Katendrecht-Wilhelminapier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/katendrecht/
Ga naar de hoofdinhoud

Katendrecht stond vroeger vooral bekend als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Tegenwoordig is het juist een van de hipste wijken van Rotterdam.

Begin deze eeuw is begonnen met een enorme gebiedsontwikkeling die een positieve ontwikkeling had op de wijk. De woningvoorraad en de buitenruimte zijn grondig opgeknapt. En dit alles zonder het rauwe randje, dat de Kaap zo uniek maakt, te verliezen.

Wilhelminapier

De Wilhelminapier is de laatste jaren ontwikkeld tot één van de meest mondiale plekken van Nederland. De hoogste gebouwen van de Benelux staan pal naast oude pakhuizen gevuld met cafés, restaurants en musea. De pier was ooit - met de Holland-Amerika Lijn - dé uitvalsbasis voor duizenden landverhuizers uit heel Europa. Tegenwoordig vertrekken nog steeds veel mensen vanaf deze plek, om mee te varen met 's werelds grootste cruiseschepen.

Katendrecht is volop in ontwikkeling. Wanneer u Katendrecht oprijdt, dan bevind u zich in ‘de pols van Katendrecht’. De komende jaren komen hier vele woontorens en huizen bij. Cobana, de Groene Kaap en Bayhouse zijn enkele projecten die zijn opgeleverd of in aanbouw zijn. Ze hebben een aanbod in koop en huur. Maar er wordt meer gebouwd, zoals het Santos Pakhuis dat gerestaureerd wordt tot design interieur zaak van het Duitse merk Stilwerk. En bijvoorbeeld The View, dat naast een hotel ook de grootste supermarkt van Rotterdam krijgt met een loopbrug naar metrostation Rijnhaven.

Vlakbij het Deliplein staan de gloednieuwe Fenixlofts met onderin een ruime openbare (betaalde) parkeergarage. Onderin huist ook de nieuwe Food Factory. De oude Fenixloods, waar eerst de Fenix Food Factory zat, wordt verbouwd tot Landverhuizersmuseum. Er zal daar ook ruimte zijn voor een cultureel programma gericht op de wijk. De hele kade krijgt een opknapbeurt. De buitenruimte wordt ingericht als verblijfsplek waar je heerlijk kunt zitten of een mooie avondwandeling maken. Via de kades van Katendrecht en de Wilhelminapier loop je een prachtig rondje Rijnhaven.

In augustus is de gemeente Rotterdam gestart met werkzaamheden op de Hillelaan, Posthumalaan, de kruising Brede Hilledijk en de kruising Maashaven Noordzijde.

Er wordt een nieuw riool aangelegd en de kruisingen worden veiliger gemaakt voor auto’s, fietsers en voetgangers. De gemeente verlegt de weg aan de westkant van de Hillelaan (zijde Rijnhaven) richting de metro om de nieuwbouw aan de kant van Katendrecht mogelijk te maken. Er komen nieuwe verkeerslichten en de ontsluiting met Katendrecht en Afrikaanderwijk wordt veiliger. Het werk duurt tot half november.

Bereikbaarheid Posthumalaan, Hillelaan, Brede Hilledijk

Tussen donderdag 19 augustus en vrijdag ochtend 3 september zijn de Posthumalaan en Hillelaan in beide richtingen dicht geweest tussen de Wilhelminakade en de Brede Hilledijk.  Voor de Wereldhavendagen was de weg tijdelijk open. Vanaf donderdag 9 september om 9.30 uur gaat de rijbaan richting de Erasmusbrug nog één keer dicht. Dit duurt tot en met woensdag 22 september. Dit is noodzakelijk vanwege de plaatsing van 7 grote rioolputten in de grond. Om veilig te kunnen werken wordt het autoverkeer daarom omgeleid. Katendrecht blijft bereikbaar via de Brede Hilledijk en Maashaven Noordzijde.

U kunt voor de Erasmusbrug omrijden via de Brede Hilledijk en de Laan op Zuid. Terug kunt u wel via de Posthumalaan en Hillelaan rijden.

Het kan voorkomen dat er langer doorgewerkt wordt dan gebruikelijk om op tijd klaar te zijn en de weg weer vrij te geven aan het verkeer.

Fietsers en voetgangers

De fietsers en voetgangers kunnen langs het werk blijven fietsen en lopen.

