Afvalvrije wateren
Er komt heel veel zwerfafval in water terecht. Ook in het water in Rotterdam. De gemeente wil voorkomen dat zwerfafval in het water komt en naar zee drijft. Wat doet de gemeente en wat kunt u doen?
Er ligt veel afval in het water en aan de oevers.
Het afval is schadelijk voor mens, dier en milieu. En het ziet er rommelig uit.
Veel van het afval in zeeën en oceanen komt uit rivieren. Dat is een groot probleem en is een deel van de wereldwijde vervuiling.
Microplastics
Plastic afval zorgt voor microplastics in het water. Grotere stukken breken in kleinere stukjes door zonlicht, zuurstof en wrijving. Deze kleine stukjes plastic worden gegeten door vissen en andere dieren. Als wij deze dieren eten komt ook het plastic in ons lichaam.
Onze plannen voor de toekomst
We willen dat er in 2050 geen afval meer is onze Rotterdamse wateren.
Dat is goed voor dier, mens en milieu.
Zo houden én vergroten we de biodiversiteit in de stad. En het zorgt voor een gezonde en veilige leefomgeving. Waar het fijn is om te wonen en te recreëren.
Het weghalen van afval is maar een deel van de oplossing van het probleem. We willen dat het er niet in komt.
We doen er van alles aan om te zorgen dat er geen plastic afval in het water komt. Samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties .
En plastic dat toch in het water komt halen we er zo snel mogelijk uit.
Zo kan het niet naar zee toe en in kleine stukjes breken.
We willen het afval dat uit het water komt zoveel mogelijk verwerken tot nieuwe grondstof.
Dat gaat het beste als plastic nog niet te lang in het water heeft gelegen.
We hebben een Strategie Marien Zwerfafval gemaakt.
Met plannen om de Rotterdamse wateren schoon te krijgen en schoon te houden.
Samenwerkingen en initiatieven in de stad
Het is belangrijk om samen te werken met verschillende partijen. Niemand kan dit probleem alleen oplossen.
Daarom zoeken we steeds naar verbindingen met partners. Er zijn in de stad al verschillende initiatieven. Zo liggen er acht afvalvangsystemen in het water op verschillende plekken in de stad. Deze systemen vangen plastic en ander afval op uit het oppervlaktewater. Hiermee wordt voorkomen dat het afval in kleine stukjes breekt, waterdieren dit opeten en het afval naar de zee toe gaat. Ze liggen op plekken waar veel zwerfafval zoals plastic zich ophoopt of een grotere kans heeft dat het zich daar ophoopt. De stroming en het getij van het water spelen een belangrijke rol bij de keuze van de plek.
Leverancier | Soort | Plek(ken) |
Clear Rivers | Litter Trap | Coolhaven, Delfshaven en Persoonshaven |
Clean Sea Solutions | Aquapod | Leuvehaven |
Seabin | Seabin | Lombardkade en Spaanse Polder |
All Seas | Catchy2 | Onder de Erasmusburg |
Noria | CirCleaner | Keilehaven |
Wethouder Arno Bonte, hoogheemraad Marcel Belt en Ramon Knoester van CLEAR RIVERS namen begin 2021 de plasticvangers in de Coolhaven officieel in gebruik.
In de Persoonshaven, Coolhaven en bij de Achterhavenbrug liggen plasticvangers die het zwerfafval uit het water opvangen in een bak.
Dit afval komt in de vanger door wind en stroming. Als het afval in de afvalvanger zit kan het er niet meer uit. De afvalvanger wordt elke week leeg gemaakt.
Als het kan wordt het plastic verwerkt tot nieuwe grondstof. Bijvoorbeeld voor een drijvend park. Of nieuwe plasticvangers.
Dit drijvende park lag een tijdje in de Rijnhaven en ligt nu in de Persoonshaven. Het recycled park is 140 m2 groot. Het is gemaakt van gerecycled plastic van plastic dat werd opgevist uit rivieren.
Het recycled park trekt vogels, vissen en micro-organismen aan. Zo zorgt het voor meer biodiversiteit in de omgeving. Vogels gebruiken het park ook om te broeden.
Eerder werkten wij ook al samen met het Havenbedrijf, Rijkswaterstaat en Plastic Whale. Zij maakten een bijzondere sloep. Link opent een externe pagina.
De sloep is gemaakt van plastic flesjes die zijn opgeraapt tijdens de Wereldhavendagen. En met die sloep wordt nu plastic uit het water gevist.
Bekijk op de site van het Havenbedrijf Rotterdam. Link opent een externe pagina wat het nog meer doet om de havens schoon te houden.
Wethouder Bonte heeft namens de gemeente Rotterdam in 2020 de intentieverklaring ondertekend. Daarmee is Rotterdam aangesloten bij de Community of Practise Plastic (CoPP).
Samen met publieke en private organisaties, kennisinstituten, NGO’s en onderwijsinstellingen.
De partijen voelen zich betrokken bij de problemen met het plastic in het water.
Dankzij deze community wordt het nieuws over dit probleem goed gevolgd.
Ze delen met elkaar de onderzoeksstrategieën, kennis en gegevens die ze verzamelen.
