Dak- of thuisloos
Bent u (binnenkort) dak- of thuisloos? Dan kunt u naar de gemeente voor hulp en advies. Ook als u psychische of andere problemen heeft.
Ik ben binnenkort dakloos. Wat kan ik doen?
Het is belangrijk dat u zelf een plek zoekt om te wonen. Misschien kunt u samenwonen met een vriend(in) of partner, op kamers in een studentenwoning, naar een sociale huurwoning of woning huren van een particuliere aanbieder. Bekijk de Rotterdamse woningzoeker. Link opent een externe pagina voor de mogelijkheden.
Soms kunt u voorrang krijgen op een sociale huurwoning (urgentie). Kijk op Alles over urgentie • SUWR. Link opent een externe pagina voor de voorwaarden. Onder 'Hulpaanbod' vindt u meer informatie over persoonlijke, financiële en medische hulp.
Kunt u bij iemand wonen maar mag u zich op dat adres niet inschrijven?
Kunt u zich niet inschrijven op het adres waar u verblijft, dan kunt u een briefadres aanvragen. Dat kan via Briefadres aanvragen.Of maak een afspraak bij de Vraagwijzer voor advies. Kijk op Vraagwijzer voor een Vraagwijzer bij u in de buurt.
Ben je bijna 18 jaar?
Kijk op 18 worden wat je moet regelen.
Dan kan je je melden bij Centraal Onthaal Jongeren. Kijk voor meer informatie bij 'Ik heb een slaapplaats nodig. Wat kan ik doen?'.
Het wijkteam kan je misschien ook helpen. Je kunt je daarvoor aanmelden via Centrum Jeugd en Gezin, een schoolmaatschappelijk werker of je huisarts.
Ik heb een slaapplaats nodig. Wat kan ik doen?
Mogelijk kunt u zich melden bij Centraal Onthaal. Centraal Onthaal onderzoekt met u of u recht heeft op opvang. Hieronder vindt u de informatie die voor u van toepassing is.
Meld je bij Centraal Onthaal op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 11.30 uur als deze beschrijving voor je klopt:
- Je bent 18 jaar of ouder maar jonger dan 23 jaar en
- Je hebt geen slaapplek (ook niet binnen je netwerk) of je bent bijna dakloos en;
- Je bent legaal in Nederland en;
- Je kunt je problemen niet zelf (meer) oplossen en;
- Je weet niet zeker of je op jezelf kan wonen.
Adres: Central Post Delftseplein 29. Bekijk de route naar Centraal Onthaal. Link opent een externe pagina.
Lukt het niet om maandag tot en met vrijdag langs te komen tussen 8.30 en 11.30 uur dan kun je bellen naar 14010.
Na 17.00 uur of in het weekend kan je je melden bij de crisisopvang. Bel eerst naar de jongerenopvang. Informeer of er plek is en laat weten dat je eraan komt.
Locatie crisisopvang:
- De Plataan, Mathenesserlaan 261. Telefoonnummer 088 892 82 15 of
- De Bolkruid, Bolkruid 123. Telefoonnummer 088 271 64 13
U kunt zich melden bij Centraal Onthaal op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 11.30 uur als:
- U geen slaapplek heeft, en
- Het u niet lukt om zelf of met hulp van familie, vrienden of kennissen een slaapplek te regelen en;
- U legaal in Nederland bent, én;
- U uw problemen niet meer zelf kunt oplossen.
Adres Centraal Onthaal: Central Post, Delftseplein 29. Bekijk de route naar Centraal Onthaal. Link opent een externe pagina.
Lukt het niet om maandag tot en met vrijdag langs te komen tussen 8.30 en 11.30 uur dan kunt u bellen naar 14010.
Na 17.00 uur of in het weekend kunt u zich melden bij de locatie:
- De Hille (Zuid - Lange Hilleweg, bekijk de looproute Google Maps. Link opent een externe pagina) of
- Van de straat Centrum (Noord - Bredestraat 312 - bekijk de looproute Google Maps. Link opent een externe pagina).
U kunt zich melden bij Centraal Onthaal op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 11.30 uur als:
- U geen slaapplek heeft en;
- Het u niet lukt om zelf of met hulp van familie, vrienden of kennissen slaapplek te regelen en
- U legaal in Nederland bent en;
- U uw problemen niet meer zelf kunt oplossen.
Adres Centraal Onthaal: Central Post, Delftseplein 29. Bekijk de route naar Centraal Onthaal. Link opent een externe pagina
Lukt het niet om maandag tot en met vrijdag langs te komen tussen 8.30 en 11.30 uur dan kunt u bellen naar 14010.
Na 17.00 uur of in het weekend kunt u bellen met CVD (Centrum voor Dienstverlening), via 010-4401030.