Bus en metro

Bus- en metrostation blijven bereikbaar.

Alternatief vervoer

Tijdens de werkzaamheden kunt u vanuit verschillende locaties in de wijk gebruik maken van deelvervoer, zoals scooters e-bikes of bakfietsen. Meer informatie hierover en over de omleidingsroutes vindt u op Rotterdamonderweg.nl/opzuid.

Meer informatie

Wij zijn ons ervan bewust dat het de komende tijd druk gaat worden rondom de kruising Hillelaan, Maashaven Noordzijde en Brede Hilledijk. Elke dag verschuift het werkgebied en proberen wij het verkeer zo goed mogelijk te begeleiden door onze verkeersregelaars en het plaatsen van digitale tekstkarren op de route.

Wij hopen dat iedereen rekening met elkaar wil houden. Wij gaan in ieder geval ons uiterste best doen. Zijn er situaties waarover u vragen heeft, neem dan contact op met de toezichthouder van gemeente Rotterdam: Ron Blom. Per mail: r.blom2@rotterdam.nl of per telefoon: 06 - 105 041 68 bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 7.30 uur tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid Posthumalaan, Hillelaan, Brede Hilledijk

Van begin augustus tot midden november 2021 wordt er op en rond de Posthumalaan en de kruisingen Hillelaan en Brede Hilledijk gewerkt. Katendrecht blijft echter te allen tijde bereikbaar.

Van donderdag 19 augustus tot en met woensdag 1 september zijn de Posthumalaan en Hillelaan in beide richtingen dicht tussen de Wilhelminakade en Brede Hilledijk. U kunt omrijden via de Brede Hilledijk en de Laan op Zuid. Op de Posthumalaan en Hillelaan wordt nieuwe riolering aangelegd. Daarnaast verlegt de gemeente de weg aan de westkant van de Hillelaan richting de metro om de bouw aan de kant van Katendrecht mogelijk te maken. Tot 12 november zijn er plaatselijk wegversmallingen.

Van half augustus tot eind september zijn er op de kruisingen Hillelaan-Brede Hilledijk en de kruising Hillelaan-Maashaven Noordzijde minder voorsorteerstroken beschikbaar. Er zijn geen omleidingen. Tijdens de werkzaamheden blijven alle rijrichtingen beschikbaar. De verkeerslichten worden vervangen en er wordt een tijdelijke verkeersregelinstallatie ingezet.

Tijdens de werkzaamheden kunt u vanuit verschillende locaties in de wijk gemakkelijk gebruik maken van deelvervoer. Meer informatie hierover en over de omleidingsroutes vindt u op Rotterdamonderweg.nl/opzuid.

Voor informatie over de werkzaamheden op de Hillelaan kunt u contact opnemen met Rini Roosmalen (06 - 226 082 68) of Ron Blom (06 - 105 041 68)

Verbetering fietsroute Maashaven NZ -Maashavenkade

Vanaf september wordt, gedurende 6 weken, de rode fietsroute op het plaatje geasfalteerd. Er zijn geen omleidingen en er wordt rekening gehouden met fietsers en wandelaars tijdens de werkzaamheden. Zo wordt het fijner en veiliger fietsen langs het water

Rechthuislaan wordt groener

In de Rechthuislaan wordt volgend jaar het riool vervangen en de stadsverwarmingsleiding aangelegd voor het Havenkwartier. Een goed moment om de Rechthuislaan meteen groener en aantrekkelijker te maken voor bewoners. Op woensdag 7 juli gingen bewoners van de Rechthuislaan en omgeving met onze medewerkers in gesprek over de nieuwe inrichting van de middenberm.  Aan de hand van voorbeelden dachten bewoners mee over bomen, bloemen, bankjes en bestrating.  We nemen deze ideeën mee in een volgend ontwerp. En dat voorlopig ontwerp bespreken we weer met bewoners.

Buitenruimte Groene Kaap

Sinds 11 juni zijn de Brede Hilledijk, Maashaven NZ en Maashavenstraat weer open voor verkeer. De Maashavenstraat krijgt binnenkort een zebrapad. Tot in de zomer wordt gewerkt aan het Astanaplein. Inmiddels is hier al een mooi object geplaatst. De beplanting zal in het najaar worden aangebracht.

