemeente. Voor het ophalen maakt u een afspraak via het online formulier. Link opent een externe pagina. Zo blijft er genoeg plek in het rek voor iedereen
Bent u uw fiets kwijt? Check dan of uw fiets bij het Fietspunt staat. Bij Fietspunt worden de fietsen verzameld die gemeente en politie uit de stad hebben verwijderd. Vermoedt u dat uw fiets is gestolen, dan adviseren wij u aangifte te doen bij de politie.
Ziet u ongebruikte fietsen in uw buurt, of fietswrakken? Help mee door dit te melden bij de gemeente. Dit kan via de MeldR-app, de pagina Melding buitenruimte doen. Link opent een externe pagina of door te bellen naar 14 010.
Uw werkgever kan als u met de fiets naar het werk. Link opent een externe pagina komt u belastingvrij vergoeden met 19 cent per fietskilometer.
Kijk op de pagina Fietsparkeren voor alle mogelijkheden
Meer informatie
Wat we graag willen voor de komende jaren staat in onze aanpak 'Fietskoers 2025'. Link opent een externe pagina (pdf, | raadsinformatie.nl).
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact met ons op via ons loket. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Fiets.