Groenonderhoud
Meer groen maakt de stad gezonder. Rotterdam gaat hierin nog een stap verder. Groen krijgt meer ruimte om te groeien. Daardoor gaat het er in de plantvakken, langs grasvelden en rondom bomen natuurlijker uitzien.
Natuurlijke groei
Het groen in de stad krijgt de kans om op een natuurlijke manier te groeien. Plantjes en grassen die spontaan opkomen laten we zoveel mogelijk staan. Zoals langs randen van grasvelden, in plantvakken en de aarde rondom bomen. Struiken en bomen worden alleen daar gesnoeid waar nodig. Afgevallen blad blijft liggen, dat is goed voor de bodem. We maaien in fases en steeds andere stukken. De variatie is goed voor allerlei dieren en insecten. Uiteraard zorgen we ervoor dat wandel-en fietspaden en wegen goed toegankelijk blijven.
Meer ruimte voor groen
De stad kiest bewust voor meer ruimte voor groen. Bijen, vlinders, vogels en allerlei andere dieren zijn hiervan afhankelijk. Tegelijk zorgt meer groen voor een betere afvoer van regenwater, een gezonde bodem en verkoeling tijdens warme zomers. We meten het effect van het groenonderhoud door het jaar heen. Het doel is meer biodiversiteit in de stad en een gezonde leefomgeving voor iedereen.
Hart voor de stadsnatuur
Om het groen gezond te houden voeren wij werkzaamheden uit. Zoals gefaseerd maaien, gericht snoeien, bomen vervangen en bosplantsoen uitdunnen. Bomen worden jaarrond gecontroleerd op ziektes en veiligheid. Dit wordt gedaan door onze boomverzorgers, boomcontroleurs en andere specialisten. Zij zorgen ervoor dat het groen goed blijft groeien, door onder meer afgevallen blad te laten liggen en bokashi toe te passen.
Bij deze werkzaamheden houden we rekening met de aanwezigheid van dieren. Dit is geregeld in de wet Natuurbescherming, die is ondergebracht in de Omgevingswet.
Vragen en antwoorden
We maaien in stroken en in fases, zodat er altijd bloemen en begroeiing blijft staan. Dit doen we voor insecten zoals bijen en vlinders en kleine dieren zoals egels. Zij zijn hiervan afhankelijk zijn voor voedsel en beschutting. Op de pagina maaien vindt u meer informatie.
Onkruid bestaat niet. Het zijn vaak waardevolle plantjes en kruiden die hier meestal van nature voorkomen (inheems). Ze zijn belangrijk voor onze wilde bijen, vlinders en allerlei andere insecten. Alleen waar het moet halen we het weg, zoals op doorgaande paden en wegen. Op de pagina onkruid vindt u meer informatie.
Dit is de natuurlijke manier van groeien. De boom maakt die takken aan onder meer om de stam te beschermen tegen bijvoorbeeld de hitte van de zon. We snoeien ze daarom niet meer af, tenzij de takken de doorgang op het pad of de weg belemmert. Een boom die de ruimte krijgt om op een natuurlijke manier te groeien gaat langer mee. De boom zorgt voor verkoeling in de zomer, neemt regenwater op en is goed voor de biodiversiteit. Op de pagina bomen vindt u meer informatie.
Dit is geen bezuiniging. Deze manier van het groen onderhouden en beheren is maatwerk en vereist inzet, kennis, tijd en energie. We meten de effecten jaarrond. Het doel is om meer biodiversiteit in de stad te krijgen. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving voor iedereen. Op de pagina biodiversiteit vindt u meer informatie.
Dat kan via de MeldR app of de website van MeldR. Link opent een externe pagina. Of bel met het gemeentelijk telefoonnummer 14 010 (optie 3).
Tegels uit uw tuin halen en vervangen voor groen maakt al verschil. Of samen met de buren een geveltuin aanleggen. Alleen een plantenbak verzorgen kan ook. Kijk voor de mogelijkheden op de pagina Zelf aan de slag.