Kraaien
Kraaien en kauwen broeden steeds vaker in de stad.
In de broedperiode, eind maart tot en met eind juni, kunnen kraaien voor overlast zorgen door steentjes te gooien of een duikvlucht te maken als u langsloopt. De kraai beschermt op deze manier zijn eieren en jongeren. Wanneer het broedseizoen voorbij is, stopt dit gedrag.
Beschermd
Bij de wet zijn de vogels beschermd. Het is verboden om de eieren uit het nest te halen, ze uit het nest te nemen of te beschadigen. U mag de nesten niet verwijderen of de vogels opzettelijk verstoren.
Wat u kunt doen bij overlast
Wat kunt u doen als u last heeft van kraaien die steentjes gooien of een duikvlucht maken als u langsloopt?
- Omzeil de boom of plek waar de kraai met z'n nest zit.
- Zet een pet op of gebruik een paraplu.
- Gooit een kraai steentjes op uw auto? Plaats een beschermhoes over uw auto om te voorkomen dat de kraai zijn eigen spiegelbeeld aanvalt in de weerspiegeling.
- Heeft u een serre? U kunt overwegen om in het broedseizoen, eind maart tot en met eind juni, het dak te bedekken.
- Bel 14 010 of maak een melding in de MeldR-app van de locatie waar kraaien zorgen voor overlast. U helpt hiermee de gemeente in kaart te brengen waar en hoeveel overlast er wordt ervaren.
Niet voeren
Voer geen vogels, eenden en andere stadsdieren op openbare plaatsen in de stad. De dieren worden ziek van brood, rijst, pasta en ander eten dat voor mensen bedoeld is. Ook komen ratten en andere dieren af op de etensresten en vervuilt de vogelpoep de buitenruimte en het water. Sinds 1 juli 2022 is het in heel Rotterdam verboden om dieren buiten te voeren. U krijgt hiervoor een boete van € 100, exclusief € 9 administratiekosten.
Wat doet de gemeente?
De gemeente waarschuwt en informeert bewoners over wat de Rotterdammer kan doen in het geval van overlast. U kunt een melding maken door te bellen naar 14 010 of de MeldR-app.
De gemeente vangt geen kraaien of kauwen af en haalt de nesten niet weg.