Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Groot IJsselmonde Oud IJsselmonde

Groot IJsselmonde en Oud-IJsselmonde vormen samen één wijk. Er is veel groen en het is ruim opgezet. Centraal ligt winkelcentrum Keizerswaard. In het noorden de Kuip, uitgaansgelegenheden, de oude dorpskern en het Eiland van Brienenoord.

Groot IJsselmonde vormt samen met Oud-IJsselmonde de grootste wijk van het gebied IJsselmonde. De bevolking van Groot-IJsselmonde wijkt op een aantal punten af van het Rotterdamse gemiddelde. Zo wonen er in de wijk relatief veel 65+ers. Ruim een kwart van de bewoners is 65 jaar en ouder. In Oud-IJsselmonde is de leeftijdscategorie 45 tot en met 64 jaar met 31% het sterkst vertegenwoordigd. Oud-IJsselmonde wordt doorsneden door de rijksweg A16 en de Van Brienenoordbrug.

De wijk bestaat uit de buurten Groenenhagen-Tuinenhoven, Zomerland, Sportdorp, Kreekhuizen, Hordijkerveld en Reyeroord. In Groenenhagen-Tuinenhoven, Zomerland en Sportdorp wonen bij elkaar ongeveer 12.000 mensen. In Kreekhuizen, Hordijkerveld en Reyeroord wonen bijna 16.000 mensen. De leeftijdsopbouw hier is wat jonger. In Oud-IJsselmonde wonen zo’n 5.900 mensen.

De huidige kern van Oud-IJsselmonde is de dorpskern van het oorspronkelijk dijkdorp IJsselmonde. Hier herinneren authentieke gebouwen en karakteristieke straten aan het oorspronkelijke dijkdorp IJsselmonde. Eind jaren 90 is het woningbouwplan Waterside 1 gerealiseerd. Dit bestaat uit ongeveer 300 woningen en appartementen die buitendijks liggen.

In het noordelijke deel van de wijk ligt sinds 1997 De Veranda, gelegen op het voormalige terrein van de NV Machinefabriek en Scheepswerf van P. Smit Jr. Er staan zeven wooncomplexen met een maximale hoogte van 15 verdiepingen met ongeveer 1.200 woningen. Hier zijn ook veel horecavoorzieningen, stadion De Kuip en een bioscoop.

Uw wijk heeft een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden. Lees meer over wijkraadsleden op Wijkraad.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Een leuk idee? Vraag subsidie aan

Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.

Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Of loop binnen bij de Wijkhub. Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.

Aan de slag voor IJsselmonde

Als stad vinden we het belangrijk dat IJsselmonde een fijne wijk is om te wonen voor iedereen. We willen ook dat het een fijne wijk blijft. Daarvoor zijn volop kansen. Bewoners, ondernemers, corporaties en de gemeente hebben allemaal ideeën om aan de slag te gaan in de wijk. Ideeën om de openbare ruimte aantrekkelijker, groener en veiliger te maken. In IJsselmonde zijn we daarmee aan de slag.

Contact

Oud IJsselmonde

Ontwikkelingen

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken: