Bodycams
Handhavers in Rotterdam moeten veilig kunnen werken. Meestal lukt dat ook, maar soms ontstaan er onveilige situaties waarin mensen agressief worden en zo een bedreiging vormen voor de handhavers en eventuele omstanders.
De gemeente Rotterdam vindt de veiligheid van haar handhavers erg belangrijk. Uit een door de gemeente uitgevoerd onderzoek is gebleken dat de bodycams het veiligheidsgevoel van onze handhavers vergroten. Om die reden heeft het college besloten om alle handhavers uit te rusten met een bodycam.
De bodycam is een kleine draagbare camera die door de handhavers aan het uniform worden gedragen.
Wie dragen de bodycams?
Alle handhavers hebben een persoonlijke bodycam. Ook een aantal medewerkers van het klemteam van de afdeling Fiscale Controle (Parkeren) en de boswachters hebben een bodycam. Dit moet het aantal agressie- en geweldsincidenten tegen hen verminderen.
Werkwijze bodycams
De handhaver start alleen de opname als een situatie escaleert. Daarbij geeft hij altijd eerst een mondelinge waarschuwing en start pas daarna de opname. De bodycam staat wel altijd stand-by.
Privacy en beveiliging van de beelden
Alle beelden worden op de bodycam zelf met encryptie beveiligd: ze zijn dus onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. Na elke dienst worden de beelden automatisch opgeslagen op een beveiligde server waar een klein aantal geautoriseerde personen toegang toe heeft. Tenzij de opnames veilig zijn gesteld voor het afhandelen van een incident of een klacht, worden ze na 28 dagen automatisch verwijderd.
Vragen en antwoorden
Ja, de opnames kunnen worden gebruikt voor de behandeling van klachten. Hiervoor gelden de normale regels van de klachtenprocedure van de gemeente Rotterdam. Op de pagina Geef een klacht door kunt u daar meer over lezen of een klacht indienen.
Als er een opname is gemaakt van een strafbaar feit, mag de politie die opname gebruiken voor opsporingsonderzoek. De beelden kunnen ook als bewijsmateriaal worden gebruikt in een rechtszaak.
De handhavers zijn bevoegd om zelf te bepalen wat ze willen opnemen. Daar is geen toestemming voor nodig van de personen die in beeld komen.
Alle beelden worden op de bodycam zelf met encryptie beveiligd: ze zijn dus onleesbaar. Na elke dienst worden de beelden automatisch opgeslagen op een beveiligde server waar een klein aantal geautoriseerde personen toegang toe heeft. Zij mogen de opnames uitsluitend gebruiken voor de doelen die vooraf zijn vastgesteld (opsporingsonderzoek, afhandeling klacht of inzageverzoek betrokkene). Alle bewerkingen met de opnames worden gelogd waardoor altijd kan worden achterhaald op welk moment en voor welk doel de opname is opgevraagd.
De gemeente Rotterdam gaat veilig met de beelden om. We houden ons aan de regels voor persoonsgegevens en respecteren de privacy van alle bewoners. Als u zelf bent gefilmd met een bodycam, hebt u recht op inzage in uw eigen gegevens. Op de pagina Aanvraag AVG staat informatie over het privacybeleid van de gemeente Rotterdam. U kunt daar ook een verzoek voor inzage indienen.