Samen leven in Kralingen
Kralingen is een aantrekkelijke wijk om te wonen en te recreëren voor studenten. Er komen steeds meer studenten in de wijk wonen. En dat geeft ook meer overlast.
De gemeente wil overlast door studenten aanpakken, zodat bewoners prettig kunnen samenleven in Kralingen. Samen met partijen uit de wijk is daar een actieplan voor gemaakt. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze aanpak.
Actieplan
Samen met alle betrokkenen is het Actieplan Studentenoverlast Kralingen. Link opent een externe pagina (PDF, Rotterdam.notubiz.nl) opgesteld en vastgesteld in het college van burgemeester en wethouders. In het actieplan wordt duidelijk hoeveel overlast in Kralingen ervaren wordt, waardoor dat komt en in welke straten dat het meeste voorkomt.
Acties zijn:
- Voor woonoverlast is speciaal voor Kralingen een 'stoplichtmodel' ontwikkeld. Dat maakt dossieropbouw van woonoverlast overzichtelijk en beter te volgen.
- Overlast op straat wordt onder anderen bestreden door de inzet van extra BOA’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar). Zij hebben contact met alle studentenorganisaties.
- Om verkamering tegen te gaan is er extra regelgeving gekomen. Zoals het nul-quotum en de zelfbewoningsplicht. Daarnaast wordt via het Uitvoeringsplan Studentenhuisvesting 2023-2026. Link opent een externe pagina (Gemeenteraad.rotterdam.nl) extra studentenhuisvesting op andere plekken gerealiseerd.
- Er zijn diverse acties en communicatiemiddelen bedacht om te zorgen dat studenten en hun medebewoners elkaar beter leren begrijpen.
De effecten van deze acties worden samen met de betrokken partijen continu bekeken en waar nodig bijgestuurd. Bewoners worden op de hoogte gehouden via een email-nieuwsbrief. Wilt u de nieuwsbrief ook ontvangen, stuur dan een mail naar kralingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Overlast melden
Het is heel belangrijk dat bewoners overlast melden. Op basis van deze meldingen kunnen handhavers juist handelen en prioriteiten stellen. Hieronder vindt u bij 'Vragen en antwoorden' waar u wat kunt melden.
Vragen en antwoorden
Om prettig met elkaar samen te wonen gelden de volgende leefregels:
- Veroorzaak geen geluidsoverlast: zet de muziek niet keihard, zeker niet na 20.00 uur als kinderen naar bed gaan. Na 22.00 uur moet het gewoon stil zijn. Sluit de ramen en zet de muziek zacht of uit.
- Wees stil op straat, in je tuin of op je balkon, ook als je bezoek weggaat of als je zelf laat thuiskomt. Ook rookpauzes buiten geven vaak onbedoeld geluidsoverlast.
- Zorg dat je je fiets of (deel)scooter netjes neerzet, zodat anderen daar geen last van hebben.
- Hou de stoep en straat netjes. Breng winkelwagens terug naar de winkel en gooi vuilnis in de container. Veeg sigarettenpeuken en gebroken glas op en laat geen flessen of glazen in de vensterbank achter.
- Zorg voor prettig contact met je medebewoners. Mogelijk kun je aansluiten bij een buurtapp. Doe bij hen een briefje in de bus als je een keer een feestje wil geven.
Overlast kan op de volgende manieren worden gemeld:
Spoedeisende of verdachte situaties | 112 Politie |
Overlastgevende of verdachte situaties | 0900 - 8844 Politie algemeen |
Anoniem melden | 0800 - 7000 Meld Misdaad Anoniem |
Overlast in de buitenruimte Bijvoorbeeld: afval, riool, bestrating, deelfietsen/-scooters, verlichting | 14 010 www.rotterdam.nl/meldr Of snel en eenvoudig via de MeldR app |
Woonoverlast | 14 010 of woonoverlast@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina www.rotterdam.nl/woonoverlast (met DigiD) |
Overlast op straat | 14 010 of veiligheidsloket@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina |
Advies woonoverlast/ buurtbemiddeling | 0883 - 777 666 (op maandag tot en met vrijdag 13.00-17.00 uur) www.awr010.nl. Link opent een externe pagina |
Illegaal gebruik van een gebouw | 14 010 of www.rotterdam.nl/illegaal-gebruik-van-een-gebouw-melden |
Kamerbewoning zonder vergunning/overbewoning | ivisb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina (Handhaving Stadsbeheer) |
Overlast van evenementen, bedrijven of verenigingen | 0888 - 333 555 DCMR ww.dcmr.nl/overlast-melden. Link opent een externe pagina |
Spreekuur Studentenoverlast of algemene vragen | Aanmelden via: kralingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina |
U belt de politie als de overlast zo snel mogelijk moet stoppen. Hierbij kan het voorkomen dat de politie komt als de overlast gestopt is of vanwege andere prioriteiten niet kan komen. Het is daarom ook belangrijk dat de gemeente weet waar overlast plaatsvindt of plaatsvond. Dan neemt de gemeente of de politie op een rustig moment contact op met de overlastgever. Ook kan de gemeente zo een dossier opbouwen, voor als verdergaande maatregelen nodig zijn.