Brief van nieuwe buren bij Kaappark

'Beste buren van Katendrecht,

Via deze weg stellen we ons graag even voor! Begin 2022 gaan Dirk, Laura en dochter Vesta en ook de familie Liedtke verhuizen naar de zelfbouwkavel op Katendrecht.
Een aantal jaar geleden heeft de gemeente Rotterdam een prijsvraag uitgeschreven om een voorstel in te dienen voor een kavel aan de Tolhuisbocht, grenzend aan het Kaappark.
Inmiddels hebben we als collectief deze groepskavel gekocht van de gemeente en zijn de allereerste bouwwerkzaamheden van onze toekomstige duurzame woning gestart!  We kijken er erg naar uit om hier te gaan wonen en omwonenden beter te leren kennen. Mocht je vragen, neem dan contact op met Dirk Verhagen via 06 - 174 761 59.'

FENIX

De renovatie van de Fenixloods II vordert gestaag. Intussen is ook met de gevel aan de Paul Nijghkade gestart. Het middendeel van de Fenixloods II is gesloopt en het dakvlak is er vakkundig uitgezaagd.

Door de werkzaamheden is een nieuwe doorkijk ontstaan vanaf het Deliplein naar het water en de Kop van Zuid. Het is de plek waar in de toekomst het atrium van FENIX komt.  Meer informatie op fenix.nl.

Santos

Het is zover: de ontwikkeling van pakhuis Santos gaat beginnen. Eind juni heeft de gemeente de sleutel overgedragen aan de nieuwe Duitse eigenaar Stilwerk die het pakhuis zal restaureren. De bouw start deze zomer en duurt zo’n 1,5 jaar. De bouwplaatsvergunning is inmiddels aan de aannemer verleend. Het laden en lossen zal gebeuren binnen de afzetting van het bouwterrein. Verkeersafzettingen of omleidingen zijn hierdoor niet nodig.

Bouwen in de kop van Katendrecht (Pols)

Bewoners willen graag ook tijdens de bouw Katendrecht via 2 wegen kunnen op- en afrijden, via Brede Hilledijk en Maashaven Noordzijde (NZ). Daarom maakt de gemeente samen met de projectontwikkelaars een plan om dat mogelijk te maken. Dit plan willen we in de zomer af hebben. Dan presenteren we het aan de klankbordgroep en de bewoners van Katendrecht. Ondertussen richt de aannemer van pakhuis Santos wel vast een bouwplaats in. De rijbaan blijft dan open.

U kunt nu op 2 manieren Katendrecht afrijden, via de Brede Hilledijk en via een extra uitgang langs Cobana. Die uitgang hebben we gemaakt na overleg met de klankbordgroep. De Maashavenstraat en Maashaven NZ zijn nu afgesloten, omdat hier wordt gewerkt.

Buitenruimte Groene Kaap

De woningen van de Groene Kaap langs de Brede Hilledijk zijn opgeleverd. De meeste bewoners aan deze kant zijn al verhuisd. Maandag 15 maart zijn de werkzaamheden in de Maashavenstraat gestart. Er komt een nieuw riool en de weg krijgt nieuw asfalt. Op de Maashaven NZ komen in het najaar bomen. De Brede Hilledijk is nu weer open voor het autoverkeer. De Maashavenstraat en Maashaven NZ zijn tijdelijk afgesloten. Er wordt tot zondag 23 mei gewerkt.

Kruising Hillelaan-Brede Hilledijk

Begin augustus tot midden november 2021 wordt er op en rond de kruising Hillelaan en Brede Hilledijk gewerkt. Dit gaan we doen:

 • We verleggen de weg aan de westkant richting de metro. Zo maken we ruimte voor de bouw van de View 2.
 • We passen het kruispunt met de Brede Hilledijk aan. We zorgen zo voor een veilige bouwinrit voor de bouwprojecten in de Pols de komende jaren.
 • We vervangen de verkeerslichten op de kruisingen met de Brede Hilledijk en de Maashaven NZ.
 • Het aanleggen en vervangen van riolering door de Hillelaan.
 • We bereiden de aansluitingen voor bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit op de View 2 vanuit de Hillelaan voor.

Later dit jaar ontvangt u meer informatie over de planning en tijdelijke omleidingen.