Winteropvang
Voor dakloze personen zonder opvangplek is er in de winter een opvanglocatie. Bij een gevoelstemperatuur van 0 graden en lager of bij extreme storm kunnen zij hier overnachten.
De winteropvang is tijdens de kerst (24, 25 en 26 december) en in de nacht van Oud en Nieuw (31 december) geopend.
De Nico Adriaans Stichting zorgt voor de winteropvang. U kunt zich voor de winteropvang melden tussen 17.30 en 22.30 uur bij de Vijverhofstraat 35-37. Vanaf daar vertrekt een bus naar de winteropvang. De bus maakt om 19.30 uur een extra stop op de kruising Twentestraat-Meierijstraat-Strevelsweg. Daar kunt u ook opstappen.
Bent u dakloos en heeft u minderjarige kinderen, wacht dan niet en bel met 1 4010 voor meer informatie.
Hulpaanbod
Als u persoonlijke hulp nodig heeft of behoefte heeft aan een gesprek dan kunt u bij de gemeente terecht. Ook bij vragen over ondersteuning in het opvoeden van uw kind(eren) kunt u geholpen worden.
- Heeft u persoonlijke hulp nodig of wilt u gewoon even met iemand praten? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer, een gratis loket van de gemeente Rotterdam.
- Vindt u het moeilijk om uw vraag uit te leggen aan de gemeente? Of wilt u zich beter voorbereiden op een gesprek met de gemeente?
Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan u helpen. Dat is een vrijwilliger of professional die u graag helpt. Hij of zij is niet in dienst van de gemeente of van een hulporganisatie. De cliëntondersteuner is gratis. Voor meer informatie belt u met 010 307 64 50 of mail naar advies@rotterdamondersteunt.nl. Link opent een externe pagina. Bekijkt u ook de flyer Cliëntondersteuning. Link opent een externe pagina. Of kijk op Straatadvocaten | Basisberaad. Link opent een externe pagina. - Heeft u ondersteuning nodig bij het opvoeden van uw kind(eren)?
Opvoeden kan lastig zijn. Heeft u hulp nodig, neem dan contact op met Cjgrijnmond.nl. Link opent een externe pagina. Bent u zwanger en heeft u hulp nodig, ga dan naar Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam.
- Ik ben jonger dan 27 jaar: Kijk op Jongerenloket
- Ik ben 27 jaar of ouder: Kijk op: Zorgdichtbij
- Ik ben ouder dan 17,5 jaar en jonger dan 23 jaar:
Voor een gesprek en activiteiten kun je overdag terecht bij het Voel je Thuis Huis. Adres: de Schotse Kerk, Schiedamsesingel 6 in Rotterdam. De huiskamer is geopend op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur. - Ik ben 23 jaar of ouder:
Voor een gesprek, een douche en een warme maaltijd kunt u overdag terecht bij. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op:
Stichting Ontmoeting. Link opent een externe pagina
De Sluis. Link opent een externe pagina
- Iedereen vanaf 18 jaar moet een eigen zorgverzekering hebben. Het is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. U kunt zelf kiezen bij welke verzekeraar. Om een zorgverzekering af te sluiten, moet u ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Een briefadres kan voldoende zijn. Bent u (nog) niet verzekerd en heeft u medische hulp nodig? Dan kunt u terecht bij de straatdokters of straatverpleegkundigen.
- Eigen huisarts?
Heeft u klachten en staat u ingeschreven bij een huisarts, maak dan een afspraak. Het maakt niet uit als u lang niet bent geweest. Uw huisarts heeft vaak nog wel een dossier. Weet u niet zeker of u nog ergens bent ingeschreven? Maak dan een afspraak bij de straatdokters. Zij kunnen dat voor u nakijken. - Spreekuren straatdokters of straatverpleegkundigen:
Er is een huisartsenpraktijk voor dakloze patiënten in Rotterdam. Bent u (nog) niet verzekerd en heeft u huisartsenzorg nodig, dan kunt u terecht bij de straatdokters. Als u de zorg niet zelf kan betalen dan kan de dokter de rekening indienen bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Kijk voor de openingstijden op www.straatzorgrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Inschrijven in de Basisregistratie Personen van de gemeente (BRP) is nodig om een zorgverzekering aan te kunnen vragen, of om officiële zaken te regelen zoals een identiteitsbewijs of uitkering. Als u niet bent ingeschreven kunt u boetes krijgen en (verder) in de schulden komen.
Kunt u zich niet inschrijven bij de BRP op het adres waar u verblijft, dan kunt u een briefadres aanvragen.
Bent u nog maar net in Nederland?
Kijk dan op Nieuw-in-rotterdam.