In 2021 heeft de politie 353 meldingen gekregen van woonoverlast door studenten in Kralingen. Dit zijn meldingen over 235 adressen in Kralingen. Van de 235 adressen waar meldingen over zijn gedaan bij de politie, is bij 148 adressen ook overlast geconstateerd door de politie en/of een melding van overlast gedaan bij de gemeente. Deze adressen zijn opgenomen in het stoplichtmodel.
In 2022 heeft de politie 398 meldingen gekregen van woonoverlast door studenten in Kralingen. Dit zijn meldingen over 312 adressen in Kralingen. Hiervan zijn op 116 adressen constateringen gedaan.
Het stoplichtmodel is een model dat dossieropbouw van woonoverlast inzichtelijker en beter volgbaar maakt. Dit gebeurt op basis van meldingen bij gemeente en politie. Aan de stappen in de bestaande escalatieladder van de beleidsregel 'Samen tegen Woonoverlast' zijn de kleuren groen, geel, oranje en rood toebedeeld. Binnen deze kleuren maakt de veiligheidsregisseur woonoverlast de inhoudelijke afweging over welke instrumenten op basis van de specifieke situatie zullen worden ingezet.
Groen
De eerste stap bij woonoverlast is dat bewoners in gesprek gaan met de overlastgevers. Zij kunnen hierbij advies krijgen van de Advieslijn Woonoverlast Rotterdam (AWR). Lukt dit gesprek niet, dan is het belangrijk dat bewoners woonoverlast melden bij gemeente en de politie. Een pand krijgt de kleur groen zodra gemeld wordt bij de gemeente en/of de politie ter plekke één keer overlast heeft geconstateerd en een waarschuwing heeft gegeven. Bij een melding bij de gemeente wordt het pand door medewerkers van Team Wonen bezocht.
Geel
De woonoverlast houdt aan en er wordt vaker gemeld. Door de politie is overlast geconstateerd en eventueel een bekeuring (proces-verbaal) gegeven. Ook kan de politie de geluidsapparatuur in beslag nemen. De veiligheidsregisseur woonoverlast start in overleg met politie aan de opbouw van een dossier en spreekt de overlastgevers aan op hun gedrag.
Oranje
De woonoverlast is ernstig en langdurig. Op dit moment krijgen zowel de bewoners als de eigenaar van de gemeente een brief, waarin zij worden gesommeerd de overlast te stoppen. Hierin wordt ook aangegeven welke zware (rode) maatregelen genomen kunnen worden als zij zich hier niet aan houden. De gemeente gaat (vaak samen met de wijkagent) ook in gesprek met de bewoners (studenten) en de eigenaar. In deze oranje fase kan mediation worden ingezet. Dit is een intensief traject onder leiding van een onafhankelijk professional die met de melder en overlastgever meerdere gesprekken voert en hen concrete afspraken laat ondertekenen.
Rood
De woonoverlast is zeer ernstig en de gemeente schat in dat de overlast alleen stopt door de inzet van zware instrumenten. Daar waar de politie op dit adres onvoldoende constateringen heeft gedaan, kan een geluidsmeter worden geplaatst om de overlast te onderbouwen. De burgemeester kan een gedragsaanwijzing opleggen met een last onder dwangsom (LOD) van € 500 per geconstateerde overtreding tot een maximum van € 3.000. Aan de eigenaar kan worden geadviseerd om het huurcontract met de studenten te ontbinden. Hier is vaak een civielrechtelijke procedure voor nodig. Ook kan de gemeente besluiten de kamerverhuurvergunning in te trekken. Dit heeft tot gevolg dat de eigenaar voortaan op dit adres nog maximaal 2 personen mag huisvesten.
Op 1 januari 2022 zijn er 148 adressen in Kralingen bekend waar studenten woonoverlast veroorzaken. Op 1 januari 2023 is dit gedaald naar 116 adressen. De verdeling is:
Stoplichtmodel | januari 2022 | januari 2023 |
---|---|---|
Groen | 84 | 68 |
Geel | 32 | 35 |
Oranje | 29 | 10 |
Rood | 3 | 3 |
Gebruik de MeldR-app om deelscooters en -fietsen te melden. Deze meldingen komen direct bij de aanbieder (Felyx, Go, Check en andere) die deze met voorrang behandelt. De aanbieders kunnen gebruikers ook beboeten of van het platform verwijderen.