Rechthuislaan

In de Rechthuislaan vervangen we het riool. Dit combineren we met de aanleg van de stadsverwarmingsleiding voor het Havenkwartier. Die ligt ook in de Rechthuislaan. We willen de overlast voor de bewoners beperken. Daarom richten we de straat ook meteen opnieuw in. Er komt groen in de middenberm en we zorgen voor een veilige aansluiting van de Rechthuislaan op de rotonde.
We horen graag wat de bewoners van de Rechthuislaan vinden van meer groen voor hun deur.

En we zijn benieuwd naar hun wensen en ideeën voor hun straat. De bewoners krijgen hierover apart een brief. De werkzaamheden in de Rechthuislaan starten begin 2022. Dit is later dan we eerder verwachtten.

Nieuwbouwprojecten

 • Groene Kaap
  De Groene Kaap is opgeleverd en de meeste bewoners hebben inmiddels de sleutels ontvangen. Doordat veel bewoners tegelijk verhuizen, kan het tijdelijk drukker zijn rondom de Groene Kaap.
 • FENIX
  Aan de Veerlaan wordt FENIX al zichtbaar. Het westelijke deel van de gevel is steigervrij. Daar geven de herstelde gevel, de kozijnen en hier en daar zelfs al het nieuwe glas al een indruk van hoe de gerestaureerde FENIX er straks uitziet.Minder zichtbaar, maar niet minder belangrijk, is dat het herstel binnen ook goed verloopt. De schades aan de betonstructuur worden hersteld en de begane grondvloer wordt gelegd. U leest er meer over op fenix.nl.

FOR versleept

Op maandag 15 maart is het Floating Office Rotterdam (FOR) versleept. Het ligt nu op zijn definitieve plek, achter het LantarenVenster. Het FOR ligt zo’n 70 meter van de kade af. Daarom komt er een tijdelijke brug.

Havenkwartier

Momenteel is de Maashavenkade bij het Havenkwartier tussen 8.30 en 13.30 uur afgesloten voor fietsers en voetgangers. Zo garanderen we hun veiligheid. Mogelijk dat deze periode wordt verlengd en dat de tijden van afsluiting overdag langer worden. Hierover is Heijmans in gesprek met de gemeente.
De gemeente verwacht eind maart of begin april hiervoor een verkeersbesluit in procedure te gaan brengen. Dit zal in de Staatscourant te lezen zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het Havenkwartier? Download de BouwApp. Of kijk op Facebook: havenkwartierkatendrecht en havenkwartier-katendrecht.nl.

Heeft u vragen of opmerkingen over het werk van de gemeente? Neem dan contact op met omgevingsmanager Jan van Vlaardingen. U kunt hem van maandag tot en met donderdag bellen van 07.30 uur tot 17.00 uur. Zijn nummer is 06 - 515 896 00. U kunt ook een mail sturen naar j.vanvlaardingen@rotterdam.nl.

Wonen op de Kaap

Steeds meer mensen kunnen de Kaap aan. Logisch, want de Kaap wordt steeds mooier. Oude huizen worden opgeknapt en op allerlei plekken verrijst nieuwbouw. Ook de openbare ruimte krijgt een beurt waardoor alles groener wordt en ruimer lijkt. Je kunt je haast niet voorstellen dat het nog maar zo’n tien jaar geleden is dat verhuizen naar de Kaap voor veel mensen ondenkbaar was. Nu wil iedereen er wel wonen! Een avontuurlijk gebied vol historie en ruimte voor eigen initiatieven. En dat op steenworp afstand van het Rotterdamse centrum. Met een gevarieerd woonaanbod is er op de Kaap volop te kiezen als je zoekt naar ruimte midden in de stad.

In 2019 is de bouw gestart van Bay House, direct gelegen aan de Rijnhaven. Een luxueus wooncomplex met een prachtig uitzicht op de Nieuwe Maas en het Wilhelminakwartier. Het is het voormalige project The View dat door middel van een vernieuwd ontwerp een nieuwe doelgroep aanspreekt. Het ontwerp is van Joke Vos Architecten in opdracht van Frame Vastgoed.

Bay House is onderdeel van de ontwikkeling van de entree van Katendrecht. Op de locatie aan de Rijnhaven verrijst naast het woongebouw ook een gerenommeerd vijfsterrenhotel, een foodmarkt, restaurants en shops. Begin 2017 werd bekend dat ook het monumentale Pakhuis Santos op de Pols wordt herontwikkeld tot designwarenhuis Stilwerk.