De CoPP Rijn-Maasdelta maakt een volledig, betrouwbaar, gevalideerd totaalbeeld van plastics in de wateren van de Rijn-Maasdelta.
En onderzoekt hoe ze het Rijn-Maasdelta gebied kunnen monitoren en saneren. En wat gedaan kan worden met het opgehaalde plastic.
Deze drijvende afvalzuiger zuigt het afval naar zich toe en houdt dit vast in zijn filter. Het gezuiverde water komt er weer uit. Het filtert ook kleinere stukjes plastic.
De afvalzuiger wordt regelmatig geleegd. Hij is gemaakt van gerecycled plastic.
Deze afvalzuiger ligt aan de Lombardkade en in de Spaanse Polder vlak bij een fastfoodrestaurant.
In de Keilehaven ligt een CirCleaner van Noria in het water. Dit afvalvangsysteem vangt ongeveer 1 kuub zwerfafval per week op. Het systeem maakt daarvoor gebruik van de stroming van het water en de meest voorkomende windrichting. Het afval drijft door stroming en wind naar de opening van het systeem. Een rad met vijf gebogen scheppen draait automatisch tegen de stroomrichting in en schept het afval uit het water. Dat afval valt vervolgens in de container van het rad. Dit voorkomt dat het afval een andere kant op drijft als de stroming verandert. Een kap sluit het systeem af, zodat er geen plastic uit waait. Het systeem werkt op zonnepanelen en verbruikt weinig energie.
We hebben een vuilvisteam. Die maakt dagelijks de wateren in de stad schoon. En gaat ook naar locaties waar bewoners meldingen over hebben gedaan. Dit team weet als beste waar het afval zich ophoopt.
Het team werkt in een emissieloze elektrische boot.
In het voor- en najaar doen vrijwilligers onderzoek naar afval langs het water. Zij registreren welk soort afval zij vinden en hoe groot dit is.
Dit gebeurt steeds op een vastgesteld stuk oever van 100 meter. Zo zien we of de maatregelen die we in Rotterdam nemen het goede effect hebben.
Het afval wordt geteld met de OSPAR-methode. Dit is een meetmethode die wereldwijd gebruikt wordt voor het tellen van afval.
Wilt u ook helpen met het beter inzicht krijgen in welk afval waar ligt? Meld u dan aan bij IVN Natuureducatie.
Er zijn elk jaar evenementen en themadagen. Dan gaan bewoners, bedrijven en andere organisaties samen op pad om de wateren schoon te maken.
Wat kunt u zelf doen om het water schoon te houden?
- Boodschappen Gebruik zo min mogelijk plastic. Kies voor herbruikbare materialen. Neem een eigen tas mee als u uw boodschappen doet of winkelt. En zorg voor een netje waar u losse groente en fruit in doet. Ook op de markt.
- Op straat Voorkom dat zwerfafval op straat en in het water komt. Gooi afval in één van de vele afvalbakken op straat, in de parken en recreatiegebieden. Zijn de bakken vol? Neem uw afval mee naar huis. Zit u op het water? Gooi dan ook uw afval aan wal in de afvalbak.
- Klussen Gaat u klussen en heeft u een container met bouw/sloopafval? Zorg dat dit afval niet uit de container waait. Dek het af met bijvoorbeeld een zeil.
Let hierbij vooral op piepschuim. Piepschuim is licht en verpulvert snel. Snijd of breek het niet buiten om te voorkomen dat het wegwaait en zo als zwerfafval in de buitenruimte en in het water komt. Piepschuim is 100% recyclebaar als u het naar het milieupark brengt. - Doe mee met initiatieven in de stad In de stad zijn al diverse initiatieven die helpen om de wateren schoon te maken. Zo zijn er vrijwilligersgroepen waarbij u kunt aansluiten.
Zwerfie010. Link opent een externe pagina | zwerfierotterdam.nl en KleanUpKlup. Link opent een externe pagina | WorldPortCleanUp.com zijn groepen waar u gratis aan mee kunt doen.
Bekijk op de kaart
Op deze interactieve kaart. Link opent een externe pagina kunt u zien waar al deze activiteiten plaatsvinden.
- Hotspots waar het zwerfafval zich ophoopt in het water.
- Maatregelen die genomen zijn voor het opvangen van drijvend zwerfafval.
- Locaties waar momenteel monitoring (opruimen en registreren) van afval is om een beter beeld te krijgen van de afvalproblemen.
Meer informatie
We ondersteunen ook eigen initiatieven als dat mogelijk is. Bewoners en ondernemers kunnen gratis schoonmaakspullen aanvragen. Zoals een afvalknijper en handschoenen. Bel hiervoor met 14 010.
Hebt u een goed idee om afval te voorkomen, op te ruimen of circulair te verwerken? Bel dan ook naar 14 010.
Wilt u op de hoogte blijven van actueel nieuws over hoe we Rotterdamse wateren afvalvrij willen houden. Volg dan de social media accounts.
Facebook | goedbezigrotterdam. Link opent een externe pagina
Twitter | Voorlichting010. Link opent een externe pagina
Youtube | StadsbeheerRDM. Link opent een externe pagina