Op basis van de cijfers 'woonoverlast' en 'overlast op straat' is de overlast het grootst in de volgende straten:
- Aegidiusstraat
- Lambertusstraat
- Oostmaasstraat
- Vredehofstraat
- Adamshofstraat
- Oudedijk
- Lusthofstraat
- Slotstraat
- Waterloostraat
- Voorschoterlaan
- Avenue Concordia
- Oostzeedijk Beneden
- Honingerdijk
- Struisenburgdwarsstraat
- Kortekade
In grote delen van de wijk mag op straat geen alcohol gedronken worden. Op basis van de studentenoverlast heeft burgemeester Aboutaleb het bestaande APV alcoholverbodsgebied in Kralingen uitgebreid met de straten waar de overlast het meest wordt ervaren. Bekijk het advies van de politie met een kaart van de omvang van het gebied. Link opent een externe pagina (PDF, Gebiedscommissies.notubiz.nl).
Op 1 juli 2021 werd de 'Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad 2021' van kracht. De volgende regels gelden nu in Kralingen:
Voor kamerverhuur aan meer dan twee personen is een vergunning nodig. Eerder gold dit voor meer dan drie personen.
In de buurten Kralingen-West, Kralingen-Oost en Struisenburg geldt een nulquotum. Dit betekent dat hier geen enkele nieuwe kamerverhuurvergunning is toegestaan. In de buurt de Esch geldt dit nulquotum niet. Daar is nieuwe kamerverhuur toegestaan, mits er binnen 50 meter geen andere kamerverhuurvergunning is afgegeven.
Alle vergunningaanvragen kunnen geweigerd worden vanwege geconstateerde aantasting van de leefbaarheid en het woonmilieu (overlast). Al verleende vergunningen kunnen worden ingetrokken als ze leiden tot aantasting van de leefbaarheid en het woonmilieu.
Als u illegale situaties kent bij u in de buurt, kunt u dit melden bij ivisb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Vanaf 1 september 2022 moesten alle bestaande studentenhuizen van drie en meer bewoners een kamerverhuurvergunning hebben. Dit heeft geleid tot veel nieuwe kamerverhuurvergunningen. In de buurten Kralingen Oost, Kralingen West en Struisenburg is het totaal aantal kamerverhuurvergunningen gestegen van 173 naar 499. Kralingen West en Kralingen Oost zijn de meest verkamerde buurten van Rotterdam.
De gemeenteraad heeft op 16 december 2021 besloten om per 1 januari 2022 opkoopbescherming (zelfbewoningsplicht) in te voeren in Kralingen-West en Kralingen-Oost. Vanaf deze datum mogen woningen met een WOZ waarde tot € 405.000 niet meer gekocht worden om te verhuren, ook niet ten behoeve van kamerverhuur. Deze opkoopbescherming geldt niet voor Struisenburg en de Esch.
Het antwoord is onomwonden nee, dat mag dus niet. Als de eigenaar meer personen in het pand laat wonen dan het aantal dat de vergunning vermeldt, ziet de gemeente dit als een nieuwe situatie.
De gemeente heeft in 2022 in heel Rotterdam 1.075 controles uitgevoerd op kamerverhuur zonder vergunning. In 160 gevallen werden kamers verhuurd zonder vergunning. In alle 160 gevallen is een last onder dwangsom opgelegd om de strijdigheid te beëindigen. In 3 gevallen is de dwangsom ook echt opgelegd, omdat de eigenaar niet op tijd in actie kwam. In alle andere gevallen heeft de eigenaar het aantal bewoners teruggebracht naar 2 of was legalisering door een vergunning mogelijk. In 4 gevallen was de overtreding zo ernstig dat een bestuurlijke boete opgelegd is.
In Kralingen zijn 76 woningen gecontroleerd. In 17 gevallen was sprake van een strijdige situatie waar handhaving op is gevolgd. Het bleek niet nodig hier een dwangsom of bestuurlijke boete op te leggen.
De gemeente handhaaft het verbod op kamerverhuur zonder vergunning via twee lijnen:
- De gemeente controleert bij overlastmeldingen (bij de gemeente én de politie) of het vermoeden bestaat van kamerbewoning zonder vergunning.
- De gemeente controleert alle adressen waar na een mutatie in de Basisregistratie Personen (BRP) vier personen ingeschreven staan:
- als niet bekend is dat zij één huishouden vormen
- als er geen vergunning voor kamerverhuur verleend is.