Appartementen

Het wooncomplex Bay House krijgt tien verdiepingen met ongeveer 100 luxe appartementen.  De prijzen van de appartementen beginnen bij 450.000 euro en lopen op tot over de 1 miljoen euro. De verkoop is inmiddels gestart.

Echte Luxe

Een fantastische waterfront locatie met het mooiste uitzicht van de binnenstad. Een penthouse of appartement op eigen grond, helemaal aangepast naar persoonlijke wensen, voorzien van een internationaal hoog serviceniveau, een conciërge en diverse andere voorzieningen. Tot dusver kwam een dergelijke woonervaring eigenlijk alleen in het buitenland voor, maar nu is de tijd voor dergelijke luxe in Rotterdam aangebroken.

Kijk voor meer informatie op bayhouse.nl.

‘De Groene Kaap’ is de naam voor 450 nieuwbouw huur- en koopwoningen die met elkaar verbonden worden via hoven en daktuinen. Het nieuwbouwplan bestaat uit diverse woonblokken met 4 tot 8 lagen waarop tuinen worden voorgesteld waaraan eengezinswoningen worden gesitueerd. Stebru realiseert dit project in het entreegebied van Katendrecht. Begin november 2017 zijn de werkzaamheden op de bouwplaats gestart.

Groene route

Uniek aan De Groene Kaap in de Maashavenstraat is onder meer dat de hoven en daktuinen straks een doorgaande groene route gaan vormen. Via een gastvrije entree kun je als bewoner of bezoeker een wandeling door het complex maken. Het groene binnenterrein wordt zo een volwaardige verblijfsruimte, waar zelfs bomen groeien. Zo komen stad en natuur in De Groene Kaap samen.

Een leven lang wonen in de Groene Kaap

Het project wordt een thuis voor mensen van alle leeftijden en verschillende leefstijlen: jong en oud, gezinnen, stellen en singles, stedelijke genieters en mensen die wat meer op zichzelf zijn. Naast zeer ruime eengezinswoningen komen er appartementen met een woonoppervlakte van vijftig m2 en groter. De Groene Kaap ‘Jouw Koers’ is dan ook het motto van het project. Wil je niet ver van je familie wonen? Juist door de grote diversiteit aan woningen is het mogelijk wooncarrière te maken in De Groene Kaap of om als familie dichtbij elkaar te (blijven) wonen.

Verkoop en verhuur

Er is verkoop en verhuur van woningen. Kijk voor meer informatie op degroenekaap.nl of op Facebook.

Metamorfose Katendrecht

De ontwikkeling van De Groene Kaap past in de metamorfose die Katendrecht al sinds 2000 ondergaat. Het voormalige havengebied wordt omgevormd tot een aantrekkelijke stadswijk, waar je kunt wonen, werken en uitgaan. De vernieuwing richtte zich in de eerste jaren vooral op het gebied rond het Deliplein, inmiddels een culinaire en culturele hotspot. In de komende jaren is het toegangsgebied van Katendrecht, ook wel Polsgebied genoemd, aan de beurt.

Kijk voor meer informatie op degroenekaap.nl of op Facebook.

Buitenruimte Groene Kaap

De straten rondom de Groene Kaap gaan in 2019 in uitvoering. Benieuwd naar het inrichtingsplan? Bekijk het inrichtingsplan:

Het Havenkwartier is de laatste beschikbare nieuwbouwlocatie in het hart van Katendrecht. De plek bevindt zich tussen de twee woonblokken Laankwartier en Parkkwartier en grenst aan de kade van de Maashaven. Een ideale ligging met alle bestemmingen in de omgeving dichtbij. Richting het Noorden wandel je in een paar minuten naar Deliplein, de Fenixloodsen en de Rijnhavenbrug. Richting het Oosten vind je op minder dan een kilometer het metrostation Rijnhaven. Richting het Westen vind je in een straal van een kilometer het mooie Kaappark, twee basisscholen en het SS Rotterdam met een eigen watertaxi standplaats. Kortom: je woont in het hart van al het moois dat deze wijk en stad te bieden heeft!