Als de gemeente constateert dat er geen vergunning is verleend, neemt zij de volgende stappen:
- De eigenaar krijgt een last onder dwangsom opgelegd, waarbij hij of zij binnen een gestelde termijn de overtreding kan beëindigen.
- Als de eigenaar de situatie niet kan legaliseren door alsnog een vergunning aan te vragen en te krijgen, zal deze het aantal bewoners moeten terugbrengen.
- Maakt de eigenaar geen einde aan de illegale situatie binnen de gestelde termijn, dan moet hij een dwangsom betalen en kan de gemeente hem of haar ook nog een bestuurlijke boete opleggen.
Als de gemeente een vergunning voor kamerverhuur verleent, wordt dit gepubliceerd. Via Berichten over uw buurt. Link opent een externe pagina (Overheid.nl) kan iedereen op de hoogte zijn van aangevraagde en verleende vergunningen. Een belanghebbende kan binnen zes weken na de publicatiedatum van de verleende vergunning een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.
In februari 2023 heeft het college van B en W het Uitvoeringsplan Studentenhuisvesting 2023-2026. Link opent een externe pagina (Gemeenteraad.rotterdam.nl) vastgesteld. Dat is om het grote tekort aan studentenwoningen aan te pakken. Het plan is samen met onderwijsinstellingen, verhuurders en studentenorganisaties opgesteld. Het doel is elk jaar minimaal 400 studentenwoningen te realiseren, zodat er voor iedere student een goede woonplek is. Onderdeel van het uitvoeringsplan is het Kwaliteitsbeleid Studentenhuisvesting. Daar staat in waar nieuw te ontwikkelen studentenhuisvesting aan moet voldoen.
De toename van studenten in Rotterdam komt vooral door het groeiende aantal internationale studenten. Samen met de onderwijsinstellingen presenteert de gemeente dit jaar nog maatregelen om de instroom van buitenlandse studenten te beperken. Daarmee wil de gemeente onder andere de studentenhuisvesting meer spreiden over de stad. Dat beperkt mogelijke overlast op plekken waar veel studenten wonen.
Op campus Woudestein zijn plannen voor ongeveer 360 studentenwoningen. En ook in het Brainpark worden er de komende jaren honderden gebouwd. Verder is het de bedoeling om kamerhuur bij een hospita te stimuleren, onder andere door er meer bekendheid aan te geven. De verhuur van studentenwoningen gebeurt bij voorkeur door studentenhuisvesters, zoals Stadswonen of SSH. Zij zorgen ervoor dat studentenwoningen betaalbaar zijn.
Tijdens de bewonersbijeenkomst op 22 september 2021 bespraken 90 bewoners de situatie in de wijk met wethouder Kurvers, (bouwen en wonen), gemeenteambtenaren, gebiedscommissieleden, politie en studentenverenigingen. De nieuwe huisvestingsregels en de aanpak van de overlast werden toegelicht.
Bewoners gaven het volgende aan:
- Er is (ernstige) geluidsoverlast, openbare dronkenschap, vervuiling en overlast van deelscooters en fietsen.
- Er is zo vaak geluidsoverlast, dat melden voor bewoners een dagtaak is geworden. En vaak is niet duidelijk wat met de meldingen wordt gedaan.
- Ondanks aanscherpingen in de huisvestingsverordening, zijn meer gezinswoningen opgekocht en verkamerd (in sommige straten nu 50 tot 60%).
- Bewoners melden overlast en (illegale) uitbreiding van het aantal verhuurde kamers per woning en verplaatsing van studentenhuizen. Een aantal bewoners is verwikkeld in bezwaar- en beroepsprocedures tegen aanvragen en verleende kamervergunningen. Deze procedures vragen veel tijd en energie.
Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst vindt u in het artikel Kralingers wanhopig over studentenoverlast. Link opent een externe pagina in de Ster van Kralingen. De bijeenkomst is op Facebook terug te zien. Link opent een externe pagina (niet ondertiteld).
Op 18 oktober 2022 waren ongeveer 100 bewoners (ook digitaal) bij de volgende bewonersbijeenkomst. De gemeente, wijkraad Kralingen en bewonersgroep STOK kijken terug op een prettige avond. In het gesprek tussen wethouder Karremans, bewoners, gemeente, studenten, huiseigenaren en de Erasmus Universiteit werd duidelijk wat er goed gaat en wat beter kan.
De bijeenkomst is op Facebook terug te zien. Link opent een externe pagina (niet ondertiteld).
Meer informatie
Hebt u nog vragen? Of wilt u zich aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief, of voor het spreekuur? Stuur dan een bericht naar kralingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Als u in gesprek wilt met andere bewoners, kunt u contact opnemen met stichting STOK via informatie@stok-nu.nl. Link opent een externe pagina.