Ontwerp

De bouw heeft iets weg van het nieuwbouwproject Fenixlofts, dat net als dit project ook door Heijmans wordt ontwikkeld op Katendrecht. Het ontwerp van het Havenkwartier is van architectenbureau VMX Architects.

Verschillende woningtypen

Het Havenkwartier biedt een enorme keuzevrijheid door een grote verscheidenheid aan woningtypen.  Er valt veel te kiezen bij het ruime aanbod aan comfortabele stadsappartementen. Zo zijn er verschillende formaten (m2) en een variatie aan indelingen. Maar er zijn ook ruime 3 of 4-laagse hofwoningen en loodswoningen voor gezinnen. Al deze woningen komen samen in een karakteristiek gebouw met een robuust uiterlijk en een speelse vorm. Een modern havengebouw met industriële lijnen en dat toch vriendelijk aanvoelt door de lichte kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen. Een opvallend ontwerp dat de aandacht trekt en tegelijk perfect aansluit bij deze maritieme stadswijk.

Start verkoop

De start van de verkoop van het Havenkwartier is gestart in het laatste kwartaal van 2018.

Op 10 december 2019 wordt de eerste paal geslagen.

Kijk voor meer informatie op havenkwartier-katendrecht.nl.

De Rijnhaven is een prachtige plek in het hart van Rotterdam, met historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten. Na de Wilhelminapier en Katendrecht is de Rijnhaven de volgende stap in de ontwikkeling op Zuid. Met nieuwe woningen, meer groen en recreatie langs het water.

Bereikbaarheid

Er zijn veel bouwwerkzaamheden in de wijk die invloed hebben op de verkeerssituatie. Op Rotterdam Onderweg zijn de laatste updates over de bereikbaarheid en omleidingen op de Kaap te vinden. Het geeft een goed overzicht waar en wanneer de werkzaamheden plaatsvinden.

Heeft u klachten over de buitenruimte? Maak dan een melding bij de gemeente.

 

De inwoners van Katendrecht-Wilhelminapier worden vertegenwoordigd door de wijkraad. Deze bestaat uit vijf bewoners uit de wijk. Zij zijn de ogen en oren van de wijk voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente?

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Katendrecht-Wilhelminapier, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Nadia Afkir

Nadia Afkir

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail n.afkir@wijkraadrotterdam.nl

Dave de Held

Wijkraadslid (juni 2019)

Telefoon 06 - 154 956 99

E-mail d.deheld@wijkraadrotterdam.nl

Leontine Vreeke

Leontine Vreeke

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 523 522 55

E-mail l.vreeke@wijkraadrotterdam.nl

Roemrucht, spannend, creatief, vernieuwend. Het schiereiland Katendrecht is anders dan andere wijken. En dat trekt ondernemers aan die zich onderscheiden. Zij zorgen ervoor dat het zeemanskwartier van weleer ook nu weer een belevenis is. Met haar restaurants, café, theater en bijzondere shops is het Deliplein het kloppende hart van de Kaap. Maar op heel het schiereiland bouwen ondernemers aan het nieuwe Katendrecht: architecten, ontwerpers, fotografen, zakelijke dienstverleners en producenten. Ze zijn allen op de Kaap te vinden.

Katendrecht was ooit een pittoresk dorpje onder de rook van Rotterdam. Na het uitgraven van de Maashaven en Rijnhaven en de annexatie door Rotterdam veranderde het karakter echter aanzienlijk.

'De Kaap' werd al snel een beruchte wijk, bekend om veel drank, geweld en prostitutie. Zeemanskwartier, hoerenbuurt, Chinatown; allemaal typeringen van dit bijzondere gebied. Vanaf het begin van deze eeuw kwam daar echter verandering in. Door vergaande sloop en nieuwbouw veranderde al snel het karakter van de wijk. De wijk zit de laatste jaren sterk in de lift, want er is volop geïnvesteerd in renovatie, de bouw van nieuw woningen en voorzieningen. Vooral door de komst van creatieve ondernemers heeft deze plek een flinke impuls gekregen. Was Katendrecht eind jaren ’90 vooral in het nieuws om de sociale problemen, nu praat men over de festivals, het theater, het ss Rotterdam, de restaurants en winkels op Deliplein en allerlei andere bijzondere initiatieven. Anno nu is Katendrecht hip, trendy.